Janet egy igazán kedves és tanulságos mesét írt a gyerekeknek. Az óriások csodálatos világán keresztül tanít arra, hogy valakit a külsője alapján megítélni rossz, és hogy a látszat néha csal. Fikarc, a világ legkisebb óriása immár másodszorra menti meg családját, barátait és a Morajló-hegy lakosait.

Fikarc egy nagycsaládban él: anyjával, aki mindenfélét tud keverni, kotyvasztani, apjával, a vadásszal és két fiatalabb testvérével: Kórásszal, aki mindig vállán cipeli a bátyját, és húgával, az eleven kisbabával.

Fikarc egyszer már elűzte a pöttömöket, amiről Janet Foxley Fikarc és az óriások című könyvében olvashatunk. Az óriások azt hitték, megkönnyebbülhetnek, a veszély már nem leselkedik rájuk, hisz a pöttömöket, az embereket már elűzték. Fikarcra vár az „Őbölcsessége” kinevezés is.

Fikarcnak nyomja valami a szívét: Morajló-hegy egyre melegebb. Mi lehet az oka? Fura meleg anyagot is találnak mindenütt, ami egy idő után fura, fekete kövekké válik. Fikarcnak egyre aggasztóbb a dolog. Meglepetésére, a pöttömök visszatértek. Egyik nap a sárkánya, Lángos felkapta és elvitte a kunyhójához, ahol Emma, a kis pöttömbarátja várja a hírrel: visszatértek. Fikarc elmeséli neki, hogy mi aggasztja, és Emma másnap vissza is tér egy könyvvel, ami a tűzhányókról szól. Egyre biztosabb, hogy Morajló-hegy ki fog törni.
Fikarc viszont hiába szól akárkinek, senki nem hisz neki, pöttöm termete miatt.

Hogyan jön a képbe a Csodaszamár? Az óriások hisznek a csodatevő szamárban. Az ő szavára hallgatnának, az ő utasításait követnék. Egy a baj: Emma közli Fikarccal, hogy csodatevő szamár nincsen. Ki kellett találniuk valamit. Emma beöltözött szamárnak, Fikarc pedig „tolmácsolta a lány Iáázását”. Megparancsolta mindenkinek, hogy gyógyítsák meg a sárkányok szárnyait, tanuljanak meg repülni, és készülődjenek a nagy utazásra. Mindenki követte a Csodaszamár utasításait, Fikarc pedig reménykedett, hogy maradt elég idejük.

Az óriások ettől kezdve gyógyítják a sárkányokat és az egészségeseken gyakorolták a repülést. Emma folyamatosan tájékoztatta Fikarcot a hegyről és, hogy még körülbelül mennyi idejük marad. Sietniük kellett, a hegy minden nappal egyre forróbb lett.

Az óriásoknak még idejében sikerült elindulniuk, és a sok sárkány eltávozott.

A könyvet még vidámabbá és kedvesebbé teszik Steve Wells firkás rajzai, néhol előbukkannak igazi kövek képei, amitől az egésznek elég egyedi hangulata lesz.

Janet egy nagyon kedves és jószívű óriást írt le, akinek több esze van, mint akármelyik másik óriásnak, akármekkora legyen is. Termete miatt sokan csúfolják, de ő tudja, hogy szeretik, és csak viccelődnek vele. Szívesen segít mindenkinek.

Nem lenne jobb, ha mindenhol félretennék az emberek a csúfolódást, és a belső értékeket néznék? Erre még várhatunk, de aki elolvasta Janet Foxley művét, biztosan máshogy látja majd a Világunkat. Legalább egy csöppet :)

Makai Nina

Janet Foxley: Fikarc és a csodaszamár - A világ legkisebb óriása, Animus, 2012, 208 oldal, 2290 Ft