Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Azt hitte magáról, hogy vámpír



Egy amerikai férfira a szomszédban találtak rá félmeztelenül, amint épp próbálta kiszívni az ott lakó asszony vérét. A férfi azt állította, ő egy 500 éves vámpír, akinek táplákoznia kellett. Az eset vitát robbantott ki Amerikában a népszerű vámpírkönyvek és -filmek hatásairól.

Tovább
0

Amerikai sci-fi szerző saját könyveit lopja



Saját könyveinek kalózpéldányaira vadászik illegális warezoldalakon Walter Jon Williams amerikai sci-fi író. Célja nem az, hogy megakadályozza művei ingyenes letöltését, hanem hogy maga is letöltse azokat, és így spóroljon időt és pénzt könyvei digitalizálásán. "Kitaláltam, hogy hagyom, hogy a kalózok dolgozzanak, és én majd lopok tőlük" - írta honlapján a szerző.

Tovább
0

Így kviddicseznek a muglik



J. K. Rowling Harry Potter-regényeinek seprűháton játszott labdasportja a varázslóvilágon kívül is népszerű. Az első muglikviddics meccset 2005-ben tartották a Middlebury főiskolán, azóta megszületett a sport nemzetközi szövetsége, amely 2007 óta világkupákat is szervez. Magyar csapatok szintén léteznek, például a Tapolcai Talpas Tulkok és a Salgótarjáni Suhanó Sasok, bár az oldaluk tanúbizonysága szerint manapság nem olyan aktív a magyar léglabda-sportág. A muglikviddics kívülről úgy néz ki, mintha a játékosok kézilabdáznának, csak három kosárpalánkra lőnek, és közben seprűt szorítanak a lábuk közé.

Néznivaló: Így néz ki, mikor játszanak

Tovább
0

"Olvasója vagyok, hűje" - Esterházy Enquistről



Már online olvasható Esterházy Péter múlt csütörtökön elhangzott Per Olov Enquistet méltató könyvfesztiválos laudációja az ÉS oldalán. Mivel ritka vicces szövegről van szó - amelyben nem mellesleg Enquist műveiről is képet kapunk -, mi is linkelünk a szövegre. Kedvenc részeink azok, ahol Esterházy magáról beszél, például mikor elmondja, hogy előhívta a "benne tomboló Bessenyei Ferencet", vagy mikor szívatja a szinkrontolmácsot a trükkös magyar szólásokkal. Esterházy minden megszólalása kész regény - a Mindentudás Egyetemén előadott beszéd meg is jelent kötetben -, ez is egy kisebbfajta. A szöveget itt olvashatjátok.

Tovább
0

A kínaiak azt hitték, Hófehérke a törpékkel szexel



Egy kínai kiadó nem találta a Grimm-testvérek eredeti német nyelvű meséit, ezért egy japán kiadvány alapján készítették el a mesék kínai kiadását. Utólag jöttek rá, tévedésből a világhírű történetek pornográf változatát fordíttatták le, amelyben Hófehérke erotikus kapcsolatba bonyolódik előbb apjával, aztán a hét törpével, halála után pedig egy nekrofil herceg használja ki őt szexuálisan. A Grimm-mesék ominózus pornóváltozatát a Miszao-Kirju japán szerzőpáros jegyzi, a hibát a China Media Time érdekeltségébe tartozó China Friendship Publishing Company követte el. A pornómesék a gyermekkönyvek között kaptak helyett, és szerzőként a Grimm-testvérek szerepeltek. A köteteket azóta eltávolíttatták a könyvespolcokról. (MTI)

Tovább
0

Indiában kihalnak a baglyok Harry Potter miatt



A Harry Potter-rajongók nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Indiában a vadon élő baglyok száma az utóbbi időben drasztikusan csökkent - jelentette be Jairam Ramesh indiai környezetvédelmi miniszter tegnap egy nemrégen közzétett tanulmány eredményeire hivatkozva. A kutatás szerint nemcsak a fekete mágia hívei jelentenek veszélyt a baglyokra - akik rituális célokra használják fel a madarat - , hanem azok a szülők is, akik Harry Potter-imádó csemetéik kedvéért vadásznak az új tollas házi kedvencre. "A városi, jól szituált családokban is divat lett baglyot tartani" - számolt be róla a környezetvédelmi miniszter. A tanulmány szerzője egy Abrar Ahmed nevű ornitológus, akit akkor kezdett foglalkoztatni ez az új jelenség , amikor egyik ismerőse fehér bagoly után érdeklődött nála, amit tízéves fia Harry Potter-témájú szülinapi zsúrjára akart beszerezni. J. K. Rowling könyvei nagyon népszerűek Indiában, a mesében a varázslótanoncoknak saját baglyaik szállítják a küldeményeket, a főszereplő baglya fehér, Hedvignek hívják. Indiában a baglyok a súlyosan veszélyeztett fajok közé tartoznak, a környezetvédelmi miniszter ezért bagolyvédő programot sürget. (AFP, OneIndia)

Tovább
0

Douglas Coupland szótárt írt a 21. századhoz



Gazopirin, szünetbeiktatós időnyújtás, pszeudo-szabadidő, sztoriösztön, ikeaklerózis - Douglas Coupland, a fogyasztói kultúra örök kritikusa szószedetben foglalta össze azokat a szavakat, amelyekre az információs társadalomnak a közeljövőben még szüksége lehet. "Vagy információd van, vagy életed. Mindkettő nem lehetséges."

Tovább
0

Tolvajok lopták le a világ legnagyobb írójának orráról a szemüveget



Jonathan Franzen, akit a Freedom (Szabadság) című regényének szeptemberi megjelenése óta a "világ jelenleg élő legnagyobb írójaként" ünnepelnek az amerikai kritikusok, pórul járt tegnap egy londoni könyvbemutatón. Az este a kiadó sűrű bocsánatkéréseivel kezdődött, amire a brit kiadás helyesírási hibái és a könyv kényszerű bezúzása miatt került sor. Ezután az események még bizarrabb fordulatot vettek. Két ismeretlen férfi lépett oda az íróhoz, az egyikük lekapta róla a szemüveget, a másik pedig egy cetlit nyomott a kezébe "$100 000 és a szemüveged megint a tied" felirattal és egy hotmailes e-mail-címmel, majd a két alak gyors iramban elhagyta a tett színhelyét. A szemüveget a rendőrség helikopterei egy közeli park bozótjában sértetlenül megtalálták, eltulajdonítójával együtt. Az író annak ellenére, hogy bizonyára megérezte mínusz nyolcas szemüvegének hiányát, nem tesz feljelentést, "veszélytelen csíny"-nek tartja az egészet. A viccre közben mások is lecsaptak, az eBayen még tegnap este egy hirdetés látott napvilágot, amely Franzen ellopott szemüvegét kínálta licitre. Később ezt néhány híroldal tényként tette közzé.

Franzen regényének nagyszerűségéről egyelőre a magyar olvasók még nem tudnak anyanyelvükön meggyőződni, eddig még egyik magyar kiadó sem csapott le a jogokra.

Tovább
0

Kvaterkázások a reinkarnátorral



Az Ulpius kiadó nyár végén adta ki a forgatókönyvíróból lett sikeres német ponyvaszerző, David Safier első könyvét. Naná, hogy mi is tudni akartuk, mi ez a hangyás őrület. A Pocsék karma olyan, mint egy Jóbarátok-epizód: könnyen fogyasztható, gyors és vicces. Hősnőnk egy nap hangyaként ébred - a reinkarnációs tant így teszi magáévá a filléres irodalom.

Tovább
0

Öt fura könyvkampány



Egy fickó 20 ezer kilométert autózott, hogy felrajzolja Amerika térképére a világ legnagyobb könyvreklámját. És nem ő az egyedüli őrült, akadnak mások is, akik meglepő módszerekkel próbálnak könyveket népszerűsíteni - akár a magukét, akár másét. Összegyűjtöttük az öt legbizarrabb könyvkampányt.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS