Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Pánik és csalódás az idei Aranyvackoron



Negyedik alkalommal adták át csütörtökön délelőtt az Aranyvackor-díjakat a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A 2007-ben alapított, kétévente kiírt Aranyvackor pályázat célja, hogy tehetséges írókat, illusztrátorokat találjon. A zsűri nem profi és nem amatőr munkákat vár: leginkább arra kíváncsiak, hogy azok, akik nincsenek a kortárs gyerekirodalom húzónevei között, milyen új ötletekkel, hanggal frissítenék a szakmát. Mégis csalódás volt az idei év.

Tovább
4

Orrvérzésig magyar ember létére



Mozgó könyvesbolt Valparaísóban

1 kontinens, 11 ország, 26 órányi repülőút, 1 év, 120 bejegyzés, 50 ezer kattintás, 28 hónap, 280 oldal. Ez csak néhány számadat Soltész Béla Clandestino - Egy év Latin-Amerikában című könyvéhez. Sajnos nem tudtam megállni, hogy így kezdjem az írásomat, ugyanis a könyv olvasása közben tökéletesen hozzászoktam a különböző adatok végtelen sorához. A Clandestino nem megkomponált szövegcsoda, hanem úti beszámoló, mégis úgy érzem magam, mintha egy kalandregényen nyargaltam volna keresztül (vagy az nyargalt volna keresztül rajtam).

Tovább
0

Írj verset a Google keresővel!



A Google keresőbe írt kulcsszavak maguk a költészet - legalábbis ezt támaszthatja alá egy tavaly novemberben indult blog. Sampsa Nuotio és Raisa Omaheimo oldalán, a Google Poeticsen az angol, finn és olasz nyelven leggyakrabban keresett kifejezések, szókapcsolatok listázásából születő verseket teszik közzé. A néha dalszövegsorokból, közhelyes szókapcsolatokból, idézetekből, szólásokból, közmondásokból stb. épülő költemények viccesek, bizarrak, néha még talán jók is. Egy biztos: olyasmikről születnek, amik a legtöbb embert érdeklik.

Tovább
0

Együtt ropognak csontjaink



Az amerikai Chad Harbach első regényének vázlatát egy egyetemi íróprogram számára dolgozta ki, aztán majd' egy évtizedet áldozott a megírására. Átmeneti munkákból tartotta el magát, közben barátaival irodalmi-közéleti magazint indított, és már azt hitte, sosem lesz semmi az ötletéből. Ám, ahogy a végéhez közeledett a nagy mű, felgyorsultak az események. A Vanity Fair már megjelenése előtt nagy cikkben, majd e-book formájában is feldolgozta a könyv születését, a licitháborúban 650 ezer dollárt ért végül a kiadás joga, a borítón pedig maga Jonathan Franzen bíztatta meleg szavakkal vásárlásra az olvasót és az HBO is egy lehetséges sorozatot kezdett fontolgatni.

Tovább
0

Mit tudhat egy gyerek a holokausztról?



Az áprilisi Könyvfesztivál vendége lesz Amir Gutfreund, akinek A mi holokausztunk című, önéletrajzi ihletésű regénye erre az alkalomra jelenik meg az Európánál. Amir Gutfreund az izraeli Haifában született 1963-ban, alkalmazott matematikát tanult, majd a légierőben szolgált, ahonnan alezredesi rangban szerelt le. A mi holokausztunk volt az első regénye, és ezzel nyerte el a Jad Vasem (a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága) Buchman-díját. A magyar borítót nálunk láthatjátok először.

Tovább
0

Néztük, ahogy elmegy a templom



Fotó: Hajdú D. András [origo]

Pavel Brycz cseh író szerint a traumák során az emberek elveszítik a természetes elbeszélő képességüket. Az Európa kiadónál most megjelent regénye, A pátriárkák letűnt dicsősége egy a szülőföldjétől elszakított, ukrán gyökerű család történetét követi nyomon a 20. század során. A Cseh Állami Irodalmi Díjat elnyert könyv bemutatójára Brycz Budapestre utazott, ahol a Kötve-fűzvének beszélt arról, hogyan harcolhattak kisvárosa egyik utcájában Pinochet csapatai, miközben a könyvtáron a Gestapo felirat függött; hogyan változott meg a férfiasság fogalma, és hogy mi köze ennek a focihoz és a Bruce Willishez; miért nem érdekes hazájában, ki számít őscsehnek.

Tovább
0

Új borítót kap a 15 éves Harry Potter



J. K. Rowling varázslótörténeteinek amerikai kiadója, a Scholastic szerdán bemutatta az első új Harry Potter-borítót a hétből. Az új dizájn a szeptemberben boltokba kerülő puhafedeles amerikai díszkiadáshoz készült. Kazu Kibuishi illusztrátor munkái egy-egy emlékezetes pillanatot emelnek ki az adott részből, az első, bemutatott borítón például az látható, ahogyan Harry először sétál végig a varázslóvilág boltsorán, az Abszol úton Hagrid társaságában.

Tovább
0

Könyvboxok helyettesítik a könyvtárakat



A Sandy hurrikán óta még mindig több olyan könyvtár van New Yorkban, ami nem tudott újra kinyitni. Hogy azok se maradjanak könyv nélkül, akik környezetében egyelőre zárva tart a könyvtár, a Urban Librarians Unite (ULU) mobil, ingyenes minikönyvtárakat helyezett el. A narancssárga, újságboxokra emlékeztető szekrények a hurrikán pusztítása miatt zárva tartó brooklyni és queensi közkönyvtárak előtt találhatók. A dobozok egyszerre kb. száz kötetet tartalmaznak, amelyek akár örökre "kikölcsönözhetők", ugyanis nem kell visszavinni őket.

Tovább
1

Az óriások azt hitték, a veszély már nem leselkedik rájuk



Janet egy igazán kedves és tanulságos mesét írt a gyerekeknek. Az óriások csodálatos világán keresztül tanít arra, hogy valakit a külsője alapján megítélni rossz, és hogy a látszat néha csal. Fikarc, a világ legkisebb óriása immár másodszorra menti meg családját, barátait és a Morajló-hegy lakosait.

Tovább
0

Össze vagyunk rohadva



Tar Sándor (Oláh Tibor, 1996)

A hetvenes években még alig publikált, a kilencvenes években már ünnepelték. Tar Sándoré volt az első kirobbant ügynökbotrány, több kritikát kapott amiatt, hogy lejáratja a munkásokat, mégis van, aki szerint ő az egyetlen valóban baloldali írónk. Életében sokszorosan élte meg a kitaszítottságot: író volt a munkások között, munkás az írók között, munkanélkülisége és besúgó múltja miatt pedig a legkülönbözőbb természetű perifériákra szorult.

A személyes élmények ismeretében nem meglepő, hogy az írót az embertelenség, az életből való kiszorulás világa érdekelte. A szocializmus beváltatlan ígéreteiről, a rendszerváltozás kevésbé szép hozományáról olvashatunk Tar Sándornál. A társadalom perifériáján élőkről mintázza szereplőit: alakjai képtelenek változtatni a sorsukon, megrekednek a nyomorban, a betegségben, valamilyen függőségben, a kilátástalanság pedig felerősíti az ösztönök szerepét, az emberek állati énjét.

Tovább
2

Az időutazás bonyolult jószág



2011-ből vissza 1958-ba és ottmaradni, hogy megakadályozza a Kennedy-gyilkosságot - ez vár az új Stephen King regény hősére. De kellően izgalmas-e megfigyelni az amerikai történelem egyik legnagyobb hatású gyilkosságának elkövetőjét?

Tovább
4

Ősszel jön az új Bridget Jones



Helen Fielding új Bridget Jones-regényen dolgozik. A könyv címét egyelőre nem tudni, de a kicsit szerencsétlen londoni hősnő újabb története novemberben érkezik a Knopf kiadónál, első körben 250 ezer példányban - írja a Publishers Weekly.

Tovább
0

Február 14.: olvass és ajándékozz könyvet!



A nemzetközi könyvajándék nap (International Book Giving Day) új, önkéntes olvasásnépszerűsítő kezdeményezés, elsősorban gyerekeknek. A 2012-ben indult akció keretében minden február 14-én különböző programokba futhatnak bele a gyerekek és a felnőttek. A résztvevők új vagy jó állapotú könyvet ajándékoznak másoknak. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, a lehetőségek végtelenek: ajándékozhat csak úgy, hagyhat könyvet nyilvános helyen, hogy valaki rátaláljon, adományozhat köteteket kórházaknak, könyvtáraknak, jótékonysági szervezeteknek. Budapesten két program is lesz a Book Giving Day keretében.

Tovább
0

Shakespeare nevét legalább nyolcvanféle módon rontják el



A NoSweatShakespeare.com oldal ízelítőt ad Shakespeare szonettjeiből, drámáiból, különböző témákban válogatott ki ezekből idézeteket, gyűjtött össze szakcikkeket és tudományos, bulváros híreket. Plusz összerakta a Shakespeare számokban infografikát. Hány szóból is állnak a leghosszabb és a legrövidebb drámák, ki a legszószátyárabb karakter az 1380-ból?

Tovább
0

Eltemetett feketelisták



A második világháború alatt Kolumbiába menekült német nácik és német zsidók, a kormány és a helyi lakosság sorsa jelenik meg az Informátorokban, de a Mario Vargas Llosa által is méltatott regényben ugyanúgy központi téma az apa-fiú kapcsolat és a múlttal való szembenézés is. Juan Gabriel Vásquezt 2004-es, első regénye egyből az egyik legígéretesebb fiatal latin-amerikai íróvá avatta, mostanra már angolul is több könyve olvasható, az Informátorok pedig tavaly magyarul is megjelent.

Tovább
0

Hilary Mantel ismét történelmet írt: két rangos díj egy évben



A Costa Book Awards január elején odaítélt regényírói trófeája után Hilary Mantel a brit irodalmi elismerés nagydíját is elnyerte Bring Up the Bodies (magyarul: Holtaknak menete, Cartaphilus, 2012) című történelmi munkájával.

Tovább
0

Futni, mint Rentonék a Trainspottingban



Erős a gyanúm, hogy szűkebb baráti köre akár kulcsregényként is olvashatja a húszas évei elején járó Bódi Péter regényét. De az biztos, hogy a főhős-elbeszélő, a graffitis Debod Dániel középiskolás éveit átfogó mű 21. századi fejlődésregényként remekül működik. Aki például sötétedés után nem megy ki az utcára, megtudhatja belőle, hogyan élnek most a tinédzserek. Spoiler-veszély nélkül annyit elárulhatok, hogy durván. Nagyon durván.

Tovább
0

Az Üveghegyen túl is szól a jazz



A meseszerző és performer Bátky András a Sárik Péter jazztrió egyik koncertjén vetette fel, hogy hozzanak össze valamit közösen. Az ötletből könyv és lemez készült a Csimota kiadónál A világ összes kincse - Jazz-mesejáték címmel. Bátky András, a Pipogyáról szóló és más gyerekkönyvek szerzőjének meggyőződése, hogy a mese(szerű) jelen van a hétköznapokban, nem kell érte se a múltba, se a jövőbe, se egzotikus helyszínekre utazni. A világ összes kincsének világa ugyan az Üveghegyen túl van, mégis nagyon közel.

Tovább
0

A világ talán legkisebb könyvesboltja



Száz mérföldre északkeletre Torontótól, a főút mellett található a magát a világ legkisebb könyvesboltjának hívó üzlet. A három méter széles és három méter hosszú, éjjel-nappal nyitva tartó, becsületkasszás bolt polcain klasszikus és kortárs kanadai, világirodalmi kötetek sorakoznak, mindegyik három dollárba kerül.

Tovább
0

Olyan mint a Harcosok Klubja



Az elmúlt fél évben 118 ezer könyv cserélt gazdát a rukkola.hu-n. Az első magyar közösségi könyvcserélő oldal alapítói szerint a Rukkola megtanít arra, hogy mindent el lehet engedni, ráadásul jobban is alszik tőle az ember. Ha valakinek van otthon felesleges könyve, feltöltheti, cserében ingyen választhat magának az oldalra feltöltött, elérhető példányok közül egyet. Nézd meg a videónkon, hogyan jön létre egy könyvcsere, illetve kik és hogyan dolgoznak rajta!

Tovább
9

Ilyenek rémálmaid könyvtárai



A francia festő, Marc Giai-Miniet (1946) kényelmetlen, baljós érzést keltő, árnyakkal teli diorámáit pályája egy későbbi szakaszán kezdte el készíteni. A rémálmok babaházait idéző aprólékosan kidolgozott, miniatűr építményekben van valami ismerős, mégis szürreálisnak, idegennek hatnak. Visszatérő témái a korhadó, elhagyatott könyvtárak, laboratóriumok, tengeralattjárók, belekre emlékeztető csőrendszerek - ábrázoljon azonban bármit is, a könyvek nem hiányozhatnak a magányos, rémisztő terekből. Egyes építmények másfél méter szélesek vagy magasak. Marc Giai-Miniet szándéka, hogy a sötét és a fény, a jó és a rossz kapcsolatát jelenítse meg.

Tovább
0

Olvass és add tovább az élményt! Pályázat középiskolásoknak



Magyarországon egy gyakran olvasó diák szövegértési teljesítménye átlagosan annyival jobb egy olvasni nem szerető diákénál, mintha három évfolyammal felette járna iskolába - állapítja meg a PISA2009 összefoglaló jelentése. Erre és egy finn példára alapozva indítja el a Supka Géza Alapítvány és a Magyar Lapkiadók Egyesülete pályázatát középiskolásoknak.

Tovább
0

Ezt olvassuk tavaszig



Jön egy nyolcvanas évekbeli budapesti házibulikról szóló regény, Gorbacsov elmeséli az életét, Viktor Pelevin háborúba indul, illetve John Lennon személyes leveleiben turkálhatunk. De új könyvvel jelentkezik Háy János és Varró Dániel is, továbbá az áprilisi Könyvfesztivál díszvendége Michel Houellebecq lesz, neki is új kötete jön. Ezt a tíz könyvet várjuk a legjobban 2013 első hónapjaiban.

Tovább
0

Mágia tartja össze a szobrokat



Su Blackwell (fotó: Nienke Klunder)

"Az emberek általában elcsendesednek a munkáim előtt, mintha templomban lennének" - mondja Su Blackwell (1975), a tündérmesék ihlette könyvszobrairól ismert sheffieldi származású, Nyugat-Londonban élő képzőművész.

Tovább
0

Teret neveztek el Márairól Kassán



Renáta Lenártová főpolgármester-helyettes beszédet mond
a Márai Sándor tér avatásán
az író, költő, újságíró szobra mellett Kassán

Teret neveztek el Márai Sándorról szülővárosában, Kassa óvárosában, az Európa Kulturális Fővárosa 2013 programsorozat keretén belül. Január 19-én reggeltől január 20-án késő éjjelig tart Kassán az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2013 projekt megnyitója, amely több tucat helyszínen, több mint másfélszáz programmal várja a látogatókat.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS