Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Sikerek, mesék és ételek



Elkészültek a decemberi toplisták.

Tovább
0

Olvass ingyen e-könyvet a héten!



Kanadai kezdeményezésre március 3. és 9. között tart az Olvass egy e-könyvet! hét, amelyhez az Egyesülés az E-könyvért tagjai közül többen is csatlakoztak. Az akció lényege, hogy ezen a héten néhány e-könyv ingyenesen tölthető le valamennyi forgalmazónál.

Tovább
0

Jön a könyv nélküli könyvtár



A BiblioTech látványterve

Valahol félelmetes, de ez a pillanat is eljött: ősszel megnyílik az első nyomtatott könyv nélküli közkönyvtár, a BiblioTech az Egyesült Államokban. Az ötlet Bexar megye (Texas) bírójának fejében született meg, miközben Steve Jobs életrajzát olvasta Walter Isaacsontól (a könyvről itt írtunk). A jövő könyvtárának prototípusa állítólag az Apple Store-okra fog hasonlítani.

Tovább
0

A városokban többet olvasnak, mint vidéken



Az életmód alakíthatja-e az olvasási szokásokat a városokban, külvárosokban és vidéken? A három lakóhelytípus markánsan nem, de valamennyire különbözik, ha az olvasás szempontjából hasonlítják össze őket, az eltérések főként az ott élők korából, az iskolázottságból és a háztartások bevételéből fakadnak. A Pew Research Center's Internet & American Life Project több reprezentatív felmérés eredményét vetette össze, hogy bemutassa, mi jellemző az amerikaiak olvasási szokásaira attól függően, hol élnek. Az elemzés hat szempontot emelt ki: kik olvasnak, milyen célból, használnak-e könyvtárat, és hogyan, kiktől hallanak a könyvekről, olvasnak-e újságot, folyóiratot, illetve a nyomtatott vagy az e-könyvet részesítik-e előnyben.

Tovább
0

Digitális könyvtárrá változott metróállomás



A Vodafone Romania együttműködve a Humanitas könyvkiadóval október elején indította el egy hónapos kampányát, amit irigylünk is kicsit Bukaresttől. Október 31-ig a Piața Victoriei (M2) metróállomást digitális könyvtárrá változtatták. A falakat padlótól plafonig plakátokkal fedték be, olyan érzést keltve a bukaresti ingázókban, mintha egy könyvtárba lépnének be. De nemcsak az atmoszférára figyeltek: a plakátokon látható könyvek gerincén QR-kódok találhatók, az okostelefonok segítségével akár azonnal "levehető" a polcról bármelyik könyv és olvasható.

Tovább
0

Töltsd le Kondor Vilmos novelláját!



"Az ősz, kortalan arcú Valéria ritkán mosolyog, legutóbb akkor láthatták így, amikor megszerezte a Detektívkrónika összes számát. Most viszont mindjárt kitör belőle a nevetés, ahogyan Gordon Zsigmondnak egy abszurd gázolásról mesél." Az Agave Kiadó jóvoltából a Kötve-fűzvéről e-könyvre letölthető epub és prc formátumban Kondor Vilmos egyik elbeszélése a Magda, a bestiális Népszínház utcai mindenes novelláskötetből. Hajtás után részlet is olvasható A Nyavalya tudja novellából.

Tovább
0

Gyors ütemben fejlődik az e-könyvek piaca



Az Aptara összeállított egy infografikát az e-könyvek gyorsan növekvő piacáról. A kiadók 36 százaléka esetében a teljes bevétel tíz százalékát teszik ki az e-könyvek - vagyis kétszer annyit, mint egy éve. Öt kiadóból négy jelentet meg e-könyveket, ez óriási, harminc százalékos növekedést jelent az elmúlt három év alatt. Az e-könyves piac negyedik éves felmérésének adatai alapján az Amazon.com a legnépszerűbb értékesítési csatorna, az e-könyv kiadók 68 százaléka használja, a második helyet az Apple's iBookstore uralja 58 százalékkal. A kiadók 44 százaléka számára az Amazonon való értékesítés számít a legjövedelmezőbbnek, második helyen messze lemaradva a kiadók saját honlapjai állnak.

Tovább
0

Az e-könyv miatt többet olvasnak az amerikaiak



Az alábbi infografika azt mutatja meg, hogy az e-könyvek és a táblagépek hatására az amerikaiak többet olvasnak: az e-könyvek tulajdonosai általában évente kilenc könyvvel teljesítenek jobban, mint a hagyományos könyvek olvasói.

Teaching to Read Again
Created by: www.OnlineTeachingDegree.com

Tovább
0

Harry Potter már e-könyvben is olvasható



J. K. Rowling hétkötetes munkája e-könyvben és digitális hangoskönyvként is megvásárolható a szerző Pottermore honlapján - írja az MTI.

Tovább
1

Mindent visz Az éhezők viadala



Suzanne Collins minden idők legkelendőbb Kindle-szerzője - az Amazon friss adatai alapján. Collins már 2011 júniusában rekordot döntött: ő lett az első gyerekkönyvszerző, aki átlépte az egymillió eladott Kindle-könyvszámot. Az utóbbi tíz hétben Az éhezők viadala trilógia elfoglalta az első három helyet az USA Today bestsellerlistáján, jelenleg a The New York Times gyerekkönyves listáját is vezeti (amin egyébként már a 81. hete töretlenül jelen van).

Tovább
0

Az Agave is belépett az e-könyves piacra



Az Agave Kiadó is nyitott a digitális platformok felé, így három regénnyel bűvült az egyelőre még mindig meglehetősen szegényes magyar nyelvű e-könyvek kínálata. A kiadó most januárban három sikerkönyvét - Baráth Katalin: A fekete zongora, Kondor Vilmos: Budapest Noir, Trenka Csaba Gábor: Egyenlítői Magyar Afrika - jelentette meg két platformfüggetlen, epub és prc formátumban.

Tovább
2

A mini e-könyvekben bízik az óriáskiadó



A brit óriáskiadó, a Penguin új típusú kiadványokkal próbálkozik a digitális könyvpiacon. A Penguin Shorts sorozat kilenc nagyon különböző szöveggel indult el: az elsők között találni esszét a multikulturalizmusról, ijesztgetős novellát, karácsonyi recepteket, memoárt, de sorsfordító ütközetekről (például az el-alameiniről) is lehet olvasni. A rövid, fél-egy óra alatt elolvasható szövegeket 1.99 fontért ("egy csésze kávé áráért", kb. 700 forintért) lehet letölteni mindenféle digitális formában. A kiadó szerint a nyomtatottnál jóval olcsóbban előállítható e-könyvek lehetővé teszik, hogy a rövid terjedelmű műfajokban alkotott szövegek önállóan jelenjenek meg. A költségkímélő, gyors megjelenés hatására pedig felfrissülhet az esszé- és pamfletirodalom is, mivel a kiadásra nem kell hosszú hónapokat várni, az aktualitásokra pedig gyorsabban, rugalmasabban lehet válaszolni.

Tovább
0

Darvasi László könyvei ingyen a neten



Tagjai közé választotta Darvasi László írót a Digitális Irodalmi Akadémia, ami azzal jár, hogy művei nemsokára ingyenesen lesznek olvashatók a DIA oldalán. Akinek van tehát e-könyv-olvasója, készülhet. A Virágzabálók című vaskos regény egy szegedi család misztikus és mesés elemekkel átszőtt 19. századi története; A könnymutatványosok legendája pedig egy történelmi regénynek álcázott török kori tündérmese - mindkettőt ajánljuk. Akinek pedig gyereke van (öttől fölfelé), az a Trapiti-könyveket olvashatja neki esténként.

Sajnos a Digitális Irodalmi Akadémia programozói nem gondoltak az e-könyv-használókra (vagy gondoltak, de utálják őket), mert a DIA ingyenesen elérhető tartalmait csak nagy kínnal lehet átrakni e-könyv-olvasókra. De nem lehetetlen. A megoldás: megnyitjuk az oldalt, ahol a könyv olvasható, jobb klikk, majd oldal mentése. A html-t utána Mobipocket Creator vagy Kindlegen programokkal (mindkettő ingyenes) lehet konvertálni a szükséges formátumba (Kindle esetén prc, a többi epub). Ez a módszer sajnos csak akkor működik, ha nincsenek a szövegben oldalszámok! Mindenképpen hasznos kipróbálni a módszert, 600 oldalas műveket laptopon/PC-n olvasni meglehetősen kényelmetlen.

 
Tovább
0

Amerikában már több elektronikus könyv fogy, mint nyomtatott



Először tavaly nyáron fordult át a mérleg az e-könyvek javára az Amazonnál, mostanra azonban állandósult a helyzet - adta hírül az Egyesült Államok legnagyobb internetes áruháza. Jelenleg 100 papírkönyvre 105 e-könyv jut (az összehasonlításban nem vették figyelembe az ingyenesen letölthető könyveket). A piaci robbanást a cég a 2007 novemberében vezetett Kindle-nek köszönheti. Az első Kindle még négyszáz dollárba került (kb. 74 ezer Ft), a népszerű e-könyv-olvasó legújabb generációja viszont már csak 114 dollár, vagyis kb. 21 ezer Ft. Elektronikus formátumban a legtöbb Stieg Larsson krimijeiből, James Patterson thrillerjeiből, Nora Roberts romantikus és Charlaine Harris vámpírregényeiből fogy. Ők négyen lépték át az egymilliós álomhatárt.

Tovább
0

Ingyen Rejtő Jenő Kindle-re



Hatvanhárom művet tett Kindle-re is letölthető formátumban (prc) elérhetővé a Magyar Elektronikus Könyvtár, köztük Rejtő Jenő és Alexandre Dumas regényeit, valamint a katolikus Bibliát.

Tovább
0

Nem csökken az e-könyvek ára Magyarországon



Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nem várható 2011-ben sem a magyarországi e-könyvek árának csökkenése, mivel a tavaly ősszel megszavazott törvényt most úgy egyértelműsítették, hogy az e-könyvek nem tartoznak a kedvezményes áfakulcs alá tartozó termékek közé. Vagyis az e-könyv nem könyvnek, hanem elektronikus szolgáltatásnak minősül, ellentétben a fizikai adathordozón árusított könyvvel.

Tovább
0

Ingyen könyvek iPadre



Az Apple store-ból ingyen le lehet tölteni az iPadre azt a MEK Book nevű, frissen fejlesztett, magyar nyelvű alkalmazást, amely elérést biztosít a Magyar Elektronikus Könyvtár 9068 darab könyvéhez. A könyvek között virtuális polc segítségével lehet böngészni, de a szoftver igazi érdekessége, hogy a letöltött könyveket az iPhone-okról ismerős módon lapozgatva lehet olvasni.

Tovább
0

Csőd fenyegeti Amerika második legnagyobb könyvesbolt-hálózatát



A piacvezető amerikai könyvterjesztő- és könyvesbolthálózat, a Barnes&Nobles legnagyobb vetélytársa, a Borders a csőd szélén áll - adta hírül a Wall Street Journal.

Tovább
0

E-könyv olvasókat lehet kipróbálni a Széchényi Könyvtárban



December 7-től tíz e-könyv olvasót próbálhatnak ki az Országos Széchényi Könyvtár látogatói. Az olvasókat egyelőre csak a könyvtáron belül lehet használni, de a hosszú távú cél az, hogy később kaució ellenében haza is lehessen vinni. A My Ebook nevű készülékeket egy miskolci forgalmazó cég ajándékozta a könyvtárnak, ők cserébe tartalmakat kapnak majd a Magyar Elektronikus Könyvtártól. A készülékeken egyelőre csak szabadon elérhető könyveket lehet olvasni; a könyvtár célja első körben az, hogy felmérje, mekkora az érdeklődés az olvasók részéről az új lehetőség iránt. "A könyvtár hisz abban, hogy az e-könyv olvasó az általános vélekedéssel ellentétben modern, olvasóbarát kezdeményezés, amely nem gyengíti, éppen ellenkezőleg, erősíti a könyvtárak pozícióit" - szerepel az OSZK sajtóközleményében. A könyvtár a jövőben saját kiadványait, állományának ritka dokumentumait (például kódexekről készült fotókat), illetve web- és digitális tartalomszolgáltatásait is szeretné bemutatni olvasóinak az olvasó segítségével.

Tovább
0

E-könyvet karácsonyra



Akár valaki még csak gondolkozik, hogy érdemes-e e-könyv olvasót vennie, akár már döntött arról, hogy beszerez egyet (vagy már be is szerezte korábban), jól jöhet az ünnepek előtt egy gyors e-könyv körkép. Kutakodtunk egy kicsit az e-könyvesboltokban, mit és mennyiért lehet vásárolni. A helyzet nem túl rózsás, de kis erőfeszítéssel össze lehet rakni egy tisztességes karácsonyi csomagot villanykönyvekből is. Sőt, kincsekre is bukkantunk kutakodás közben.

Tovább
0

Még vitatkoznak, hogy jövőre olcsóbb lesz-e az e-könyv



Forrás: AFP

A törvényt megszavazták, de értelmezésén még vitáznak - ez a helyzet e-könyv-ügyben. Ha győz az e-lobbi, jövő évtől az e-könyv - a papíralapú könyvekhez hasonlóan - öt százalékkal adózhat a mostani 25 százalék helyett, vagyis jóval olcsóbban lehetne hozzáférni a letölthető könyvekhez. A hangoskönyvek viszont már egészen biztosan kedvezményes (ötszázalékos) áfakulcs alá esnek 2011. január 1-jétől.

Tovább
0

Szegény ember e-könyve



A Google 2010 augusztusában egy új programmal rukkolt elő, amely segítségével a Google online könyvtárának köteteit a Books weboldalának felületénél barátságosabb módon lehet olvasgatni.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS