Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Tubusok és tégelyek irodalmi klasszikusokban



Egy amerikai kozmetikai cég, a Burt's Bees alaptermékeit "klasszikusoknak" nevezi, és ezt tovább gondolva, legújabb kampányában kenőcsök szereplésével, mini Vine-videókban dolgozott fel klasszikus irodalmi műveket.

Milyen egy lábkrémtubus mint a Nautilus tengeralattjáró a Nemo kapitányból, és milyen egy ajakbalzsam mint egy lány a Kisasszonyokból?

Tovább
0

Fotópályázatot hirdet a Pagony



A Pagony kiadó hamarosan megjelenő könyvéhez, a Végtelen spagettihez kapcsolódóan fotópályázatot hirdet. Olyan képek beérkezését várják, melyen együtt főz szülő és gyerek, hiszen ez az, amit Vrábel Krisztina könyve megtanít az olvasónak.

Tovább
0

Batman enged a vér csábításának



A vámpírok reneszánszukat élik. Bár talán már lecsengőben van a szexi, érzelmileg defektes, lelketlen helyett széplelkű vérszívók fénykora, történeteik még mindig népszerűek. De mielőtt még a Twilight kiherélte volna a vámpírmítoszt, a kilencvenes években az egyik alternatív Batman-világban Gothamet is elárasztották az éjszaka teremtményei, ez volt a Batman & Dracula: Red Rain, amit még két folytatás követett, a Bloodstorm és a Crimson Mist. Egyik jobb mint a másik!

Tovább
0

Mi lesz ezzel a rengeteg remek étellel?



A Diner with Mr Darcy szerzője összegyűjtötte a Jane Austen könyvekben feltűnő és külön szerepet játszó ételek receptjei. Neki köszönhetően könnyen összeállíthatjuk akár a saját piknikkosarunkat az Emmából. "Jane rengeteg étele megérdemli, hogy napjaink asztalaira kerüljön"- állítja a szerző, Pen Vogler.

Tovább
0

Politikusokat iskoláznak le a vitázó gimisek



A vitatkozást már egészen fiatal korban is művészi szintre lehet fejleszteni - erről tanúskodott a hetedik alkalommal megrendezett Vitázik a világ ifjúsága - vagy eredeti nyelven Jugend debattiert - című verseny. A Budapesten megrendezett nemzetközi eseményen a vitázók közös nyelve a német volt. A nemzetközi verseny fővédnöke a világ legjobb játékvezetőjének is megválasztott Kassai Viktor, aki huszáros németséggel (!) tartotta meg nyitóbeszédét.

vita
Ukrán-lett-cseh-cseh győzelem Budapesten (fotó: Hirling Bálint, Origo)

Tovább
2

Nevezzen meg egy spanyol festőt, aki gyík volt!



A következő kritikát teljes szívvel csak azoknak tudjuk ajánlani, akik a méltán népszerű gyíkvetélkedő, a Fogadjunk egy kacsában kérdéseit legalább 60%-os arányban meg tudják válaszolni. (A helyes válaszok a kérdések utáni látszólag nem létező, egyébként fehér színű szövegek kiemelésével válnak olvashatóvá!)

1. Dumas melyik regényéből készült világhírű opera?- A kamélonos hölgy.

2. Nevezzenek meg egy híres spanyol festőt, aki gyík volt!- El Gekkó.

3. Nevezzék meg az ókori világ nagy birodalmát!- Szalamandria.

4. Melyik a Naprendszer hetedik bolygója?- A Varánusz.

5. Nevezzék meg a híres tizennyolcadik századi zeneszerzőt!-Tarajos Goethe.

6. Mi Sergio Leone 1966-os filmjének címe?- A jó, a rossz és a gyík.

7. A híres orosz regény főhősnője?- Iguanna Karenina


Tovább
0

Régen figyeltem arra, hogy jól nézzek ki - most már nem érdekel annyira



James Franco fogta pár haverját és összerakott velük egy remek könyvtrailert a ma megjelenő Actors Anonymous című könyvéhez. Az I am the Actor a hajtás után.

Tovább
0

Gondosan felülvizsgálta és javította egy seggfej



Az olvasás tanulásával egy időben hangzanak el az örökérvényű könyves parancsok: ne hajts bele szamárfület, ne tartsd nyitott oldallal lefelé, ne firkálj bele. Ezek persze amennyire örökérvényűek, ugyanannyira vitatottak is. De vajon akkor is vannak ellenérvek, ha híres személyek firkálmányait, illusztrációit, kiemeléseit nézegethetjük? Sylvia Plath unalmas A nagy Gatsbyje, Mark Twain üzenete a seggfej korrektorról, Nabokov Átváltozások illusztrációja és még sok megjegyzés a hajtás után. A Flavorwire szórakoztató gyűjtése.

Tovább
2

Vettel befordul a sarkon



A mindössze 26 éves Sebastian Vettelről írt életrajzi könyv ügyes felépítésének köszönhetően remekül olvastatja magát, de tele van bosszantó tárgyi tévedésekkel és félrefordításokkal.

Tovább
0

Alice Munro kapta az idei irodalmi Nobel-díjat



Alice Munro kanadai írónő nyerte az idei irodalmi Nobel-díjat. (Munróról és Mennyi boldogság! című kötetéről itt írtunk korábban, ez pedig egy interjú Sarah Polleyval, aki Munro A medve átjött a hegyen című novellájából rendezett filmet.)

Ő a díj 110-ik, illetve 13-ik női nyertese (nőt utoljára 2009-ben tüntettek ki, akkor Herta Müller volt a győztes). Kanadai születésű írót utoljára 1976-ban jutalmaztak, akkor Saul Bellow kapta a díjat.

A visszavonulását épp idén bejelentő 82 éves Munrót a győzelmi esélyesek között tartották számon. Az indoklás szerint Munrót finomra hangolt történetei és pszichológiai relaizmusa miatt díjazták, ő "a kortárs történetmesélés mestere". Az akadémia nem érte el, telefonüzenetet hagyott neki, a jó hírrel végül a lánya keltette hajnal négykor, akinél épp látogatóban járt.

Munro számos novelláskötete olvasható magyarul, a Park Kiadó gondozásában legutoljára a Mennyi boldogság! (eredetileg Too Much Happiness) jelent meg itthon.

Tovább
0

Szégyen az osztályrészük



A Magvető Kiadó a közelmúltban második alkalommal jelentkezik egy posztumusz megjelenő kézirattal, amelyet nemcsak a Kádár-rendszer tiltó ereje, hanem sok egyéb, a megjelenésre jótékony hatású legenda is körülleng. Rubin Szilárd Aprószentekje után most Hajnóczy Péter Jelentések a süllyesztőből című, meglehetősen hibrid és heterogén műfajú szövegéről van szó, melyet monumentálisnak tűnő munkával végül Nagy Tamás szerkesztett egységes kötetté.

Tovább
0

Meghalt Edgar Allan Poe



1849. október 7-én, 164 éve halt meg a mindössze 40 éves Edgar Allan Poe egy baltimore-i kórházi ágyon. Jóformán az eszméletét sem nyerte vissza abban a négy napban, ami az utcán történt rosszulléte és a halála között eltelt. A mai napig nem tudjuk pontosan, hogy mi végzett vele, és valószínűleg soha nem is fogjuk, mivel Poe első életrajzírója olyan mértékben torzította a róla tudott adatokat, amit már sosem tudunk helyrehozni. "Hogy jó hírünket megmentsük, keltettük őrült hírét neki" - írja róla W. C. Williams költő.

Tovább
0

Hitler egy zsidó provokatőr?



A Nézd, ki van itt sikere kapcsán összeállított BBC-s anyagban mondja Thomas Pigor komikus (aki amúgy Hitler hangja egy olyan animációban, amelyben az egykori diktátor kacsákkal fürdik egy kádban), hogy a második világháború után egy darabig lehetett viccelni Hitlerrel, de aztán ez szinte tilos volt egészen a kilencvenes évekig, amikorra is eljutott arra a pontra a múlttal való szembenézés Németországban, hogy újra nyilvános viccek tárgya legyen a Führer.

Azóta sok minden történt, nemcsak Németországban, hanem azon kívül is, megszületett például a Hipster Hitler képregénysorozat is, a Danger 5 című ausztrál tévésorozat (A bukás című film YouTube-mémmé válásáról nem is beszélve), most pedig itt van a Nézd, ki van itt, a könyv, amelyből több mint egymillió példányt adtal el Németországban, a könyv, amelyben Hitler médiasztár lesz.

Tovább
2

Korhű borítót kap a huszadik század legfontosabb verse



Új kiadása jelenik meg T.S. Eliot The Waste Land című művének. A megjelenés kapcsán a Huffingtonpost a könyv borítójának tervezőjét, Jamie Keenant kérdezgette Under the Covers című rovatában.

Tovább
0

Poe-illusztrációkat mentenének a Kickstarteren



Forrás: MTI/AP/Edgar Allen Poe Museum

Edgar Allan Poe egyik legismertebb versének illusztrációjának épségéért küzd a richmonde-i Poe múzeum. A holló 1845-ös illusztrációi valaha az intézmény legszebb darabjai közé tartoztak, eredetileg a múzeumban található és a vers címét viselő "Holló-szoba" vörös falait díszítették.

Tovább
0

Meghalt Tom Clancy



A katonai és kémregényeiről ismert író, a Vadászat a Vörös Októberre és a Férfias játékok szerzője 66 éves korában halt meg.

Tovább
0

Szentté válik a bugyi



A néhai Sylvia Kristel Emmanuelle szerepében

Tagadhatatlan, hogy A szürke ötven árnyalata (itt írtunk róla)a mostani könyvpiacra nagyon is nagy hatást gyakorolt: olyan erőteljes erotikus hullámot indított újra az irodalomban, amit sokan igyekeznek meglovagolni. Van, aki a receptet egy az egyben átvéve, közismert regényeket gondol újra erotikus felhanggal, de előkerülnek a fiókok mélyéről a valaha volt klasszikusok is. A Partvonal Kiadó "a világ leghíresebb erotikus történetét" ásta elő és adta ki újra.

Tovább
1

Olvassunk Andy Warholt!



Andy Warhollal kapcsolatban annyi mindenről lehet beszélni, hogy életének egy-egy szegmenséről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Egy ilyen szegmens perifériára szorulása ellen kíván tenni a müncheni Brandhorst múzeum Reading Andy Warhol című időszaki kiállítása.

Tovább
0

Egy magyar tuskó, akiért rajongott a világ



Markovits Rodion (Muhi Sándor grafikája)

Markovits Rodiont sokan irodalmi messiásként , vagy legalábbis cirkuszi látványosságként várták Budapesten, miután Szibériai garnizon című regényének híre futótűzként terjedt Európában, és hisztérikus rajongás követte. Aztán mindenki jól meglepődött.

Tovább
2

Egyszemélyes könyvtárkabin



A Lisszaboni Építészeti Trienállén állították ki ezt a fakunyhót, amelynek a belsejében nincs más, csak egy polcnyi könyv és egy fekhely. A kunyhót akár egy napra is ki lehet bérelni, csupán annyi a feltétel, hogy egy időben csak egy személy használhatja.

A könyvtárkabint korábban már kiállították a szintén portugáliai Paredesben, Marta Wengorovius tervező terve pedig azt tervezi, hogy minden évben más városban tűnik majd fel One,Two and Many című installációjával. A polcon amúgy hatvan könyv található, amelyeket Wengorovius barátai (leginkább portugál művészek, de például Patti Smith is) válogattak.

Még több kép a folytatásban!

Tovább
0

Bruce Wayne meghal, na és?



Mi lett volna, ha azon a bizonyos estén abban a bizonyos sikátorban nem Bruce Wayne szülei halnak meg, hanem ő? A gyász hatására apjából lesz Batman, anyja Jokerré válik. Erre a csavarra épül a Flashpoint - Knight of Vengeance. Sok esetben egy-egy ilyen koncepció remek történettel párosul, és sikerül valami igazán különlegeset alkotni. Most nem.

Tovább
0

Hiába hisszük, hogy irányítani tudjuk az életünket



Informátorok című regényében Juan Gabriel Vásquez a Kolumbiába érkező emigránsok kevésbé ismert, második világháborús történetét mesélte el, a Becsapódásban viszont az országhoz általánosabban társított jelenség a mozgatórugó: a drogkereskedelem.

Tovább
0

Elhunyt Álvaro Mutis



Kilencvenéves korában elhunyt Álvaro Mutis Jaramillo kolumbiai író, költő, a kortárs latin-amerikai irodalom egyik legnagyobb alakja, akit többek közt a Maqroll, az Árbocmester nekibuzdulásai és hányattatásai című regénykötetek szerzőjeként ismerhet a magyar közönség.

Tovább
0

James Francót minden borítóra!



Jame Franco ugyebár egyrészről felkapott, tehetséges színész, másrészről modern kori polihisztor. Vásznon túli megnyilatkozásaiból nehéz leszűrni, hogy egy őrült zsenivel, vagy egy tudatos provokatőrrel, esetleg egy buta pojácával van dolgunk, mindenesetre amit tesz vagy mond, azzal szélsőséges reakciókat képes kiváltani.

A mostani sztori úgy kezdődött, hogy Franco megfilmesítette William Faulkner Míg fekszem kiterítve című regényét (amúgy A hang és a tébollyal is ezt tervezi). Ahogy ilyenkor lenni szokott, a filmváltozat mellé újra kiadták a könyvet is, csakhogy egy olyan borítót sikerült hozzá tervezni, ami kiverte a biztosítékot (ezt láthatjátok a fenti képen).

Tovább
0

Elveszett Hemingway-novella jelenik meg



My Life in the Bull Ring with Donald Ogden Stewart (Életem az arénában Donald Odgen Stewarttal) címmel Ernest Hemingway egy eddig elveszett szatirikus novellája jelenik meg a Harper's Magazin következő számában és az író összegyűjtött leveleinek második részében.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS