Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Damien Hirst lerántja a leplet a művészekről



Damien Hirst 2015-ben önéletrajzot jelentet meg, amelyben - azt ígéri - lerántja a leplet a kortárs, brit művészvilágról. A könyvet az amerikai Penguin Press adja ki, amely a könyv jelentőségét a nemrég megjelent, és nagy figyelmet kapó Morrissey-életrajzhoz hasonlítja.

Tovább
0

Vettel befordul a sarkon



A mindössze 26 éves Sebastian Vettelről írt életrajzi könyv ügyes felépítésének köszönhetően remekül olvastatja magát, de tele van bosszantó tárgyi tévedésekkel és félrefordításokkal.

Tovább
0

Shakespeare csak egy mágnes



Alig egy hónapja és négyszázegy éve William Shakespeare a Silver és a Monkwell utca sarkán lakott Londonban. Ezt kivételesen biztosan tudjuk. William Shakespeare-rel kapcsolatban kevés dolog van, amiről ezt teljesen őszintén kijelenthetjük. Például bizonytalan, hogy így írta-e a nevét, mert a fennmaradt sajátkezű aláírásának egyike sem ezt bizonyítja. Vagy, hogy úgy nézett-e ki, ahogy mi gondoljuk. Hiszen összesen három eredeti portrénk van róla, amik közül egy talán egy amúgy sem túl pontos másiknak a másolata. Bill Bryson brit újságíró könyvében ezt a hiányos tudásunkat igyekszik foldozgatni, bár ő is inkább csak kérdéseket tesz fel és válaszokat cáfol meg.

Tovább
1

Megjelenik Erőss Zsolt életrajzának bővített kiadása



Tavaly októberben jelent meg a Libri Kiadó gondozásában Földes András Erőss Zsoltról szóló életrajzi könyve. Erőss akkor a legveszélyesebbnek mondott nyolcezresre, az Annapurnára készült. Az idei év újabb csúcsot hozott, az új nyolcezres pedig egy szörnyű tragédiát. Földes András a legnagyobb magyar hegymászó utolsó útjával egészítette ki a könyvet, a javított és bővített kiadás a tervek szerint június 7-én jelenik meg.

Tovább
0

Ott szájalt a kamasz Márai



Kassa idén (Marseille mellett) Európa Kulturális Fővárosa. Az eseménysorozat irodalmi arca a születésnapját épp a mai napon ünneplő Márai Sándor. Izgalmas időutazásban lehet részünk, ha az író lépteit követjük szülővárosában, ehhez ajánlunk sétaútvonalat. Bejárhatjuk a gyerekkor, a szerelem, az íróvá válás szimbolikus helyszíneit, de az író kedvenc borából is ihatunk. Kövesd Márait Kassán!

Tovább
2

Mit tudhat egy gyerek a holokausztról?



Az áprilisi Könyvfesztivál vendége lesz Amir Gutfreund, akinek A mi holokausztunk című, önéletrajzi ihletésű regénye erre az alkalomra jelenik meg az Európánál. Amir Gutfreund az izraeli Haifában született 1963-ban, alkalmazott matematikát tanult, majd a légierőben szolgált, ahonnan alezredesi rangban szerelt le. A mi holokausztunk volt az első regénye, és ezzel nyerte el a Jad Vasem (a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága) Buchman-díját. A magyar borítót nálunk láthatjátok először.

Tovább
0

Nyerd meg a Virgin alapítójának életrajzát!



A Virgin sztori - Önéletrajz című könyvben Richard Branson alapító elnök a 40 éves Virgin cégcsoport történetét írja meg a diákok szervezte lemezküldő szolgálattól a globális Virgin vállalatcsoportig, amely ma már a lemezkiadásban, személyszállításban, egészségügyi- és bankszektorban és az űrturizmusban, a megújuló energiák és a klímavédelmi területeken is érdekelt. A hatszáz oldalas Virgin sztori kordokumentumként is olvasható: Richard Branson kitér a hetvenes, nyolcvanas és a kilencvenes évek gazdasági és kulturális eseményeire is.

Tovább
0

Osztrigatolvaj voltam. Híres írók furcsa munkái



A legtöbb író nem kezdte egyből híres íróként, gyakran egészen meglepő munkákat is elvállaltak. Volt, aki csirkeólat takarított, volt, aki svéd luxushajón szórakoztatott; valaki PR-esként, más középiskolai gondnokként kereste a kenyerét. Az a mai napig nem bizonyított, hogy James Joyce valóban tanította-e angolra Horthyt.

Tovább
0

Truman Capote és az édes élet



Slim Aarons: Capote otthonában, 1958

"Még nem vagyok szent. Alkoholista vagyok. Drogfüggő vagyok. Homoszexuális vagyok. Zseni vagyok" - mondta Truman Capote, az amerikai mély dél egyik legpontosabb és kétségkívül leghíresebb írója, aki már 11 évesen tudta, hogy élete végéig írással akar foglalkozni.

Tovább
0

Nem lövöd magad, leszbikus sem vagy, mit csinálsz?



Ugyan már, csak kölykök - mondja a Washington Square-en 1967 kora őszén egy férfi a feleségének, aki szerint le kellene fényképezniük két fiatalt, hiszen a furcsa ruhákba öltözött, lányos külsejű fiú és fiús külsejű lány csakis művész lehet. Nem művészek, csak kölykök - innen a címe Patti Smith önéletrajzi regényének, a Kölyköknek (Just Kids), amely 2010-ben elnyerte a rangos amerikai National Book Awardot. Most magyarul is megjelent.

Tovább
1

Olvasni lehet nácikat, csak szobrot ne kapjanak



A szentek szerepét a költők vették át, papírmasé figurákká váltak - mondja Nyáry Krisztián, aki pár évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, illetve a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója volt - igazán híressé azonban a magyar irodalom love storyjai tették. 2012 elején saját és barátai szórakoztatására kezdte írni a magyar írók és költők szerelemi életéről szóló képes posztjait a Facebookon. A bejegyzések egyre népszerűbbek lettek, mára 17 ezernél is több követőjük van, október 15-én pedig érkezik a feldúsított posztokból született könyv, az Így szerettek ők. Nyáry Krisztiánnal az átpolitizált kultuszokról, Nyirő Józsefről, a nyilvánosság és a magánélet viszonyáról, a hivatkozások hiányáról, illetve komcsizó trollokról beszéltünk.


Tovább
1

És csend van és hideg - Ingmar Bergman regénye



A legjobb szándékok - hasonlóan Ingmar Bergman más műveihez - önéletrajzi ihletésű munka. Kicsit dokumentumregény, kicsit forgatókönyv, kicsit krónika, azonban egyik sem igazán. Bergman saját szülei történetét meséli el azok találkozásától a saját születését közvetlenül megelőző időkig.

Tovább
0

Cormac McCarthy: a felkiáltójelnek nincs helye az irodalomban



McCarthy élénk érdeklődése a természettudományok iránt széles körben ismert. Most egy kvantumfizikus életrajzának szerkesztését vállalta. A Nem vénnek való vidék és a Határvidék-trilógia írója egy fizikaprofesszor, Lawrence M. Krauss könyvét, a Quantum Man: Richard Feynman's Life in Science-t gondozta. Krauss, mint mondta, izgatott volt, amikor McCarthy önként jelentkezett a feladatra. McCarthy bevallása szerint még soha nem vállalt hasonlót, de annyira megszerette a könyvet, hogy még jobbá akarta tenni. A munka során a szöveg több változáson is átesett, az elején McCarthy megígértette Krauss-szal, hogy minden felkiáltójelet és pontosvesszőt kivehet a szövegből, mert szerinte ezeknek nincs helye az irodalomban, és több ponton is javasolta, hogy fogalmazzák át a szöveget. Krauss szerint az, hogy a kiadáson szerepel McCarthy neve is, az egyik legnagyobb megtiszteltetés, amit el tud képzelni.

Tovább
0

Betegségéről is ír új könyvében Kertész Imre



A Nobel-díjas szerző 2001 és 2003 között írt naplója Mentés másként címmel kerül a boltokba. A könyvben Kertész Imre beszél súlyosbodó Parkinson-kórjáról, amely miatt át kellett térnie a számítógépre, ír Budapestről Berlinbe való költözéséről és a Nobel-díjról.

Tovább
0

Fény derül Stephen King titkaira



Tavaly év végén magyarul is megjelent Lisa Rogak Kísértetszív című életrajzi könyve Stephen Kingről. A regény pont jó a rajongóknak: nem ragad le az adatok ismertetésénél, helyette elsősorban emberi oldaláról mutatja be az írót. A legnépszerűbb horrorszerző jó ismerősünk lesz a végére. Szia, Steve.

Tovább
0

Milyen könyvet vegyek karácsonyra?



Még mindig nem találtál jó ajándékot a fa alá? A könyv tuti siker, adunk is rögtön néhány ötletet, melyiket érdemes választani. Divatos vámpír-thriller, beszélgetőskönyv, ínyencreceptek, képregény - az idei karácsony slágerei.

Tovább
0

A pénz meg a lucskos szex szaga



A Bors egyik újságírója lejegyzi a névtelenségbe burkolózó luxusprostituált vallomásait. Ennek alapján mindenki arra számít, végre bepillantást nyerhet egy eddig sosem látott, rejtélyes, érzéki és piszkos világba. Nem csoda, hogy a könyv szinte megjelenése óta az eladási listák élén áll. Nagy kár, hogy ehhez képest a Hamis gyönyör csak gyengécske regénykezdemény, amelyről alig hihető, hogy valódi történeten alapszik, viszont komoly gyerekbetegségekkel küzd.

Tovább
1

Kovács Katival és hagymásbabbal ünneplik Bud Spencer önéletrajzát



Csütörtökön lát napvilágot magyarul Carlo Pedersoli, közismertebb nevén Bud Spencer Különben dühbe jövök című önéletrajza a Nyitott Könyvműhely gondozásában. A megjelenést a rajongók hatalmas Bud Spencer-bulival ünneplik november 27-én, szombaton a Dürer kertben.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS