A nemzetközi könyvajándék nap (International Book Giving Day) új, önkéntes olvasásnépszerűsítő kezdeményezés, elsősorban gyerekeknek. A 2012-ben indult akció keretében minden február 14-én különböző programokba futhatnak bele a gyerekek és a felnőttek. A résztvevők új vagy jó állapotú könyvet ajándékoznak másoknak. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, a lehetőségek végtelenek: ajándékozhat csak úgy, hagyhat könyvet nyilvános helyen, hogy valaki rátaláljon, adományozhat köteteket kórházaknak, könyvtáraknak, jótékonysági szervezeteknek. Budapesten két program is lesz a Book Giving Day keretében. 

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet ezen a napon beköltözik a Radnóti Miklós Könyvtárba, sok könyvvel és friss Csodaceruza lapszámokkal. A gyerekek ajándék könyvet szerezhetnek, de a szervezők várják azokat is, akik szívesen ajánlanak fel jó állapotú gyerekkönyvet – aminek nem lesz gazdája, azt a könyvtárnak adományozzák.

Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – Radnóti Miklós Könyvtár, Budapest 13. kerület, Kárpát utca 23.
Időpont: február 14. 15-19 óra között 

Munkából hazafelé azoknak, akik a nagykörúton utaznak, most még eggyel több okuk lesz arra, hogy olvassanak. A Geothe Intézet erre a napra mozgókönyvtárral készül. A 4-es, 6-os villamos vonalán 16 órától az intézet „gerillái” valamennyi, a nagykörúti villamosokon olvasó utasnak antológiát ajándékoznak. A válogatás tizenhét kortárs német nyelvű szerző tizenhét irodalmi művéből kínál részleteket, tizenhét fordításban. A kiadványban található kupon pedig ajándékkönyvre váltható be a Goethe Intézetben (amíg a készlet tart).

Ha hallottatok más, a nemzetközi könyvajándék naphoz kapcsolódó programról, írjátok meg kommentben!