Nyugtató hatásuk miatt Jane Austen regényeit írták fel terápiaként az I. világháborúban harctéri sokkot elszenvedett katonáknak – mondja egy oxfordi Austen-kutató.

Dr. Paula Byrne szerint az írónő művei a veteránok számára biztonságérzetet adhattak, és ez a hatásuk a mai napig megmaradt. A kutató úgy látja, Austen ugyanazért volt szerethető, amiért ma a Downton Abbey: egy olyan világot ábrázol, ahol mindenki tudta, hol a helye, és ez nyugalmat áraszt. „Austen műveit javasolták a harctéri sokkot elszenvedett katonáknak az I. világháború után, a mentális zavarok ellenszereként. Olvasták a lövészárkokban. Őt írták fel a megkínzott, zaklatott lélekre” – mondta a kutató a Telegraphnak. Ennek fényében érdekes lehet, hogy Austent korábban kritizálták azért, mert regényeiben nem említi a napóleoni háborúkat, amelyek alatt írta regényeit, például a Büszkeség és balítéletet (1813).

Paula Byrne a Harris Manchester College munkatársa, a The Real Jane Austen: A Life in Small Things című portrékönyv szerzője.