Kilencvenéves korában elhunyt Álvaro Mutis Jaramillo kolumbiai író, költő, a kortárs latin-amerikai irodalom egyik legnagyobb alakja, akit többek közt a Maqroll, az Árbocmester nekibuzdulásai és hányattatásai című regénykötetek szerzőjeként ismerhet a magyar közönség.



A vasárnap elhunyt író halálának okát egyelőre nem tudni, de özvegyétől úgy értesült a mexikói média, hogy Mutis egy mexikóvárosi szívkórházban halt meg. Mutis hatalmas népszerűségnek örvendett Kolumbián kívül is, a kritikusok szerint nemzedékének egyik legkiemelkedőbb költője és mesélője volt jó barátja, a Nobel-díjas Gabriel García Márquez mellett.

Mutis rendkívül termékeny író volt, akinek regényeit és költeményeit olyan nemzetközi elismeréssekkel díjazták, mint a Xavier Villaurrutia-díj, a Asztúria hercege-díj és a Cervantes-díj.
 "Álvaro Mutis elvesztése a költő milliónyi barátját és csodálóját rázta meg" - fejezte ki részvétét Juan Manuel Santos kolumbiai elnök vasárnap éjszaka, miután megerősítették a halálhírt.

Mutis 1923. augusztus 25-én született Bogotában, gyermekkora nagy részét Brüsszelben töltötte, egyszerre szívva magába az európai és a latin-amerikai kultúrát. Mielőtt íróként híressé vált volna, 1956-ban Mexikóba utazott és többé nem is hagyta el az országot.

Mutis 1986-ban kezdett egyre nagyobb népszerűségre szert tenni leghíresebb munkája, a Maqroll, az Árbocmester nekibuzdulásai és hányattatásai című regénykötet első részének publikálásával. A kalandról kalandra hányódó, otthontalan tengerészt az elmúlt évtizedek egyik legemlékezetesebb fikciós karaktereként tartják számon.

Az 1988-as visszavonulása óta Mutis az olvasásnak és az írásnak szentelte minden idejét.

(MTI, a kép forrása pedig ez)