Hosszú várakozás után, augusztus 15-én jelenik meg végre a chilei Roberto Bolaño (1953–2003) immár világhírű nagyregénye, A vad nyomozók. A borító Pintér József munkája, amelyet nálunk láthattok először.

A regény főhősei Arturo Belano és Ulises Lima, két zsigeri realista költő, akik 1975 szilveszterén útnak indulnak egy kölcsönkapott Impalával, hogy fölkutassák a századelőn, a mexikói forradalom után rejtélyes módon eltűnt Cesárea Tinajerót. Húsz éven és kontinenseken átívelő útjuk során látnak mindent: szerelmet, halált, idegösszeomlást, párbajokat, irodalmi és kiadói életet, drogot, szerencsés és szerencsétlen fordulatokat, erőszakot, eltűnéseket és előtűnéseket.

A történetben sajátosan keveredik a fikció és a valóság, a nyomozás számtalan szereplője és tanúja között akad mocskos szájú ösztöndíjas, illegális bevándorló potyautas sokmilliós totónyereménnyel, Trockij dédunoka, lelkes Octavio Paz-rajongó, Sade márkit olvasó francia egyetemista lány, visszavonult mexikói torreádor, labilis neonáci, és mellettük kritikusok, költők, múzsák, csavargók tömege. Az ő megnyilatkozásaikból mozaikszerűen összeálló „road movie-t” thrilleri izgalmak sorozata és direkt, kíméletlen humor szövi át.

A könyvbe itt lehet beleolvasni.

A fiatalon elhunyt Roberto Bolañót az új Borgesként tartják számon, könyveit nemrég kezdte el kiadni az Európa Könyvkiadó: 2010-ben jelent meg először magyarul az Éjszaka Chilében (itt írtunk róla) és a Távoli csillag. Ezeket követi most A vad nyomozók.