Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Meghalt Marcel Reich-Ranicki, a német irodalom pápája



Szerdán, 93 éves korában meghalt Marcel Reich-Ranicki, a második világháború utáni időszak legbefolyásosabb német irodalomkritikusa. Hazájában évtizedek óta irodalmi pápaként tartják számon, idén márciusban állapítottak meg nála prosztatarákot.

Marcel Reich-Ranicki tevékenységének legnagyobb hatását az 1988-tól 2001-ig a ZDF csatornán sugárzott Das Literarische Quartett (Az irodalmi kvartett) című adásban fejtette ki. A sorozat hetvenhét adást élt meg, sok regényírót segített az áttöréshez, élénk viták helyszíne volt és hozzásegítette Reich-Ranickit ahhoz, hogy széles közönség számára ismertté váljon. Ítéletei egy-egy új mű győzelmét vagy bukását jelentették. Az adásban megszerzett befolyása áll Martin Walser Egy kritikus halála című szatírikus regényének középpontjában. A könyv nagy port kavart, Walsert antiszemitizmussal is megvádolták.

Tovább
0

Könyvesbolt lett a templomból



Az utrechti székhelyű B.K. Architecten építészei, Jos Burger és Wouter Keijzer különös módját választották egy 15. századi templom felújításának: az épület belső terét könyvesbolttá alakították.

Tovább
0

Így néz ki Guillermo del Toro könyvsorozata



Azt felesleges magyarázni, hogy a mexikói rendező, Guillermo del Toro (A faun labirintusa, Hellboy, Tűzgyűrű) mennyire imádja a horrort, a mostani hírben viszont az az érdekes, hogy ennek ezúttal nem mozgóképen, hanem könyvben adta jelét.

Persze nem del Toro írta a Frankensteint vagy A hollót, de ez a két cím is része annak a keményfedelű könyvsorozatnak, amelyhez a rendező írt előszókat. A Penguin kiadásában szeptember végén megjelenő könyvek borítóit már nyilvánosságra hozták, ezeket mutatjuk meg a folytatásban, Ray Russell munkái.

Tovább
0

Egy térképen a Man Booker-díjra jelölt regények helyszínei



Közeledik az idei Man Booker-díj átadása, és ennek apropóján a Guardian utánajárt, hogy a díjra jelölt regények milyen helyszíneken játszódnak. A legrangosabb angol irodalmi díj idei jelöltjei között például az a meglepetés, hogy az egyik sem játszódik Londonban, pedig az eddigi 267 jelölt könyvből 38-ban is a főváros a cselekmény helyszíne.

Az 1969 óta nyertes regények helyszíneit egy térképen is vizsgálhatjuk, további részletek mellett ezt is megmutatjuk a folytatásban.

Tovább
0

Fekete-fehér arcnak indult, színes mese lett



Mica Angela Hendricks grafikus új vázlatfüzetét készült kipróbálni, és abban reménykedett, hogy addig a lánya is elfoglalja magát a saját filctollaival. Aztán persze a négyéves lányka hamar ott termett az anyja mellett, aki csak egy arcot tudott lerajzolni, és követelte, hogy ő is használhassa a mama új füzetét.

Az anyukája kénytelen-kelletlen megengedte neki, hogy belerajzoljon a képbe, és magában már elkönyvelte, hogy egy csendesebb pillanatban majd újrakezdi a grafikát. De amikor a kislány befejezte a rajzolgatást, elképedt a végeredményen. Olyan szépséget és kreativitást látott a képen, amire szerinte csak a gyerekek képesek.

Tovább
0

Nem facér, csak odavan a facér'!



Az Európa Könyvkiadó új sorozatot indított Transz címmel, amelyben határátlépő írásokat ígér. A sorozat első kötete erős indításnak tűnt. A Strici voltam életrajzi könyv: megörökíti, ahogy a fekete kisfiúból, Robert Beckből előbb Blood, majd Iceberg Slim válik, ahogy lépked lefelé a striciélet lépcsőfokain. A könyv előszavában maga Ice-T biztosít minket arról, hogy most olyan dolgokat fogunk megtudni az életről, amitől leesik az állunk, és nem mellesleg, végre megértjük a hiphop lényegét. Az elragadtatott bevezetés után azonban egy már meghaladott, ezerszer hallott és látott történet vár bennünket. De van egy másik probléma is.

Tovább
0

Olvasótorony Lettországban!



A rigai Műszaki Egyetem diákja egy különös faépítménnyel kárpótolták a lett Cēsis lakóit a helyi könyvtár tizennyolc hónapig tartó felújítása miatt. A vasútállomás, a buszpályaudvar és a könyvtár közti területre húzták fel a "The Story Tower" névre keresztelt épületüket.

Tovább
0

Máglyára A szürke ötven árnyalatával!



Egy éve ilyenkor A szürke ötven árnyalata volt az egyik legkeresettebb könyv a brit könyvpiacon, és hosszútávon sikerült a brit történelem legmagasabb példányszámban eladott könyvévé válnia. Azonban a hájp lecsengesévél elillant a vásárlói kedv is, és Anglia nyakán maradt a rengeteg hulladék.

Tovább
0

Talán nem is zárták börtönbe, talán nem is volt heroinista



Az Éjszaka Chilében és a Távoli csillag után végre a Vad nyomozók, Roberto Bolaño áttörő munkája is megjelent magyarul. A chilei író ezzel a regénnyel nyerte el a spanyolajkú íróknak járó jelentős Rómulo Gallegos-díjat, és ennek angol fordítása hozta meg számára a világhírt. Ezt azonban már nem érhette meg, mert májbetegségben 2003-ban elhunyt, és a könyv csak négy évvel később vált angolul is elérhetővé. Azóta viszont a kortárs latin-amerikai irodalom ünnepelt darabja, írójára pedig úgy tekintenek, mint az emberre, aki leszámolt a mágikus realizmus hagyományával.

Tovább
2

Szevasz, én vagyok Thomas Pynchon



Még januárban írtunk arról, hogy új könyvön dolgozik Thomas Pynchon, a rendszeresen a Nobel-díj esélyeseként emlegetett amerikai író, aki a jelenkor egyik legnagyobb rejtőzködő művésze. Azóta már lehet tudni, hogy a Bleeding Edge szeptember 17-én jelenik meg, és most a regény videóelőzetesét is közzétette a Penguin Press kiadó.

Tovább
0

Rejtett képek a könyv szélén



Az Iowai Egyetem archívumának kutatója, Colleen Theisen a múlt héten nagyon érdekes képeket tett közzé. Egy olyan könyvet mutatott be, amelyen első ránézésre, fekvő állapotában nincs semmi különös, de ha megcsúsztatjuk ujjaink között a lapjait, akkor egy addig rejtve maradt kép kerül a szemünk elé.

A könyv egy 1837-es tudományos munka, a skót Robert Mudie Autumn (Ősz) című könyve. Miután Theisen kiposztolta felfedezését, hamar kiderült, hogy a többi évszakot feldolgozó kötet is hasonló kincset rejt. A folytatásban mindent megmutatunk!

Tovább
0

Gyerekek írtak könyvet Robbenről



Hétfőn mutatta be egyelőre megjelenés előtt álló gyerekkönyvét Arjen Robben, a Bayern München focistája. Aki eddig nem nézte volna ki a holland szélsőből, hogy képes ilyesmire, az megnyugodhat, hiszen valójában nem erről van szó.

Tovább
0

Meghalt Frederik Pohl



Az amerikai sci-fi egyik legnagyobb alakja volt, 93 éves korában hunyt el.

Tovább
2

Samantha Geimer kilépne Polanski árnyékából



Az Egyesült Államokban szeptember 17-én jelenik meg Samantha Geimer a The Girl: A Life in the Shadow of Roman Polanski című könyve, amelynek borítóján a rendező róla készült portréja látható. A fotó nemsokkal az ominózus este előtt készült.

Tovább
0

Ha nem dalokat, hanem könyveket írtak volna



Egyszerű, de annál jobb ötlete támadt Simon James designernek: elképzelte, hogy hogyan néznének ki híres popzenei albumok, mintha nem dalfüzérek, hanem könyvsorozatok lennének. A hatásos könyvgerinccsokrok mögött sajnos nincsenek valódi lapok, és voltaképpen ezek eladásra szánt poszterek, de attól még nagyon jól néznek ki.

Fent például az látható, hogyan nézne ki a Kraftwerk Man Machine című nagylemeze könyvsorozatként, a folytatásban pedig jön a Radiohead, a Smiths, a Joy Division és a Cure!

Tovább
0

Mit kell éreznie, hogyan kell gondolkodnia egy diáknak?



Arany János, Petőfi Sándor és Jókai Mór a kiegyezés óta töretlenül kötelezők a magyar iskolásoknak, a Légy jó minhalálig pedig teljes kudarc egy felmérés szerint. Megnéztünk néhány magyar közoktatásban használt olvasókönyvet, illetve hogy mi változott az elmúlt közel 150 évben. Egy mai általános iskolás olvasmányai között alig találni a 20. század második felében írt művet.

Tovább
0

Nyerd meg a Seraphinát!



Most jelenik meg Rachel Hartman első regénye, a Seraphina. A könyv számos díjat nyert, többek között a New York Times Bestsellerének jelölték és az Amazon Top 20 Teen Book of the Year elismerését is megkapta. Az ifjúsági regény magyarul a Scolar Kiadó Fantasy sorozatában jelenik meg, a sorozat első könyvéről, a Five-ról itt írtunk.

A kiadó jóvoltából most két szerencsés olvasónk megnyerheti a Seraphinát. Ehhez két kérdésre kell válaszolni:

Tovább
2

A gardrób, a gyűrű, a varázsló és az Óperenciás-tenger



A Five szerzője már rögtön a saját (ál)névválasztásával és címadásával idegen világokba kalauzol bennünket. A borítót szemlélve és a fülszöveget olvasva fel sem merül bennünk, hogy ez egy magyar ifjúsági regény lenne, - főleg a gyerekek neveit olvasva - sokkal előbb tippeltem volna skandináv származásra. Azonban a Five magyar szerző regénye, írója pedig, a sejtelmességet otthon hagyva, ott ült a XX. Nemzetközi Könyvfesztiválon szemtől szemben a közönségével. Bár ezek után funkciótlannak tűnik ez a kezdetektől tartó homályosítás, arra mindenképp jó, hogy megadja a könyv alaphangulatát. Azonnal tudjuk, hogy ez most nem egy földhözragadt regény lesz. Azt viszont még nem tudjuk, hogy mennyire nem.

Tovább
0

Nem a halállal, az életével küzd



D. Tóth Kriszta első felnőtteknek szóló regényében édesanyja történetét meséli el, a 45 éves asszony halálos ágyáról visszatekintve. Tíz év rákészülés után pár hónap alatt öltött formát a szöveg, mely néha idegesítően modoros, néha hihetetlenül szerethető, néha pedig csak egy szöveg a sok közül, minden újítás vagy egyediség nélkül. A hasonló visszaemlékezések közül azonban mégis kiemeli az elbeszélő és az író sajátos kapcsolata: D. Tóth Kriszta a saját édesanyja nevében, egyes szám első személyben szólal meg.

Tovább
6

Elmore Leonard összes kezdőmondata



Összegyűjtötték a hét napja elhunyt Elmore Leonard összes kezdőmondatát. A Stacks válogatását az eredeti angol szövegekkel itt találjátok.

Tovább
0

Öt kiadatlan könyve jelenik meg Salingernek



Shane Salerno kilenc éve dolgozik a J.D. Salinger életéről készült dokumentumfilmen, számos egykori ismerőst meséltetett a tiokzatos Salingerről, eddig kiadatlan fotókat, leveleket gyűjtött össze, de egy második világháborús naplót is megszerzett Salinger barátjától - írja a New York Times. Salinger 91 éves korában, 2010-ben halt meg, visszahúzódó életet élt, így minden információmorzsa különösen értékes, nem meglepő tehát, hogy nagy várakozás előzi meg a szeptember 6-án végre bemutatandó filmet. A premierrel egy időben kerül a boltokba David Shields bestsellerszerző és Shane Salerno közös könyve az íróról. Mindkettő címe Salinger lesz.

Tovább
1

Batmant el lehet pusztítani, de legyőzni nem



Számítani lehetett rá, hogy Batman végül meghal. Kifogy a kötélpisztoly, elsül egy fegyver, Bruce Wayne egy kicsit, tényleg csak egy kicsit alábecsüli az egyik ellenfelét és kész, vége. A Sötét Lovag halott.

Persze a képregények világában egy hős épp oly' könnyen feltámad, mint ahogy elhuny, a Whatever Happened to the Caped Crusader? mégis különleges füzet - a "legutolsó Batman történetet" jegyző, amúgy teljesen jogosan hájpolt Neil Gaiman sztáríró tesz róla, hogy így legyen.

Tovább
0

Az év legviccesebb magyar gyerekkönyve



Bosszantó, amikor a rossz idő miatt elmaradnak a nyári szabadtéri programok, amelyeket egy teljes éven át várnak a gyerekek, ahogy történt ez az augusztus 20-i vidéki tűzijátékokkal is. Egy mosolygós kislány (Tündérbodár) és egy rosszul tájékozódó denevér (Devevér) elhatározza, velük ez többet nem történhet meg, ezért olyan hosszú fesztivált szerveznek, "hogy az eső ne győzze elmosni". Alighanem a Tündérbodár az év legidegesítőbb című, ugyanakkor legviccesebb magyar gyerekkönyve.

Tovább
1

Oldalról oldalra illusztrálják Kerouac Útonját



Kerouac Úton című kultikus könyvét oldalról oldalra illusztrálja Paul Rogers Kaliforniában élő művész. Rogers 1980 óta dolgozik illusztrátorként, korábban tervezett már borítókat a Random House Hemingway-sorozatához, munkáiból honlapja impozáns válogatást közöl. Új vállalkozása, hogy az Úton minden egyes oldalát illusztrálja, a folyamatban lévő munkát követhetjük itt, a napokban elkészült negyedik "illusztrált tekercset" pedig meg is mutatjuk.

Tovább
0

Elhunyt Elmore Leonard



87 esztendős korában elhunyt Elmore Leonard. Az író-forgatókönyvíró július végén agyvérzést kapott, kórházba került, és bár az állapotáról szóló hírek bizakodóak voltak, augusztus 20-án, detroiti idő szerint reggel szerettei körében meghalt - írta meg az elmoreleonard.com.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS