Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Irodalmi szenzáció: megtalálták Szabó Magda ismeretlen regényét



könyv Szabó Magda Jaffa kiadó kézirat kiadatlan regény hír

A kéziratra két kockás füzetben bukkantak.

A Jaffa kiadó Szabó Magda-életműsorozatában a tervezettnél eggyel több kötet lesz. Megkerült ugyanis az írónő első, eddig kiadatlan kisregénye, a Csigaház - írja a VS.hu.

Tovább
0

A hatalommal packázik, az meg kitünteti



Juan Gabriel Vásquez új regénye, A hírnév ugyanúgy a múlt temetetlen titkairól és az emlékezet rögös útjairól szól, mint a korábbiak, de az események mozgatórugója ezúttal nem a kolumbiai drogkereskedelem, és nem is az ország második világháborús története, hanem egy karikaturista élete.

Tovább
0

Damien Hirst lerántja a leplet a művészekről



Damien Hirst 2015-ben önéletrajzot jelentet meg, amelyben - azt ígéri - lerántja a leplet a kortárs, brit művészvilágról. A könyvet az amerikai Penguin Press adja ki, amely a könyv jelentőségét a nemrég megjelent, és nagy figyelmet kapó Morrissey-életrajzhoz hasonlítja.

Tovább
0

Könyvtár lett a templomból



Egy 1964-ben épült quebec-i templomot alakított könyvtárrá Dan Hanganu és a Côté Leahy Cardas Architects.

Tovább
0

Olvasható a Nézd, ki van itt novellapályázat nyertes műve



A Literán olvasható a Nézd, ki van itt novellapályázat győztes műve: Hidas Judit novellája, a Csirke.

Tovább
0

Öt kiadatlan könyve jelenik meg Salingernek



Shane Salerno kilenc éve dolgozik a J.D. Salinger életéről készült dokumentumfilmen, számos egykori ismerőst meséltetett a tiokzatos Salingerről, eddig kiadatlan fotókat, leveleket gyűjtött össze, de egy második világháborús naplót is megszerzett Salinger barátjától - írja a New York Times. Salinger 91 éves korában, 2010-ben halt meg, visszahúzódó életet élt, így minden információmorzsa különösen értékes, nem meglepő tehát, hogy nagy várakozás előzi meg a szeptember 6-án végre bemutatandó filmet. A premierrel egy időben kerül a boltokba David Shields bestsellerszerző és Shane Salerno közös könyve az íróról. Mindkettő címe Salinger lesz.

Tovább
1

Bizarr, sebzett történetekkel újít az Európa



Iceberg Slim kötetével indítja útjára új, Transz című sorozatát az Európa Könyvkiadó, amelyben bizarr, határsértő műveket, sötét sorsokat, kockázatos életeket, sebzett történeteket, radikális gondolatokat adnak közre.

Iceberg Slim tizennyolc éves korától több mint két évtizeden át volt strici, karrierjének végül egy börtönbüntetés vetett véget 1960-ban. Több mint négyszáz lány dolgozott neki. Becenevére - Iceberg Slim: 'nyurga jéghegy' - azzal szolgált rá, hogy vézna volt, és hidegvérét még a leghúzósabb helyzetekben is megőrizte. A Strici voltam című memoárja augusztus végén jelenik meg magyarul, Gerhes Gábor borítóját nálunk láthatjátok először.

Tovább
0

Eddig ismeretlen korai novellája jelenik meg Stieg Larssonnak



Stieg Larssonnak, a Millennium-trilógia néhai írójának egy korai, futurisztikus novelláját adják ki jövőre először angol nyelven - írta a The Guardian online kiadása.

Tovább
0

Meseolvasó önkénteseket keresnek



Idén is folytatódik a K&H gyógyvarázs önkéntes meseolvasó programja, amelyre ebben az évben bárki jelentkezhet országszerte. A három éve indult akció keretében eddig háromszáz középiskolás, valamint a pénzintézet száz dolgozója 37 alkalommal olvasott fel a kórházakban fekvő gyerekeknek kedvenc könyveikből.

Tovább
0

Jane Austent írtak fel a sokkolt katonáknak



Nyugtató hatásuk miatt Jane Austen regényeit írták fel terápiaként az I. világháborúban harctéri sokkot elszenvedett katonáknak - mondja egy oxfordi Austen-kutató.

Tovább
0

Itt vannak az újabb Harry Potter-borítók!



Korábban írtunk már arról, hogy új borítókat kap a 15 éves Harry Potter-sorozat. J. K. Rowling varázslótörténeteinek amerikai kiadója, a Scholastic már öt új Harry Potter-borítót bemutatott a hétből, a legfrissebb kettőt most hozták nyilvánosságra. Az új dizájn a szeptemberben boltokba kerülő puhafedeles amerikai díszkiadáshoz készült. Kazu Kibuishi illusztrátor munkái egy-egy emlékezetes pillanatot emelnek ki az adott részből. Fent az első kötet, a Harry Potter és a bölcsek köve új külsője látható. Íme az újabb borítók!

Tovább
0

Elhunyt A szürke ötven árnyalatának fordítója



Elhunyt Tótisz András író, műfordító - értesült a Könyvesblog. Tótisz T.O. Teas néven publikált krimiket. Egyik regényéből a nyolcvanas években Amerikába emigrált Hódi Jenő forgatott filmet, Guns and lipstick (magyarul: Árnyékgyilkos) címmel. Tótisz fordította többek között Thomas Harris A bárányok hallgatnak és Michael Cunningham Az órák című könyvét, és ő készítette A szürke ötven árnyalatának sok vitát kiváltó fordítását is.

Tovább
0

Év végén folytatódik a Kenzie-Gennaro-sorozat!



John Scalzitól július 18-án megjelenik Az utolsó gyarmat, ami a nagy sikerű Vének háborúja-sorozat harmadik része lesz már, és benne az első két könyv szálai összeérnek - tájékoztatott az Agave Kiadó. Augusztusban folytatják Georges Simenon magyar nyelven még kiadatlan életművének a gondozását, és kiadnak egy Maigret-, illetve egy roman dur-regényt is a szerzőtől.

Chicagói gengszterek zavarják meg az 1950-es évek Párizsának nyugalmát az augusztus 8-án Maigret és a gengszterek címmel megjelenő kötetben, és természetesen ki más lehetne rátermettebb a kézre kerítésükben, mint a párizsi rendőrség felügyelője. A hónap második felében, augusztus 22-én megjelenő Az elátkozott hajó egy újabb klasszikus pszichológiai krimi Simenontól, amiben egy hajóúton rejtélyes balesetek és gyilkosságok történnek, és a hajó norvég kapitányának kell elkapnia a gyilkost, ám azt eleinte még ő sem tudja, hogy a legénység, vagy az utasok közt keresse-e. (Georges Simenonról szóló portrénk itt olvasható.)

Tovább
0

Eddig ismeretlen Móra-kézirat került a szegedi múzeumba



A szakmai közvélemény számára is ismeretlen, eredeti Móra Ferenc-kézirat került a szegedi Móra Ferenc Múzeum irodalomtörténeti gyűjteményébe. A páratlan dokumentumokon jól felismerhető Móra legendásan szép, de olvashatatlan kézírása. Az értékes iratokat egy budapesti magánszemély ajándékozta a dél-alföldi közgyűjteménynek.

Tovább
0

Elhunyt Iain Banks



Ötvenkilenc esztendős korában rákbetegségben elhunyt Iain Banks skót író, számos népszerű regény, köztük A darázsgyár szerzője. Az író halálhírét családja közölte - írta vasárnap a BBC hírportálja.

Tovább
0

Megjelenik Erőss Zsolt életrajzának bővített kiadása



Tavaly októberben jelent meg a Libri Kiadó gondozásában Földes András Erőss Zsoltról szóló életrajzi könyve. Erőss akkor a legveszélyesebbnek mondott nyolcezresre, az Annapurnára készült. Az idei év újabb csúcsot hozott, az új nyolcezres pedig egy szörnyű tragédiát. Földes András a legnagyobb magyar hegymászó utolsó útjával egészítette ki a könyvet, a javított és bővített kiadás a tervek szerint június 7-én jelenik meg.

Tovább
0

Ámosz Oz izraeli író kapja a Franz Kafka-díjat



Fotó: Mudra László [origo]

A Franz Kafka nemzetközi irodalmi díj odaítéléséről tíztagú nemzetközi zsűri döntött, amelynek többek között Marcel Reich-Ranicki tekintélyes német irodalomkritikus is a tagja volt. A zsűri az idén 12 jelölt közül választotta ki Ámosz Ozt. A jelöltek névsorát nem hozták nyilvánosságra. Oz már korábban is számos izraeli és nemzetközi irodalmi díjat és elismerést kapott. A díj ünnepélyes átadására hagyományosan október végén az Óvárosi városháza dísztermében kerül sor. (Interjúnkat Ámosz Ozzal itt olvashatjátok.)

