Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Az igazságszolgáltatás beteg szerencsejáték



Bonnie Bedelia és Harrison Ford
az Ártatlanságra ítélve filmben (1990)

Az igazság keresése azóta alaptémája az irodalomnak, amióta történeteket találunk ki. A legősibb mítoszok, mesék dramaturgiája is úgy épül fel, hogy a jó elnyerje méltó jutalmát, a rossz bűnhődjön. Az igazságkereső történetek legtipikusabb műfaja a krimi: egy profi vagy amatőr nyomozó mindent megtesz azért, hogy rekonstruálja a bűncselekményt, vagyis megmondja, ki a jó (az ártatlan), és ki a rossz (a bűnös). Csakhogy a jogi krimi megteremtője, Scott Turow óta nincs nagybetűs igazság, az igazságszolgáltatás nem több beteg szerencsejátéknál.

Tovább
1

Elhunyt Sławomir Mrożek



Elhunyt Sławomir Mrożek lengyel drámaíró, író - jelentette be a kiadója. A számos díjjal elismert Mrożek pályája elején újságíróként dolgozott, csak később, az ötvenes évek végén kezdett el drámákat írni. 1963-ban elhagyta hazáját, és több európai országot végigjárva Franciaországban telepedett le. Legismertebb drámája a Tangó (1964). 83 éves korában érte a halál Franciaországban, Nizzában.

Tovább
1

Zsófi, Tibi és Hanna a szabadkőművesek nyomába erednek



Az Időfutár - A körző titka igazi Google-ön alapuló krimi, időutazó regény és kamaszproblémákkal tűzdelt történet. A könyv hátára nyomtatott "12 éven felül mindenkinek" ajánlás valóban igaz. Az Időfutár közege egy kisgimnáziumi osztály, a célközönség otthon érezheti magát a történetben, mert hiteles a megidézett terep: az iskola, a diákszerelem, a Skype, a Facebook, az éjszakai titkos laptopozás. De kortól függtelenül mindenki végigizgulja a nyomozást a szabadkőművesek kincse után.

Tovább
0

Videójáték készült egy regényíró életéről!



Ez az idő is eljött: videójáték készült The Novelist, azaz A regényíró címmel. A játékban egy írót irányíthatunk, akinek egyszerre kellene haladnia a regényével, ápolnia a kapcsolatát a feleségével és törődnie a fiával. A Novelist tehát úgy szól az írásról, hogy közben egy család életét is bemutatja.

A folytatásban előzetest és demót is mutatunk!

Tovább
0

Ha a farkasok kijönnek a falból



A mesekönyvek illusztrációi gyakran elvontnak, felnőtt szemmel nézve inkább félelmetesnek, ridegnek, nem gyereknek valónak látszanak. A szöveggel együtt (vagy akár csak második belelapozásra) azonban mégis harmonikus, szerethető vagy legalábbis pontos lesz az összkép. Nem lehet megúszni, hogy ne beszéljünk a gyerekekkel a félelmetes, rettegett, szomorú dolgokról. A gyerekirodalom segíthet feldolgozni azokat a témákat, amik nagyon nehezen megfogalmazhatók, de mégis meg kell érteni őket.

Összegyűjtöttünk néhány kortárs gyerekkönyvet, amelyek bár ijesztőnek tűnhetnek első ránézésre, valójában pont segíteni akarnak.

Tovább
1

Bizarr, sebzett történetekkel újít az Európa



Iceberg Slim kötetével indítja útjára új, Transz című sorozatát az Európa Könyvkiadó, amelyben bizarr, határsértő műveket, sötét sorsokat, kockázatos életeket, sebzett történeteket, radikális gondolatokat adnak közre.

Iceberg Slim tizennyolc éves korától több mint két évtizeden át volt strici, karrierjének végül egy börtönbüntetés vetett véget 1960-ban. Több mint négyszáz lány dolgozott neki. Becenevére - Iceberg Slim: 'nyurga jéghegy' - azzal szolgált rá, hogy vézna volt, és hidegvérét még a leghúzósabb helyzetekben is megőrizte. A Strici voltam című memoárja augusztus végén jelenik meg magyarul, Gerhes Gábor borítóját nálunk láthatjátok először.

Tovább
0

Eddig ismeretlen korai novellája jelenik meg Stieg Larssonnak



Stieg Larssonnak, a Millennium-trilógia néhai írójának egy korai, futurisztikus novelláját adják ki jövőre először angol nyelven - írta a The Guardian online kiadása.

Tovább
0

Könyvtárossal bővült a Lego-figurák sora



A Lego új, tizedik minifigura-sorozatában a karakterek között megtaláljuk a paintballjátékost, a szomorú bohócot, a Medúzát, sőt a nagypapát is. A meglehetősen eklektikus társaságba egyetlen foglalkozás került be, a könyvtáros. Az összesen több mint 150 minifigura közül alig tíz olyan van, ami főiskolai, egyetemi diplomához kötött szakma képviselőjét ábrázolja, ennek a szűk csoportnak lett a tagja a könyvtáros.

Tovább
0

Strandkönyvtár



A tengerparti nyaraláson még az is kedvet kap nagy valószínűséggel az olvasáshoz, aki év közben hanyagolja a könyveket. (Szoktátok figyelni, ki mit olvas körülöttetek? Kifejezetten szórakoztató tud lenni.) A tavalyi nyaralásra készülve elszámoltam magam, és a bepakolt olvasnivaló elég hamar elfogyott, az ilyen szerencsétlen esetekben jöhet igazán jól a strandkönyvtár - főleg, ha olyan jól néz ki, mint amilyet a francia Matali Crasset tervezett.

Tovább
0

Meseolvasó önkénteseket keresnek



Idén is folytatódik a K&H gyógyvarázs önkéntes meseolvasó programja, amelyre ebben az évben bárki jelentkezhet országszerte. A három éve indult akció keretében eddig háromszáz középiskolás, valamint a pénzintézet száz dolgozója 37 alkalommal olvasott fel a kórházakban fekvő gyerekeknek kedvenc könyveikből.

Tovább
0

Mit tanulhat a menedzser egy pizsamás maffiózótól?



Az üzleti életben hasznosítható tanácsokat gyűjtött egybe Louis Ferrante, a jó útra tért egykori maffiózó. A hírhedt Gambino család volt tagja nyolc évet ült börtönben, ahol eldöntötte, felhagy addigi életével. Így is tett, a szabadulása után az úgynevezett becsületes világban vállalt munkát, ám csakhamar megdöbbenve tapasztalta, hogy a vállalatok működése, a menedzserek módszerei gyakran közeli rokonai a maffia technikáinak.

Tovább
2

A rendőröktől a mai napig ideges leszek



Fotó: Kollányi Péter (MTI)

Azt hisszük, Móricz ezt a témát már elintézte, de semmi sincs elintézve.

Oravecz Imre mégis befejezi az Árvai család történetéről szóló trilógiát: éppen dolgozik az Ondrok gödre és a Kaliforniai fürj folytatásán - derült ki Visegrádon, a Fiatal Írók Szövetségének irodalmi táborában. Az Ondrok gödréről (2007) sok kritikus úgy tartja, a magyar paraszti sors, a parasztság elkerülhetetlen pusztulásának egyik legjobb rajza. A családregény folytatása, a Kaliforniai fürj témaválasztásában is új: a kivándorlás történetét "magyarul ilyen mélységben, kifejtettséggel előtte senki sem" írta meg, mondja Szilágyi Zsófia a Literán. Kevesen vannak, akik a prózában és a lírában is meghatározóak: Oravecz Halászóember című kötetet (1998) a kritika újabb kori költészetünk legjelentősebb könyvei között tartja számon.

Az idén 70 éves Oravecz Imre részt vett egy beszélgetésen a fent említett táborban, utána mi külön is kérdeztünk tőle.

Tovább
0

Könyvekkel dől a lé a hotelekben!



Annak érdekében, hogy tovább tartsák vendégeiket a lobbyban vagy a bárban, amerikai boutique hotelek azt találták ki, hogy a közösségi tereket könyvtárszerűvé alakítják át. A kezdeményezést már nagyobb szállodaláncok is átvették és nagy kiadók is beszálltak a buliba. Több könyv, több pénz!

Tovább
0

Kártérítést kapott Rowling, örülnek a katonák



Kártérítést fizetett a J. K. Rowling írói álnevét kiszivárogtató ügyvédi iroda. A cég ellen eljárást indító regényíró egy katonai jótékonysági szervezetnek adományozta az összeget, írja a BBC.

Rowling, aki legutóbbi, The Cuckoo's Calling (Szól a kakukk) című regényét Robert Galbraith álnéven publikálta, beperelte az őt képviselő londoni Russells ügyvédi iroda egyik ügyvédjét, Chris Gossage-t - akitől a bizalmas információ kiszivárgott - és Judith Callegarit, Gossage barátnőjét, aki az információt megosztotta egy brit lappal.

Tovább
1

Superman meghal



Sokan a Whatever happened to the man of tomorrow?-t tartják az egyik legjobb Superman-történetnek. De ha nem a 20. század amerikai képregénykultúrájában nőttünk fel, és mai szemmel nézzük, akkor a történet inkább megmosolyogtató, semmint lebilincselő. Mégis érdemes elolvasni, hogyan halt meg majd' ötven év után az Acélember.

Tovább
1

A jó könyv befekszik az ágyadba



Az izraeli Steimatzky könyvesboltlánc megbízásából készült plakátok arra az egyszerű igazságra épülnek, miszerint a jó könyv mindig társaságot nyújt (az angol szlogen ezt így mondja: the right book will always keep you company), és híres karakterek segítségével ábrázolják, hogy milyen az, amikor az olvasó az álmába is magával viszi az élményeket. Képek a folytatásban!

Tovább
1

Végre jön az újabb Bolaño-regény, itt A vad nyomozók borítója!



Hosszú várakozás után, augusztus 15-én jelenik meg végre a chilei Roberto Bolaño (1953-2003) immár világhírű nagyregénye, A vad nyomozók. A borító Pintér József munkája, amelyet nálunk láthattok először.

Tovább
4

Az orosz fantasztikum Pelevintől a Harry Potter-klónig



A spekulatív irodalommal foglalkozó honlap, az SFmag.hu ezúttal Oroszországra figyel, és heteken át külön tematikus összeállítást szentel az onnan jövő spekulatív művészetnek. Az orosz fantasztikum a rendszerváltás után jóval kevesebb publicitást kapott mind a kiadók, mind az irodalomtudomány részéről, ugyanakkor az érdeklődés növekszik iránta. Ezért döntött úgy az SFmag stábja, hogy régi és új szerzőkről beszélve ízelítőt ad ebből a szerteágazó világból.

Tovább
0

Sok magyar nőnek nem mondták még



Soma Mamagésa könyvei szexualitásról és párkapcsolati problémákról szólnak. Van, amikor a "szexuális megmondónénit" (Tiszta szex, Afrodiziákum), máskor a "gondolkodó Gyöngyikét" (Új egyensúly) hozza. Utóbbi szerepkörben tűnik fel Hogyan ne sárkányosodjunk el? című legújabb könyvében, amelyben négy előadást szerkesztettek egymás mellé: a könnyed, közvetlen, bizalmas hangot megütő írások sok önismétléssel, rengeteg közhellyel építkeznek, a pszichológia, a vallás, az ezotéria között ugráló gondolatmenetből furcsa katyvasz kerekedik. Minden idegesítő eleme ellenére mégis jó az, amit Soma csinál.

Tovább
0

Vesztesek önámítása



Julian Barnes Man Booker-díjas, eredetileg 2011-ben megjelent regénye nagyon rövid, nincs 200 oldal se, de annál mélyebb kérdésekre keresi a válaszokat. A Felfelé folyik, hátrafelé lejt diákkori visszaemlékezésként kezdődik, aztán beárnyékolja egy öngyilkosság, végül egy nyugdíjas vívja benne harcát önmagával, az emlékeivel és egykori szerelmével.

Tovább
0

Trianon árvái nem ismerik Erdélyt



Trianon tabu, Trianon fétis - furcsa, ingoványos terület: aktuálpolitikai játszmák és évszázados ideológiai viták övezik. György Péter új könyvében a ma forgalomban lévő Erdély-képekből kiindulva egy tágas, sokfelé indázó történeti áttekintés keretében érvel amellett, hogy a nemzeti giccs ideológiájának reflektálatlan átvétele helyett a gazdag kulturális hagyományhoz való odafordulás segíthet a képzelt helyett a valóságos Erdély megismerésében.

Tovább
0

Biznisz ezerrel



Bánó András nekiesett egy kazettás magnóval Kövesdy Pál műgyűjtőnek, született 21 kazettányi interjú, majd abból 157 oldalnyi valóban észbontó szöveg. Észbontó az elmesélt események mennyisége tekintetében, egyébiránt könnyed, felejthető csevej, a feltárt élet- és intellektuális anyag mélysége pedig figyelemreméltóan hiányzik. A könyv pár órányi letehető izgalmat kínál, ám nem zárjuk ki, hogy megtalálja célközönségét egy álmosító vonatúton vagy egy forró strandon. Ha lenne olyan műfaj, hogy unalmas ponyvadokumentumregény, akkor ez a könyv a műfaj jeles darabja lenne.

Tovább
0

Anonim twitterező buktatta le Rowlingot



Robert Galbraith krimije áprilisban jelent meg, alig-alig fogyott, de jó kritikákat kapott. Vasárnap azonban kiderült, hogy a könyv írója a Harry Potterek szerzője, J. K. Rowling.

Tovább
0

Mi minden fér egy kisfiú szívébe



Neil Gaiman tulajdonképpen minden könyvében - legyen szó gyerekkönyvről, képregényről, regényről - ugyanazt csinálja: a mesékből, mítoszokból ismert toposzokat, hősöket veszi alapul egy-egy teljesen új világ konstruálásához. Nincs ez másként legújabb, az Óceán az út végén című könyvében sem: most leginkább a pogány hitvilág és a tündérmesék keverednek. A gyerekhős, hasonlóan a Coraline vagy a Farkasok a falban című Gaiman-könyvekhez, itt is a családban a legmagányosabb.

Tovább
0

Jane Austent írtak fel a sokkolt katonáknak



Nyugtató hatásuk miatt Jane Austen regényeit írták fel terápiaként az I. világháborúban harctéri sokkot elszenvedett katonáknak - mondja egy oxfordi Austen-kutató.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS