A vámpírok reneszánszukat élik. Bár talán már lecsengőben van a szexi, érzelmileg defektes, lelketlen helyett széplelkű vérszívók fénykora, történeteik még mindig népszerűek. De mielőtt még a Twilight kiherélte volna a vámpírmítoszt, a kilencvenes években az egyik alternatív Batman-világban Gothamet is elárasztották az éjszaka teremtményei, ez volt a Batman & Dracula: Red Rain, amit még két folytatás követett, a Bloodstorm és a Crimson Mist. Egyik jobb mint a másik!

Noha az történet elsőre elég egyszerűnek tűnik – Batmannek és a lázadó, „vegetáriánus” vámpíroknak le kell győzniük a Gothambe érkező Drakulát és hordáját, azok ugyanis a város hajléktalan lakosságán kezdenek lakomázni. Az események azonban felpörögnek, és a fülledt hangulatú vámpírvadászatból villámgyorsan az egyik legkegyetlenebb, mégis legszebb bukástörténet lesz. Ahhoz, hogy Drakulát megölje, Batmannek is vámpírrá kell válnia, ráadásul akaratán kívül. Ez alapból is elég váratlan fordulat lenne, amikor viszont megölik egyetlen társát és szerelmét, aki még az emberi léthez kötötte, a Sötét Lovag már nem bírja tovább és enged a vér csábításának – aminek addig elveihez hűen ellenállt.

A Batman & Dracula gyönyörűen mutatja be Bruce Wayne, a rideg ész bajnokának őrületét és bukását az állatias ösztönökkel szemben. A szomjúság őt is leteperi és a híres Sötét Lovagból a három kötet alatt a mások vérét kéjesen szürcsölgető, Gothamet mészárszékké változtató, fékevesztett vadállat lesz. És ez a változás rajzokon is szépen látszik. Míg a történet elején Batman teljesen emberi vonásokkal rendelkezik, az utolsó oldalakon már humanoid formájában is kifacsart, gótikus szörnyet idéz, de amúgy szívesebben repked óriási denevérmonstrum képében. Gotham sötét angyalából Gotham halálangyala lesz. A vérmámorban és saját örökkévalóságának őrületében tomboló bosszúálló vámpíristen persze pusztulásra van ítélve – amikor Gotham utolsó bűnözője (és közben a Sötét Lovag utolsó szövetségese is) meghal, Batmant eléri a vég.

A félelmetesen jó tragédiát hasonló színvonalú rajzok kísérik. Nagyon hangulatos főleg az első két kötet: vörös éjszakák, vér, fülledtség, erotika. Ponyvafantasyk borítóját idéző nagymellű, alulöltözött nőalakok, remekül eltalált színek és persze Batman. Az egyetlen probléma a naplószerű narráció – helló Bram Stoker! – kézírást imitáló betűtípusával van. Fontos kiegészítő, de lehetett volna kevésbé olvashatatlan is.

A kiváló történeten és a remek rajzokon kívül fontos még megemlíteni Alfred karakterét a trilógiában. A végletekig hű inas belső küzdelme, hogy hogyan maradjon lojális Bruce Waynehez, miközben urából minden emberi kiveszett és Batman torz paródiájaként ontja a bűnösök vérét Gotham utcáin.

A Batman & Dracula trilógia az egyik legelismertebb Batman történet, nem véletlenül. Végre nem egy szokványos szuperhős-történet, hanem egy görög drámákat is megszégyenítő tragédia, igazán döbbenetes pillanatokkal.

Doug Moench - Kelley Jones: Batman & Dracula: Red Rain (1991) / Bloodstorm (1994) / Crimson Mist (1999), DC Comics

Boros András