Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Bret Easton Ellis a Dum Dum Girls legújabb videóklipjében



Alig két hete írtunk arról, hogy Bret Easton Ellis és Kanye West közös munkába kezdett, most pedig megjelent a Dum Dum Girls Too True című albumának egyik dalához, az Are You Okay-hez készült rövidfilm, melynek forgatókönyvét szintén az Amerikai pszicho szerzője, Bret Easton Ellis jegyzi. Íme a 11 perces videó.

Tovább
0

Bret Easton Ellis Kanye West filmjén dolgozik



(kép: vice.com)

Az Amerikai pszicho szerzője a Vice magazinnak adott interjújában mesélt a közös projektről. A Kanye legutóbbi albumából, a Yeezusból készülő film nem az első közös munkájuk lenne, a két művész már kerülgeti egymást egy ideje.

Tovább
0

Igen, tudom, de ezt inkább figyelmen kívül hagytam



Idén ősszel két sokak által olvasott és valósággal körülrajongott regény folytatása is piacra került, jó pár évvel az előzményük után. Szeptemberben kijött a Doctor Sleep, Stephen King A ragyogás című regényének folytatása, októberben pedig Helen Fielding immár megözvegyült szinglijének, Bridget Jonesnak a legújabb új naplója.

Olyan könyvek közül válogattunk, amelyeknél hosszú évek, évtizedek, sőt évszázadok teltek el folytatásuk megjelenése előtt. Még a szerzőhöz sem ragaszkodtunk.

Tovább
0

Új borítót kap az Amerikai psycho



Az Európa 2010 novemberében indította el az akkor frissen lefordított Királyi hálószobákkal (itt írtunk róla) a megjelenésében újragondolt Bret Easton Ellis-sorozatát. Az új szériában a Királyi hálószobák mellé a legelső BEE-könyvet, az 1985-ös Nullánál is kevesebbet tették, amelyet a 2010-es regény folytat.

Tovább
1

Bret Easton Ellis megtört a sivatagban



Bret Easton Ellis új könyvön dolgozik - tudhatták meg a rajongók még 2012 decemberében az író Twitteréről. Ez valószínűleg nem teljesen fedte az igazságot. Bár most úgy tűnik, tényleg újra egy könyvön dolgozik, de az elhatározás csak januárban született meg Ellisben, mikor egy hétre elutazott a sivatagi Palm Springsbe, és hazafelé éppen egy dugóban állt a hollywoodi bevezetőúton - legalábbis ezt állítja tegnapi posztjában.

Tovább
0

Útmutató eltűnéshez





Bret Easton Ellis az egyik legismertebb kortárs amerikai író, regényei világszerte sikeresek, ráadásul magyarul is olvasható mindegyik. A napokban Az eltűnés könyvei címmel jelent meg róla magyar monográfia. Megnéztük, hogy Ellis könyveinek újraolvasására ösztönöz-e a tanulmánykötet, illetve hogy fény derül-e a csuklyás pulcsi rejtélyére.

Tovább
0

A pénzügyi zseni, aki nagyobbat bukott a magyar devizahiteleseknél



Napjaink egyik legtúlértékeltebb amerikai írójának, Don DeLillónak tulajdonképpen igazat is adhatunk, amikor egy interjúkérdésre adott válaszában úgy fogalmaz, hogy megítélése szerint a Cosmopolis című könyvéből készült, idén május végén bemutatott rémesen gyenge film "működik", a rendező, David Cronenberg pedig "beletalált". Ha valaki, hát DeLillo egészen biztosan meg tudja ezt ítélni, ugyanis magát a 2003-as regényt is leginkább a fenti szavakkal lehetne jellemezni: a könyv ugyan nem túl mély, még kevésbé eredeti, sőt az átlagosnál izgalmasabbnak sem mondható, ám az amerikai irodalmi közvélemény reakciója alapján kétségtelen, hogy valamiért működik és a szerző valamibe nagyon beletalált. De mégis mibe és hogyan?

Tovább
0

Bret Easton Ellis saját zsebből pszichothrillert forgat



Januárban lehetett hallani először arról, hogy Paul Schrader rendező, forgatókönyvíró (Taxisofőr, Dühöngő bika) és Bret Easton Ellis ismét együtt dolgoznak, ezúttal egy alacsony költségvetésű, erős szexuális töltetű pszichothrilleren. Az Ellis forgatókönyve alapján készülő The Canyons 2012 körül játszódik Los Angelesben. Mint általában Ellis munkái, ez is huszonévesekről szól, akik csillogásra, hatalomra, szexre vágynak. Ellis januárban James Deen pornósztárt javasolta az egyik főbb szerepre. Tegnap Ellis a Twitteren jelentette be, hogy a forgatás július 9-én kezdődik, és elindult a szereplőválogatás. Állítólag Schrader már találkozott is James Deennel, hogy beszéljenek a filmről, de hivatalosan még nem állapodtak meg.

Tovább
0

"Régóta nincs ütős ellenkultúra" - interjú M. Nagy Miklóssal



M. Nagy Miklós az Európa Kiadó főszerkesztője, illetve az egyik legtöbbet foglalkoztatott műfordító: Jack Kerouac, Bret Easton Ellis, Vladimir Nabokov és Borisz Akunyin könyveit is ő ültette át magyar nyelvre. Miért nem válhat Krúdy Gyula a világirodalom részévé? Hogyan lesz a dobozos sörből konzervsör? Miért nem jelenhet meg magyarul a kortárs nemzetközi irodalom több fontos alakja? M. Nagy Miklós sok egyéb mellett ezt is megválaszolja, majd rámutat a bajok forrására, illetve a magyar és az orosz kultúrpolitika közötti különbségre.

Tovább
1

"Norman Mailer, terhes vagyok!"



Az írókat mindig sötét íróasztal mellé képzeljük, amint elefántcsonttornyukba zárkózva alkotnak. De mi van akkor, ha lejönnek a földre, és színészkedni kezdenek? Parti Nagy Lajos, Pilinszky János, Kurt Vonnegut, Norman Mailer, Stephenie Meyer és Erich Kästner legnagyobb filmes szerepei következnek. Írók legjobb cameóit gyűjtöttük össze.

Tovább
0

Bret Easton Ellis blöfföl, de jól csinálja



Huszonöt évvel a Nullánál is kevesebb után Bret Easton Ellis megírta, mi lett negyvenes éveikre a regény közönyös, sivár és tehetetlen tinédzsereiből. Aki az előzményhez hasonló erejű korrajzot vár, csalódni fog. A Királyi hálószobák nem korrajz, csak pár furcsa szerelem és pár még furcsább gyilkosság története. Annak viszont nem rossz.

Tovább
0

Királyi hálószobák: így néz ki az új Bret Easton Ellis-könyv



Az Európa Könyvkiadó hírei szerint november utolsó hetében fog kijönni magyarul Bret Easton Ellis régóta várt Királyi hálószobák című új regénye, addig is itt a letisztult, minimalista borító (Cuba Gergő munkája). A Királyi hálószobák Bret Easton Ellis hetedik regénye, és az első könyvének, az 1985-ös Nullánál is kevesebb-nek a folytatása. Épp ezért a kiadó a Királyi hálószobák megjelenése alkalmából a Nullánál is kevesebb-et is kiadja megint, méghozzá új, a folytatáshoz passzoló borítóval, lásd a képen. Az iPhone kicsit furán mutat a borítón, de nyilván a jelen egyik ikonikus tárgyaként a két regény között eltelt időt hivatott jelezni (a Királyi hálószobák 25 évvel később játszódik), és ez tök jó, hogy így megkomponálják a vizuális összhangot. (Ráadásul a főszereplő mindig a telefonjára kap furcsa üzeneteket, és ezeknek fontos szerep jut a regényben.) Egészében véve pofás a borító, főleg így a Nullánál mellett. A Királyi hálószobák esetében egyébként a magyar változat meglepően gyorsan követi az eredetit (M. Nagy Miklós fordította), hiszen a könyv - Imperial Bedrooms címmel - csak idén nyáron jelent meg angolul is. Akik már olvasták, azt mondják, jobb, mint az utóbbi évek Bret Easton Ellis-könyvei, szóval bizakodhatunk. Nemsokára jön kritikánk is!

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS