Forrás: MTI/AP/Edgar Allen Poe Museum

Edgar Allan Poe egyik legismertebb versének illusztrációjának épségéért küzd a richmonde-i Poe múzeum. A holló 1845-ös illusztrációi valaha az intézmény legszebb darabjai közé tartoztak, eredetileg a múzeumban található és a vers címét viselő “Holló-szoba” vörös falait díszítették.

Azonban a James Carling által festett művek állapota az elmúlt majdnem 130 év alatt jelentősen megromlott, a folyamat pedig egyre gyorsulni látszik. Ezen nem segített az sem, hogy a képeket kartonlapokra ragasztották, amelyeken gyors sötétedésnek indultak. A képeken a “Sohamár”-t szajkózó madár és a magányos férfi történetének sorai vízfesték és tinta kísérteties egyesítésével kelnek életre.

A múzeum most a Kickstartethez fordult segítségért, 60 ezer dollár összegyűjtését remélik. Az összeg már csak azért is merész, mert ha november 15-ig nem gyűlik össze az egész, akkor a weboldal szabályai szerint a múzeum semennyit nem kap meg a beérkezett felajánlások közül.

“Carling úgy illusztrálta és interpretálta Poe műveit, ahogy előtte még senki” - magyarázta a képek fontosságát Chris Semtner, a múzeum kurátora. “Közel került Poe személyiségéhez, igazán értette a motivációit.”