Annak érdekében, hogy tovább tartsák vendégeiket a lobbyban vagy a bárban, amerikai boutique hotelek azt találták ki, hogy a közösségi tereket könyvtárszerűvé alakítják át. A kezdeményezést már nagyobb szállodaláncok is átvették és nagy kiadók is beszálltak a buliba. Több könyv, több pénz!


A New York Timesban jelent meg egy cikk arról, hogy a boutiqe hotelek a fiatal közönség megnyerésére érdekében kezdték el könyvekkel megtölteni azokat a központi helyeket, amelyekben minden vendég rendszeresen megfordul, mellé pedig felolvasásokat is szerveztek. A közösségi terekben időzve így a vendégek többet fogyasztanak, művelődnek is, és ugye egy közösség részévé is válhatnak.

A több fogyasztásra ugranak a nagyobb láncok is, már csak azért is, mert a Times cikkében említett felmérés szerint az amerikai szállodák bár növelték tavalyhoz képest a szobákból származó bevételt, az étel- és italfogyasztás sokkal kisebb mértékben növekedett.

A Sunstone Hotel Investors (ez egy különböző szállodákat tulajdonló cég) képviselője a Timesnak elmondta, hogy az egyik chicagói Hyattnek épp most fejezték be a renoválását, és immár külön könyves sarokkal várják a vendégeket. A cég többi szállodájában is bevezették már a könyvtárszolgáltatást, Washingtonban a politikáról és a sportról szóló könyvek a népszerűek, Newportban és Bostonban pedig a Boston Celtics, a horgászat és a baseball témája megy.


A 447 szállodával bíró Country Inns and Suites könyves programjának partnere a frissen létrejött globális kiadóóriás, a Penguin Random House (a két vállalat egybeolvadását már tavaly bejelentették, de idén, július 1-től vált hivatalossá). A Country Inns and Suites tagjaiban olyasmivel akartak szolgálni a vendégeknek, "amire nem számítanak". A Read It and Return Lending Library nevű programban a vendégek könyveket kölcsönözhetnek, és olvasás után azt a lánc bármelyik más tagjában is leadhatják. Gyerekkönyvek és többek között Dean Koontz regényei is szerepelnek a katalógusban, és utóbbi legutolsó regényéből részleteket is közöltek a szálloda blogján.Persze a nagy szállodaláncoknak sosem lesz akkora szabadságuk, mint például a New York-i Library Hotelnek, ahol a Dewey-féle tizedes osztályozás alapján osztják be a szobákat, amelyekben egyéni könyvtárakat rendeztek be, a falakon pedig olyan szövegek is szerepelhetnek, amikből egy kukkot sem ért a kedves vendég.

A szállodák növekedő könyves igényeit a könyvkereskedők is megérzik. A Timesban a híres New York-i Strand Bookstore képviselője elmondta, hogy vállalati üzletáguk megrendeléséinek 60%-a szállodáktól vagy olyan designcégektől jön, akik szállodáknak dolgoznak. Jenny McKibben arról is beszélt, hogy míg a válság előtt évente 15-20 szállodával dolgoztak, mára ez a szám 40-re emelkedett.

Magyarországra nem tudom, hogy elért-e már a mozgalom, még nem szálltam meg itthon boutique hotelben. Nemrég viszont egy wellness szállodában jártam, és kiderült, hogy Fejős Éva egész nyáron felolvasásokat tart a Danubius egységeiben. Könyvtárat nem láttam.

A posztban szereplő képeken a zürichi B2, a washingtoni Renaissance és a New York-i Library szállodák láthatók (a képek innen, innen és innen jöttek).