Negyedik alkalommal adták át csütörtökön délelőtt az Aranyvackor-díjakat a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A 2007-ben alapított, kétévente kiírt Aranyvackor pályázat célja, hogy tehetséges írókat, illusztrátorokat találjon. A zsűri nem profi és nem amatőr munkákat vár: leginkább arra kíváncsiak, hogy azok, akik nincsenek a kortárs gyerekirodalom húzónevei között, milyen új ötletekkel, hanggal frissítenék a szakmát. Mégis csalódás volt az idei év.

Az idei pályázatra a Mítoszok és legendák témában várták a pályaműveket, amelyeket egy szerző és egy illusztrátor közösen adhatott be – az Aranyvackoron nem lehet csak szöveggel vagy csak képpel pályázni, a kiírók voltaképpen könyvterveket várnak.

A Pozsonyi Pagony Kiadó által alapított pályázatot 2010 óta a Magyar Gyermekkönyvkiadók Egyesülése írja ki és szervezi a díjátadóhoz kapcsolódó Magyar Gyermekirodalmi Napokat. Az idei rendezvény csütörtöki megnyitóján a zsűri tagjai értékelték a tapasztalatokat.

Míg 2009-ben kb. 240, 2011-ben pedig 270 kötetterv érkezett be, addig az idei Aranyvackorra mindössze 160-an pályáztak. A műfajok nagyon vegyesek: paródiát, varázsmesét, ifjúsági regényrészletet, ismeretterjesztő jelleggel elmesélt legendákat is jelöltek a díjra.  A témák már kevésbé változók: sokan írtak macskákról, de a legtöbben manókat választottak hősöknek. Szabó T. Anna költő, műfordító zsűritag szerint ez egyértelműen azt mutatja, hogy a szerzők, tervezők a gyerekeket akarják megszólítani – viszonylag kevés volt az olyan kötetterv, amely a felnőtteket is megszólította volna.

Paulovkin Boglárka illusztrátor – az Aranyvackor egyik alapítója – úgy jellemezte az idei pályázatot, hogy az „pánik és csalódás” volt. Jóval kevesebb pályamű érkezett, ezek gyors átlapozása nem okozott kellemes izgalmat, az összbenyomás olyan volt, mint egy sokadik tehetségkutatón. Az Aranyvackor célkitűzését a megnyitó szerint alaposan félreérthették a pályázók. Sok amatőr pályamunka érkezett, és mint azt a zsűri többször hangsúlyozta, amíg az otthoni meséléskor minden mese tökéletes lehet, addig egy szakmai pályázaton csak azokat tudják értékelni, amelyek mögött komolyan átgondolt koncepció, szaktudás van.

Az idei legjobbnak ítélt munkák:

I. helyezett:
Szecsődi Tamás Leó - Radnóti Blanka: Paradicsomkoktél

II. helyezett:
Adamik Zsolt - Hanga Réka: Bibedombi szörnyhatározó

III. helyezett (megosztva):
Turbuly Lilla - Horváth Ildikó: Talált szív 

Borsos J. Gyöngyi - Makhult Gabriella: Hogyan talált magára a macska

A nyertes munkák és a különdíjas könyvtervek egy része meg is jelenik a következő években. A kiállított pályamunkák a Petőfi Irodalmi Múzeumban tekinthetők meg.

A Kortárs Gyermekirodalmi Napok szombatig tart a PIM-ben, a részletes program itt