A meseszerző és performer Bátky András a Sárik Péter jazztrió egyik koncertjén vetette fel, hogy hozzanak össze valamit közösen. Az ötletből könyv és lemez készült a Csimota kiadónál A világ összes kincse – Jazz-mesejáték címmel. Bátky András, a Pipogyáról szóló és más gyerekkönyvek szerzőjének meggyőződése, hogy a mese(szerű) jelen van a hétköznapokban, nem kell érte se a múltba, se a jövőbe, se egzotikus helyszínekre utazni. A világ összes kincsének világa ugyan az Üveghegyen túl van, mégis nagyon közel.

A főhős, Nyughatatlan Micó, aki hét testvér közül a legkisebb (és egyetlen lány), felfedező útra indul a százablakos házból. Amikor kinyitja távol lévő apja kincsesládáját, csak egy családi fénykép lapul az alján. Úgy gondolja, biztos kiröpültek a kincsek a ládából, amikor felnyitotta azt, így hát keresésükre indul. Barátja, Rézcsőrű (egy nagy madár) tanítja meg repülni, együtt élik át a furcsa kalandokat.

Meséjének sodrásában bízva Bátky alig-alig használ nyelvi-poétikai, többértelműséget hozó eszközöket, a poénok egy része is inkább a felnőtteknek szól. Az illusztrátor, Rofusz Kinga viszont artisztikus utat választ a perspektíva, a történet korára vonatkozó referenciák és az arányok tekintetében is. Rofusz korábbi figuráiban, például a Máté Angi meséjéhez elképzelt Kapitányban, érezni lehetett a kozmikus szorongást, a tér ürességét, a gyermeki védtelenségét. Nyughatatlan Micójában azonban talán csak az utóbbinak van jelentősége. Már az első belelapozásra körüljárja az olvasót a levegőben és a víz mélyén való lebegés hangulata.

A Csimotának ez a második olyan kötete, amelyhez CD-melléklet is készült (az előző Marianne Poncelet A csodafa című meséje és annak a Nemzeti Filharmonikusok által előadott Orbán György-kompozíciója volt). A világ összes kincséhez csomagolt Jazz-mesejáték a történet dinamikus, nyughatatlan elemeire épít. A prózai részeket Bátky András és Bíró Eszter énekesnő szólaltatják meg. Bíró Eszter hét betétdalt is énekel, ezekben az énekes erőteljes interpretációjának köszönhetően a musical jelleg dominál. A narrációt jazz-együttes kíséri, illusztrálja. A zenét a Sárik Péter Trió (Sárik Péter zongora, Frey György basszusgitár, Berdisz Tamás dob), Szirtes Edina Mókus hegedűs-vokalista és Födő Sándor Fodo ütőhangszeres, valamint Ávéd János szaxofonos játssza. Érdemes a könyvvel kezdeni a mesével való ismerkedést, a feldolgozásban ugyanis néha nehéz követni, melyik hang melyik szereplőt formálja éppen a párbeszédekben.

Az alkotók óriási műgonddal és odaadással fordultak a gyerekek felé. A kiadó ajánlása szerint elsősorban a 4-10 éves korosztálynak szánják a zenés könyvet, így érthető, hogy Sárikék stílusa megmarad a közérthető, dallamos, főleg páros ritmusú jazznél.

Zipernovszky Kornél 

Bátky András: A világ összes kincse, Csimota, 2012, 66 oldal, 3990 Ft