A Lego új, tizedik minifigura-sorozatában a karakterek között megtaláljuk a paintballjátékost, a szomorú bohócot, a Medúzát, sőt a nagypapát is. A meglehetősen eklektikus társaságba egyetlen foglalkozás került be, a könyvtáros. Az összesen több mint 150 minifigura közül alig tíz olyan van, ami főiskolai, egyetemi diplomához kötött szakma képviselőjét ábrázolja, ennek a szűk csoportnak lett a tagja a könyvtáros.  

Mivel a Lego-figurákat egyből fel kell ismerni, a könyvtáros is megtestesíti az összes sztereotípiát: nő, szemüveges, kardigánja van, konzervatív a frizurája is, savanyú arcot vág, van nála egy könyv, a bögréjén pedig a csendre intő „Cssss!” olvasható.  

Az alkotók kis humort is belevittek: az „Oranges and Peaches" felirat a könyvön az 1995-ös Ez ám a buli (Party Girl) című filmre utal. A főhős, Mary (Parker Posey) 24 éves, nem ért semmihez és fogalma sincs, mit kezdjen az életével. Bulizik állandóan. Amikor egy alkalommal lesittelik, egyetlen rokona, a nagynénje húzza ki a bajból, aki maga mellé veszi a könyvtárba. Aztán kezdődik az új élet stb. A filmben van egy jelenet, amikor az egyik látogató Darwintól keresi A fajok eredetét, Mary azonban félreérti az Origin of Species címet, és az Oranges and Peaches könyvhöz irányítja a hölgyet.

Nem kellett sokat várni, hogy a rajongók elkészítsék a többi könyvtárostípust is. Elsőként itt van a jól fésült, mellényes, de még mindig szemüveges Mr. Library Dude.

Még több továbbgondolt Lego-könyvtárosért kattints ide!