Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Korhű borítót kap a huszadik század legfontosabb verse



Új kiadása jelenik meg T.S. Eliot The Waste Land című művének. A megjelenés kapcsán a Huffingtonpost a könyv borítójának tervezőjét, Jamie Keenant kérdezgette Under the Covers című rovatában.

Tovább
0

Könyvesbolt lett a templomból



Az utrechti székhelyű B.K. Architecten építészei, Jos Burger és Wouter Keijzer különös módját választották egy 15. századi templom felújításának: az épület belső terét könyvesbolttá alakították.

Tovább
0

Olvasótorony Lettországban!



A rigai Műszaki Egyetem diákja egy különös faépítménnyel kárpótolták a lett Cēsis lakóit a helyi könyvtár tizennyolc hónapig tartó felújítása miatt. A vasútállomás, a buszpályaudvar és a könyvtár közti területre húzták fel a "The Story Tower" névre keresztelt épületüket.

Tovább
0

Itt vannak az újabb Harry Potter-borítók!



Korábban írtunk már arról, hogy új borítókat kap a 15 éves Harry Potter-sorozat. J. K. Rowling varázslótörténeteinek amerikai kiadója, a Scholastic már öt új Harry Potter-borítót bemutatott a hétből, a legfrissebb kettőt most hozták nyilvánosságra. Az új dizájn a szeptemberben boltokba kerülő puhafedeles amerikai díszkiadáshoz készült. Kazu Kibuishi illusztrátor munkái egy-egy emlékezetes pillanatot emelnek ki az adott részből. Fent az első kötet, a Harry Potter és a bölcsek köve új külsője látható. Íme az újabb borítók!

Tovább
0

Így néznének ki Tarantino forgatókönyvei, ha regények lennének



Ha Quentin Tarantino forgatókönyvei megjelennének, talán ilyen borítót kapnának. Egy Londonban élő tervező grafikus, Sharm Murugiah készített a Kutyaszorítóban, a Tiszta románc, a Ponyvaregény, a Jackie Brown, a Kill Bill 1-2, a Halálbiztos, a Becstelen brigantyk és a Django elszabadul forgatókönyveihez borítót, a Penguin kiadó sajátos stílusában.

Tovább
0

Gyufásdoboz lett a Fahrenheit 451-ből



Ray Bradbury klasszikus regénye, a Fahrenheit 451 hatvan éve jelent meg először. A disztópikus könyv a jövő Amerikájában játszódik, ahol elégetik a könyveket, betiltják az olvasást, marad a tévé mint információforrás, amely így az agymosás és a manipulálás tökéletes eszközeként működik. Az Austin Creative Department művészeti iskola hallgatója, Elizabeth Perez tervező már a dizájnnal is jelezné a könyv üzenetét: a borítóba illesztett gyufa kivehető és a gerinc dörzsfelületén akár meg is gyújtható.

Tovább
1

Új borítót kap a 15 éves Harry Potter



J. K. Rowling varázslótörténeteinek amerikai kiadója, a Scholastic szerdán bemutatta az első új Harry Potter-borítót a hétből. Az új dizájn a szeptemberben boltokba kerülő puhafedeles amerikai díszkiadáshoz készült. Kazu Kibuishi illusztrátor munkái egy-egy emlékezetes pillanatot emelnek ki az adott részből, az első, bemutatott borítón például az látható, ahogyan Harry először sétál végig a varázslóvilág boltsorán, az Abszol úton Hagrid társaságában.

Tovább
0

Újraértelmezett ponyva: Thomas Allen fotográfiái



Thomas Allen az amerikai ponyvairodalom hagyományait drámaian újraértelmezi a fotográfia eszközeivel. Több mint egy évtizede kísérletezte ki ma is használt technikáját: a negyvenes-ötvenes évek ponyvaregényeiből szikével vágja ki a borítók alakjait, majd azokat kihajtogatva és különböző helyzetekben beállítva közelről készít róluk fotókat, mindig semleges háttér előtt, eljátszva a mélységélesség kínálta lehetőségekkel.

Tovább
0

Karácsonyi történet 3D-ben



Yusuke Oono japán tervező 3D-s könyveivel foglalkoztunk már a blogon, most karácsonyi motívumok készültek a lézervágó technika segítségével. A Merry Christmas című könyvet 360 fokban kinyitva és oldalról oldalra lapozva is lehet "olvasni". Yusuke Oono célja, hogy megmutassa, a kész termék nemcsak egy forma, hanem olyan tárgy is, ami a megszokottól eltérő módon képes elmesélni egy történetet.

Tovább
0

Grimm-klasszikus elevenedik meg a díjnyertes diorámán



Először adták át októberben Tokióban a You Fab-díjat, amellyel a világ bármely tájáról lézervágó technikával készült dizájnötleteket ismerték el. A versenyben Yusuke Oono japán tervező a free-form kategória győztese lett 3D-s, tenyérnyi méretű könyvével, amely 360 fokban, legyezőszerűen kinyitható, a diorámán Hófehérke és a hét törpe meséje elevenedik meg. A You Fab a tokiói FabCafé által szponzorált díj, a néhány hónapja nyílt kávézóban egy lézervágógép található, amivel a betérő tervezők dolgozhatnak. A győztes ötleteket a FabCafé legyártja és a honlapján árusítani fogja.

Tovább
0

Ilyen egy igazi könyvmoly könyvjelzője



Zach Weinersmith karikaturista és Katie Sekelsky tervező könyvjelzőjének ötletét egy vicces pólófelirat adta: I'm so bookish, my bookmarks are smaller books (kb. olyan könyvmoly vagyok, hogy a könyvjelzőim is kisebb könyvek).

Tovább
1

Könyvművesek VII: Baranyai (b) András



"Nem tudok nem elfogult lenni az ex-Rohamos csapat és Gerhes munkáival" - mondja a debreceni születésű Baranyai (b) András (1974) grafikus, illusztrátor, amikor arról kérdezem, hogy kik a kedvenc magyar könyvtervezői. 2007-ben az év gyermekkönyvének illusztrációiért IBBY-díjat kapot alkotó munkái egyre több könyvet öltöztetnek fel, az utóbbi időben jellemzően az Európa Kiadó könyveit.

Tovább
0

Töröld a szád Mark Twain levelébe!



Ez a négy pamutszalvéta Jack London, Emily Dickinson, D. H. Lawrence és Mark Twain gépelt leveleivel van díszítve. Bár Emily Dickinson levele jó tíz évvel korábban íródott, minthogy feltalálták volna az írógépet (1860-as évek), és a szalvéták meglehetősen drágák (58 euró a szett), azért ötletes.

Tovább
0

A könyv mint tégla: Matej Krén



A főleg szédítő térélményt nyújtó könyvépületeiről ismert Matej Krén szlovák képzőművész 1958-ban született Trencsényben. A pozsonyi művészeti középiskola elvégzése után a pozsonyi (1977-1981) és a prágai képzőművészeti fősikolára járt (1981-1985). A nyolcvanas évek második felében a barrandovi Bratři v triku filmstúdióban dolgozott, majd az 1989-es bársonyos forradalom után segített átalakítani a prágai képzőművészeti főiskolát, ahol rövid ideig tanított is. A kilencvenes évek elejétől számos nemzetközi képzőművészeti projektben és kiállításon vett részt, többek között Amszterdamban, Berlinben, Chicagóban, Párizsban és Szöulban.

Tovább
0

Horrorfilmes könyvtámaszok



Kentucky egy csendes szegletében működik egy kisvállalkozás, a Knob Creek Metal Arts, ami fémből készít különleges tárgyakat, például szokatlan könyvtámaszokat. A három alapító több mint tizenöt éve foglalkozik fém tárgyakkal. Először csak hobbiként maguk is készítettek néhány dolgot, alig egy év elteltével pedig már minden idejüket az alkotásnak szentelték. Munkáikhoz az állatvilágtól a meséken át a horrorklasszikusokig merítenek ötleteket, íme néhány a könyvtámaszaik közül.

Tovább
0

Könyvművesek VI: David Pearson



David Pearson angol könyvtervező 2002 és 2005 között a Penguin Booksnál vált a tipográfián alapuló dizájn gurujává. Az ő művészeti vezetésével készült sorozatokat azóta többen paradigmaváltásként értékelik a könyvborító-tervezés területén. A fiatalember 2002-ben szerzett diplomát a londoni Central St Martin's College of Art & Design tervezőgrafikai képzésén és utána azonnal felvették a Penguinhez, igaz nem tervezőnek, hanem tördelőnek.

Tovább
0

Pixeles borítók klasszikusokhoz



Oliver Miller a világirodalom tíz nagy művéhez tervezett 8-bites, pixeles borítókat, amelyek az 1980-as évek videojátékait idézik. Miller nagy kedvencei a Sierra kalandjátékok, szerinte a pixelek miatt minden szomorúnak, retrónak látszik.

Tovább
0

Amerikai könyvplakátok a századfordulóról



Az első grafikai elemekkel illusztrált plakát 1893-ban készült, alkotója Edward Penfield volt, aki a Harper's magazin 1893. márciusi számához készített egy hirdetést, amelyen a tipográfia és a szöveges elemek helyett a grafikára helyezte a hangsúlyt. Az új stílus megjelenése igazi hullámot indított el nemcsak a plakátművészetben, hanem az újságillusztráció és a könyvtervezés területén is. Az 1900-as években a borítókon megjelentek a grafikák, a könyveket népszerűsítő plakátok is izgalmasabbak lettek. Itt van néhány amerikai könyvhirdetés az 1895 és 1911 közti időszakból, a New York-i Közkönyvtár gyűjteményéből.

Tovább
0

Könyvborítók fedik a homlokzatot



Kansas City szívében könyves külsőt kapott egy garázs. A projekt a belváros újjászületésének keretében zajlott, a kultikus könyveket idéző borítók mögött az új közkönyvtár parkolója bújik meg. A helyi lakosok szavazhattak arra, melyik könyvekből álljon össze a homlokzat, amit a Dimensional Innovations tervezett.

Tovább
0

Vöröskeresztes liba a borítón - két gyönyörű friss könyv az Európától



Ken Kesey kultikus könyve, a Száll a kakukk fészkére új kiadásának borítóját Baranyai (b) András tervezte. 1962-ben, nem sokkal a regény megjelenése után az egyik női alkalmazott abban a kórházban, ahol Ken Kesey a könyv írásának idején kisegítőként dolgozott, beperelte a szerzőt és kiadóját, a Viking Presst: állítása szerint a regény egyik mellékszereplőjét, a háromszor színre lépő vöröskeresztes hölgyet nyilvánvalóan róla mintázta a szerző. Kesey nem bonyolódott jogi vitába, hanem az érintett részeket (összesen nagyjából három oldalt) egyszerűen átírva, a színesen megfestett "vöröskeresztes libát" a jellegtelen Szóvivőre cserélte. Az Egyesült Államokban tehát, ahol a könyv több mint száz kiadást megért, csak az első kiadás birtokosai ismerhetik az író eredeti szándéka szerint megírt regényt. Az Európa Kiadó jelen kiadásában, amely csak tegnap érkezett a nyomdából, ez az eredeti szöveg olvasható.

Tovább
4

Szokatlan szavak A-tól Z-ig



James és Michael Fitzgerald ír grafikusok - a The Project Twins illusztrátorai, könyvtervezői - szokatlan, alig használt angol fogalmakhoz készítettek képsorozatot. Íme az A-Z of Unusual Words néhány grafikája:

Biblioclasm - könyvek vagy más írott anyag (gyakran ceremóniaszerű) megsemmisítése



Tovább
0

Könyvművesek V: Paul Buckley



Drót, Totál szívás, Deadwood és Gengszterkorzó; ezek Paul Buckley, a Penguin Books amerikai részlege elnökhelyettesének, kreatív igazgatójának kedvenc sorozatai. Kedvenc rendezői: Sergio Leone, Wong Kar Wai és Martin Scorcese. A betűtípusok közül pedig a Gotham és a Futura a favorit. Borítótervezőkről szóló sorozatunk ötödik részében egy újabb embert mutatunk be, akinek csak ízlése van.

Tovább
0

Könyvművesek IV: Jon Gray (Gray318)



A Londonban élő, valamikor a hetvenes években született Jon Grayről, művésznevén Gray 318-ről, keveset tudni, leginkább annyit, hogy kézzel rajzolt borítóival évek óta a könyvtervezők elitjéhez tartozik. Ügyfelei között brit és amerikai cégek is találhatók, például a Penguin Books, a Random House, a Hewlett Packard, a Discovery Channel, a Berlini Operaház, a New York Times vagy a Time Out. Gray 2011-ben a Nike-nak is dolgozott. A fenti videóban röviden mesél magáról, így jobban megismerhetjük gondolkodásmódját, valamint a kézművességet és a számítástechnikát ötvöző munkamódszerét.

Tovább
0

Könyvművesek: John Gall



Noah Kalina, Design Bureau

"Nagy rajongója vagyok a szerencsés véletlennek" - avatja be ars poeticájába rajongóit - és bizony számosan vannak ilyenek - John Gall, Amerika nagynevű könyvborító-tervezője. Az Alfred A. Knopf kiadóvállalathoz tartozó Vintage Books művészeti igazgatója a nyolcvanas években kezdte pályáját, majd a kilencvenes években a Grove/Atlantic független kiadó művészeti vezetőjeként tervezett finoman lázadó, meglepő és játékos borítóival lett a könyvtervező szakma meghatározó alakja.

Tovább
2

Könyvművesek: Chip Kidd



Szörnyen csúnya - mondta Chip Kidd borítóira John Updike, míg James Ellroy szerint ő a világ legnagyobb könyvdizájnere. Oliver Sacks világhírű neurológus-író szerződésben kötötte ki, hogy könyveit csakis ő tervezheti. 39 éves volt, amikor a Yale University Press monográfiát jelentetett meg munkásságáról. A Time magazin 2008-ban a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta a rocksztár státuszú grafikust, aki kevés szabadidejében az Artbreak nevű zenekar frontembere.

Tovább
0
«
12

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS