Az üzleti életben hasznosítható tanácsokat gyűjtött egybe Louis Ferrante, a jó útra tért egykori maffiózó. A hírhedt Gambino család volt tagja nyolc évet ült börtönben, ahol eldöntötte, felhagy addigi életével. Így is tett, a szabadulása után az úgynevezett becsületes világban vállalt munkát, ám csakhamar megdöbbenve tapasztalta, hogy a vállalatok működése, a menedzserek módszerei gyakran közeli rokonai a maffia technikáinak.

Ebből a felismerésből született a magyarul Maffialeckék címen megjelent könyv, amely 88 rövid példabeszédből áll. Nincs összefüggő történet – bár van egy-két visszautalás a szövegben –, mégis kibontakozik egyfajta kép arról, ahogyan a maffia intézi az üzleteit. Ferrante sokszor veszi védelmébe az alvilágot, helyre teszi a köztudatban élő, szerinte téves elképzeléseket, hogy ezzel is rávilágítson: kisebb a távolság a két világ között, mint gondolnánk.

Talán éppen ezért érezni, hogy a gengsztercsaládok tarsolyában a vártnál kevesebb a meglepő eszköz, pszichológiai fogás, amelynek hallatán homlokukra csapnának a maguk területén dörzsöltnek számító menedzserek. Mivel azonban a 88 lecke nem kevés, a nézőpont pedig finoman szólva szokatlan, nyilvánvalóan mindenki találhat a könyvben néhány trükköt, amit hasznosítani tud, már csak azért is, mert az egykori bűnöző a családi-vállalati hierarchia minden szintjének szolgál tanácsokkal, a katonák-alkalmazottak életétől az igazgatók-capók világáig.

Ám a könyv legfőbb erénye Ferrante közvetlen stílusa, amelyen bőven hagyott nyomokat a maffiózó múlt. „Egyik nap Goethe az utcán bóklászott Beethovennel" – kezd lazán egy történetet Ferrante, máshol elmeséli a ravasz Vincent Gigante történetét, aki csíkos pizsamába öltözve rótta Manhattan utcáit, és a parkolóórákhoz beszélt, hogy hivatkozhasson a beszámíthatatlanságára. Az olyan, gengszterberkekben alapvetésnek számító becenevek, mint a Gázcső, az Áll, vagy a Rozsdás pedig egyenesen Rejtőt idézik. Vagy két tucatnyi hasonló szerepel a könyvben.

Akár a pizsamás Gigante történetéből is szűrhetnek le tanulságokat a jövő menedzserei, és ha a Maffialeckékből nem is lesz menedzserbiblia, mégis csak nyerni lehet vele: a börtön poklát megélő, sokat látott Ferrante első kézből adja át a tapasztalatait, felhőtlen órákat garantálva.

Ujlaky István

Louis Ferrante: Maffialeckék, fordította Bojtár Péter, HVG Könyvek, 312 oldal, 3900 Ft