Stieg Larssonnak, a Millennium-trilógia néhai írójának egy korai, futurisztikus novelláját adják ki jövőre először angol nyelven - írta a The Guardian online kiadása.

A svéd író, akinek bűnügyi trilógiája hatalmas bestseller lett világszerte, nem érhette meg műve sikerét: még az első kötet, A tetovált lány megjelenése előtt, 2004-ben ötvenesztendős korában elhunyt szívrohamban. A könyvekből Svédországban filmadaptáció készült, és Hollywood is elkészítette a maga változatát.

A Brain Power című novellát Larsson 17 évesen írta. A jövőben játszódó történet 2014 februárjában jelenik meg a Mysterious Press New York-i kiadó gondozásában. Az írást az A Darker Shade of Sweden című novelláskötetben publikálják először angol nyelven. A gyűjteményben több svéd szerző munkái szerepelnek, köztük Henning Mankell, Asa Larsson és Eva Gabrielsson, Stieg Larsson élettársának alkotása.

A Brain Powert angolra átültető John-Henri Holmberg felidézte, hogy Larsson már tinédzser korában rajongott Robert A. Heinleinért, a modern tudományos fantasztikus irodalom meghatározó szerzőjéért, és Larsson sokáig maga is kísérletezett a sci-fi műfajjal. 

Otto Penzler, a Mysterious Press tulajdonosa szerint a novella nem nevezhető tudományos-fantasztikus írásnak, inkább "a jövőbe helyezett izgalmas történetnek".

(MTI)
Kép: Monica Schmidtz/Press Association Images