Magyarországon egy gyakran olvasó diák szövegértési teljesítménye átlagosan annyival jobb egy olvasni nem szerető diákénál, mintha három évfolyammal felette járna iskolába – állapítja meg a PISA2009 összefoglaló jelentése. Erre és egy finn példára alapozva indítja el a Supka Géza Alapítvány és a Magyar Lapkiadók Egyesülete pályázatát középiskolásoknak.

Te is olvasol, ugye? kampány azt szeretné megmutatni, hogy a lap- és könyvolvasás szórakozás, élményszerzés is lehet. A márciusban induló pályázaton 14-18 éves gyerekek vehetnek részt. A feladat elolvasni Grecsó Krisztián akkor frissen megjelenő, Csak egy tánc című novelláját, amelyet a kampányban résztvevő 21 országos és megyei napi- és hetilap közöl, és arról két flekkes értő, értékelő szöveget (kritikát, esszét) írni. A pályaművekből Diószegi Endre középiskolai tanár vezetése mellett pedagógusok választják ki a legjobb tízet, a shortlistről – Für Anikó színművész elnöklésével – a zsűri nevezi meg a nyertest. Az eredményhirdetésre a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon kerül sor április 21-én.

A legjobb szöveget megjelentetik, szerzője táblagépet kap, és kiválaszthatja, kiknek adjanak könyvcsomagot – a kiírók szerint így a nyertes az olvasás élményét ajándékozhatja mások számára.

A kampány főbb eseményei:

március 13. – A pályázat beharangozójának megjelenése a résztvevő lapokban
március 20. – A novella első részletének megjelenése
március 27. – A novella második részletének megjelenése
április 04. – A diákok pályamunkájának beküldési határideje
április 11. – Előértékelés, a tíz legjobb dolgozatot kiválasztása
április 15. – A Für Anikó vezette zsűri a tíz dolgozatból kiválasztja a legjobbat
április 21. – Eredményhirdetés a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 
április 22. – A győztes pályamű megjelenése a lapokban