Tovább
0

Színes bibliák árasztják el a Tescót



Az újonnan revideált Károli-Biblia 2011-es nyomása teljesen elfogyott, a második szériában pedig már 44 kötésformában lehet beszerezni, köztük rózsaszínben, türkízben, ciklámenben és lilában - ezzel pedig sokak kívánsága vált valóra a Veritas Kiadó sajtóközleménye szerint. A feltűnő színek mellett a terjesztés is rendhagyó: mostantól a Tescóban is beszerezhető lesz.

Tovább
4

A Sátántangóé az év legjobb angol fordítása



George Szirtes (Kép: Kaiser Ottó)

Krasznahorkai László Sátántangójának angol fordítása, amelyet George Szirtes készített, nyerte el idén regény kategóriában a Rochesteri Egyetem (New York állam) Three Percent című irodalmi magazinja által alapított díjat, amelyet a legjobb lefordított könyvnek ítélnek évente - közölte szombaton The Literary Saloon című blogján az egyik zsűritag, Michael Orthofer.

Tovább
0

John Grisham visszatér első regényéhez



John Grisham első regénye, a Ha ölni kell című krimi folytatásán dolgozik. A Sycamore Row című könyv októberben jelenik meg - jelentette be kiadója, a Knopf Doubleday. Az új regény főszereplője Jake Brigance, az ügyvéd, aki a kislánya elleni brutális erőszakot gyilkossággal megtorló apát képviselte az eredeti történetben.

Tovább
0

Túra a diktatúrák Budapestjén



A második legősibb mesterségről, a besúgókról szól Tabajdi Gábor a könyvfesztiválra megjelent, szerdán bemutatott könyve, A III/III krónikája. A könyvvel együtt mutatta be a tavalyi év egyik bestselleréből, a Budapest a diktatúrák árnyékában című történelmi útikalauzból készült mobilalkalmazást is a Jaffa Kiadó és az MTA SZTAKI.

Tovább
0

Iain Banks végső stádiumú rákban szenved



via

Iain Banks saját weboldalán jelentette be, hogy végső stádiumú rákos betegségben szenved. Az 59 éves skót író betegsége akkor derült ki, amikor hátfájás panaszával fordult orvoshoz. Előbb sárgaságra gyanakodtak, de a későbbi vizsgálatok során már epehólyagrákot diagnosztizáltak A Darázsgyár, a Nézz a szélbe és a Sötét háttér előtt szerzőjénél.

Tovább
1

Argentin író, illusztrátor kapta a leggazdagabb gyerekirodalmi díjat



Isol, eredeti nevén Marisol Misenta (1972) argentin író, illusztrátor, zenész nyerte idén az Astrid Lindgren-emlékdíjat - jelentették be ma koradélután a Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyvvásáron, élő kapcsolással Lindgren szülővárosából, a svédországi Vimmerbyből. A gyerekirodalmi díjak közül a 2002-ben alapított Astrid Lindgren jár a legnagyobb pénzjutalommal, ötmillió svéd koronával (kb. 175 millió forinttal).

Tovább
0

Neil Gaiman folytatja az Amerikai isteneket



Neil Gaiman angliai kiadója, Jane Morpeth, a Headline kiadó ügyvezető igazgatója arról számolt be hétfőn, hogy a világhírű fantasy szerző következő könyve az Amerikai istenek folytatása lesz. Az Amerikai istenek a 2000 utáni fantasy egyik legjobb, kultikus darabja. Maga Gaiman még azt nyilatkozta 2011-ben az Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztiválon, hogy biztosan szeretne legalább egy folytatást írni hozzá, úgy tűnik, hogy erre most kerül sor. A regényből eközben az HBO készít tévésorozatot, már zajlanak az előkészítő munkák.

Tovább
0

Ötezer könyv bolyong az országban



5 éves a Veszíts el könyvet! Az évfordulóhoz kapcsolódóan ma 15 órától közös olvasást és könyvelhagyást tervez az akció magyarországi elindítója, az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár az Árpád-kertben. Bárki mehet, akinek kedve van a közös olvasáshoz, majd könyvelhagyáshoz. A könyves flashmobokhoz hasonlóan itt is lesz közös, tízpercnyi olvasás (mindenki a saját könyvét persze), majd a könyvet vagy elcserélhetjük mással, vagy elhagyhatjuk egy jól látható helyen. Az akcióhoz nyereményjáték is kapcsolódik, a nagy könyvelhagyó hétvége részletei itt.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS