Iceberg Slim kötetével indítja útjára új, Transz című sorozatát az Európa Könyvkiadó, amelyben bizarr, határsértő műveket, sötét sorsokat, kockázatos életeket, sebzett történeteket, radikális gondolatokat adnak közre.

Iceberg Slim tizennyolc éves korától több mint két évtizeden át volt strici, karrierjének végül egy börtönbüntetés vetett véget 1960-ban. Több mint négyszáz lány dolgozott neki. Becenevére – Iceberg Slim: 'nyurga jéghegy' – azzal szolgált rá, hogy vézna volt, és hidegvérét még a leghúzósabb helyzetekben is megőrizte. A Strici voltam című memoárja augusztus végén jelenik meg magyarul, Gerhes Gábor borítóját nálunk láthatjátok először.

Iceberg – polgári nevén Robert Beck (1918–1992) – visszaemlékezése 1969-ben jelent meg. Kőkemény, kietlen, mégis megható: az afroamerikai közösség öntudatra ébredésének egyik első irodalmi példája, egyszerre kordokumentum és emberséges iránymutatás. Iceberg irodalmi karrierje azonnal felívelt, a hetvenes években sorra jelentette meg a sikeres regényeket, de legszélesebb körben forgatott kötete máig az első könyve, a Strici voltam.

Ősszel még két regény jelenik meg a Transz sorozatban. Frédéric Beigbeder 2999 Ft című könyve szeptemberben érkezik (Gerhes Gábor borítóját lásd fent).  A kötet megjelentetése a szerző állásába került, és Beigbeder kirúgatásánál jobb reklámfogást nem is találhatott volna magának. A kötetet a francia közönség és a kritika is nagy tetszéssel fogadta, azóta sok nyelvre lefordították, külföldön a legsikeresebb kortárs francia regénynek számít. 2007-ben filmet forgattak belőle.

A harmadik, szintén ősz elején érkező regény Zahar Prilepintől a Mert mi jobbak vagyunk lesz. Prilepin a mai orosz politikai folyamatok szuggesztív krónikása, de a regénynek jóval tágabb az érvényessége: őt olvasva jobban megértjük a radikális, nacionalista fiatalokat akár Magyarországon is - ígéri a kiadó.