Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Eddig ismeretlen korai novellája jelenik meg Stieg Larssonnak



Stieg Larssonnak, a Millennium-trilógia néhai írójának egy korai, futurisztikus novelláját adják ki jövőre először angol nyelven - írta a The Guardian online kiadása.

Tovább
0

Hibátlan, de csak egy krimi: Fejvadászok




A skandináv krimi köztudomásúan sötét, borongós és gyakran politizál. Ha direktben mégsem, fontos társadalmi kérdéseket akkor is feszeget. A műfajjal a moralista Henning Mankell révén ismerkedtem meg, akinek hőse, Kurt Wallander messziről emlékeztetett Raymond Chandler Phillip Marlowe-jára. A Mankell-kötetek hangulatában is volt valami ilyesmi, úgyhogy a szerzőnek nyert ügye volt nálam. Később jöttek sorban a többiek, az izlandi Arnaldur Indridassontól a norvég Jo Nesbón át a svéd Stieg Larssonig - utóbbit mindenki ismeri, aki kicsit is figyelt arra, ami az irodalomban és a filmben az utóbbi egy-két évben történt.

Tovább
0

A tetovált lány kalandjai Grönlandon folytatódnának



Lisbeth Salander Grönlandra menne A tetovált lány-sorozat negyedik részében, hogyha a 2004-ben elhunyt svéd író, Stieg Larsson családja és egykori élettársa nem marakodnának a jogokon - legalábbis ez derült ki egy újabb interjúból. A szerző barátja az Expressen nevű svéd napilapnak elárulta, ő úgy tudja, a negyedik részben fontos szerepet fog játszani Camilla, a punk hackerlány Lisbeth Salander féltestvére, aki eddig csak a második kötetben bukkant fel. A barát azt is elmondta, Larsson Grönlandra akarta küldeni Lisbeth Salandert - bár azt elismeri, nem tudja, melyik részben, a negyedikben vagy az ötödikben. A most infókat szivárogtató barát  Millenium mintájáként szolgáló Expo nevű antirasszista lapnál dolgozott együtt az íróval.

Még nyáron egy másik barát pedig arról beszélt, Larsson egy e-mailben mesélt neki terveiről, amely szerint Lisbeth Salander egy észak-kanadai elzárt szigetre (Banks Island) került volna a negyedik részben. Az író állítólag hosszan írt a szigetről, ahol kutatásai szerint 134 ember, 48 ezer pézsmatulok és 1500 jegesmedve él, és az egyetlen kapcsolatuk a külvilággal egy repülőgép, ami hetente kétszer közlekedik. Az író élettársa nemrégen megjelent könyvében azt írta, az ő laptopján van a következő regény 200 oldalas kézirata, amit ő szeretne befejezni, már munkacímet is adott neki: God's Revenge (Isten bosszúja). De amíg Larsson családja birtokolja a jogokat, addig az újabb könyv biztos nem fog megjelenni - fogadkozott az élettárs.

Korábban: Stieg Larsson a sikerével viccelődött halála előtt
Stieg Larsson élettársa akarja folytatni A tetovált lány-sorozatot

Tovább
0

Stieg Larsson a sikerével viccelődött halála előtt



"Hát mit mondjak. Mindenki a kidótól kezdve az olvasókig egyetért, hogy ez bestseller lesz. Nesze neked, Henning Mankell" - viccelődik Stieg Larsson, a világhírű A tetovált lány-trilógia szerzője néhány nappal halála előtt egy öccsének írt levelében. A trilógia kézirata akkor már a svéd kiadónál volt, a megjelenést készítették elő, és próbálták külföldre eladni a jogokat. Az e-mailt Stieg Larsson öccse tárta a nyilvánosság elé, hogy így bizonyítsa, nem igazak Larsson élettársának, Eva Gabrielssonnak a vádjai, miszerint Larsson rossz viszonyban volt a családjával.

Tovább
0

Stieg Larsson élettársa akarja folytatni A tetovált lány-sorozatot



Jövő héten szerdán jelenik meg Stieg Larsson élettársának, Eva Gabrielssonnak a könyve, amiben feltárja a Millenium-trilógia születésének történetét, mesél az együtt töltött évekről, és végigköveti a volt barátja családjával folytatott jogi küzdelmét is. A könyv című Millennium, Stieg és én, és egyelőre három országban jelenik meg, Svédországban, Norvégiában és Franciaországban. A könyvből kiderül, Larsson régi barátnőjének az a szándéka, hogy ő fejezze be a Millennium-sorozat félkész negyedik (a család szerint ötödik) kötetét. Erre azonban csak akkor lenne módja, ha a hat éve elhunyt szerző családja lehetővé tenné számára, hogy jogszerűen hozzáférjen Larsson munkájához. A család viszont elutasítja ezt a lehetőséget. Eva Gabrielsson 32 évig élt együtt a 2004 novemberében szívinfarktusban elhunyt újságíróval. Larsson nem hagyott hátra végrendeletet, így a nő semmit sem örökölt, a milliókra rúgó örökség a szerző apjának és fivérének a kezébe került.

Korábban: A világ már sohasem ismeri meg A tetovált lány folytatását?

Tovább
0

A világ már sohasem ismeri meg A tetovált lány folytatását?



A tetovált lány következő kötete körüli mizéria folytatódik. A média csüng a sztorin, újabb és újabb információ-morzsák látnak napvilágot a család és az egykori barátnő nyilatkozatháborújában. Most az író apja és öccse állt elő egy újabb hírrel. Állításuk szerint már csak pár napnyi munka hiányzott a Millenium-sorozat újabb kötetének befejezéséhez, mikor írójuk, az 50 éves Stieg Larsson szívrohamban meghalt. Azonban amit a következő, negyedik résznek hittünk, az tulajdonképpen az ötödik, mivel Larsson írás közben ugrott egyet a történetben. Mindezt múlt vasárnap mondták el egy amerikai tévéshownak adott interjúban. Az apa azt is hozzátette, pár másodpercig a kezében fogta az iratot. "Tíz nappal a halála előtt kaptam Stiegtől egy e-mailt, amiben azt írta, a következő regény majdnem kész" - mesélte el Larsson öccse a műsorban. Ennek ellenére úgy néz ki, sohasem fogjuk olvasni a folytatást: a család és Larsson régi barátnője ugyanis képtelen dűlőre jutni.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS