Robert Galbraith krimije áprilisban jelent meg, alig-alig fogyott, de jó kritikákat kapott. Vasárnap azonban kiderült, hogy a könyv írója a Harry Potterek szerzője, J. K. Rowling.

A The Cuckoo’s Calling című krimi detektívjét, Cormoran Strike-ot felkérik, nyomozzon egy londoni szupermodell öngyilkossága körül. Az Afganisztánt megjárt veterán magánélete és magánnyomozói vállalkozása is a csőd szélén imbolyog, jól jön a bajokat feledtető megbízás, amely során kiderül, milyen titkokat rejt a milliomos sztárok világa.

 A The Cuckoo’s Callingot szerette a kritika, szinte mindenhol kiemelték, hogy szokatlanul kerek a történet egy első könyvhöz képest. A Daily Mail „sikeres debütálásnak” tartotta a krimit, a Publishers Weekly szerint ritka, hogy egy elsőkönyves szerző ilyen szerethető nyomozópárost írjon meg. A The Times a pergő párbeszédeket és az üres gazdagság, csillogás meggyőző ábrázolását dicsérte. A kritikusok P. D. Jameshez és Ruth Rendellhez hasolították Galbraith-t, aki korábban állítólag a katonai rendőrség nyomozója volt. Csak éppen nem igazán fogyott a könyv. Nagy-Britanniában mindössze 1500 darabot értékesítettek belőle.

Egy névtelen forrástól kapott füles, egészen pontosan egy Twitter-bejegyzés alapján a Sunday Times azonban kinyomozta, ki áll a profi krimi mögött. A lap szerkesztője, Richard Brooks kollégája a Twitteren írta meg, mennyire tetszett neki a The Cuckoo’s Calling, és hogy az író nem tűnik elsőkönyves szerzőnek. A bejegyzésre választweet érkezett egy ismeretlen felhasználótól, aki azt írta, valóban nem elsőkönyves szerzőről van szó, hanem J. K. Rowlingról. Hogy ki hagyta a kommentet, azóta sem sikerült kideríteni, de azt igen, hogy igazat mondott. Brooks elkezdett nyomozni az interneten, számos hasonlóságot talált Rowling felnőtteknek írt könyve, az Átmeneti üresedés (itt írtunk róla) és a The Cuckoo’s Calling között: mindkettőnél egyezett az ügynök, a kiadó és a szerkesztő. Ezt követően elkezdte olvasni Galbraith krimijét, ami több ponton is Rowling utolsó két könyvére, az Átmeneti üresedésre és a hetedik Harry Potterre emlékeztette. Még péntek este írt egy e-mailt, amire szombaton választ is kapott Rowlingéktól.

Rowling  a vasárnapi cikkben elismerte a „csalást”, hozzátette, jó lett volna, ha kicsit tovább marad titokban, kicsoda is Robert Galbraith, mert felszabadító élmény volt számára ez a játék, élvezte, hogy elvárások, felhajtás nélkül írhat, öröm volt így várni a visszajelzéseket. A nagy színvallás után Rowling felnőtt könyveinek kiadója, a Little, Brown közölte, jövő nyáron folytatódhat Galbraith-Rowling krimisorozata. És persze a The Cuckoo’s Calling most vezeti az Amazon sikerlistáját, az összes nyomtatott példánya elfogyott, az e-könyv változata még elérhető.

Kép: Getty Images