Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Ufók ásnak Oroszország mélyére



Az Orosz népellenes mesék olvasása közben egy olyan állam tárul fel a szemünk előtt, amelynek egyetlen apró része sem szolgálja a benne élő emberek javát, és nem hordozza magában az esélyt a fejlődésre. A szerző, Dmitry Glukhovsky (interjúnk vele erre) ilyennek látja a hazáját, de a képet közel sem borúsra festi meg. Sci-fi elemekkel és humorral igyekszik fogyaszthatóbbá tenni a történeteket, mesékké alakítja őket, de végig a valóságról ír.

Tovább
0

Az igazi Harry Potterre bukkantak a pályaudvaron



Az átverésekre szakosodott New York-i Improv Everywhere csapat aktuális akcióiban híres filmeket dolgoz fel úgy, hogy az ikonikus, de fiktív karaktereket kiküldik az utcára, és jól felveszik, hogy hogyan reagálnak minderre a járókelők.

Legutóbb Harry Potterre került sor, az erről készült videó látható a folytatásban. Ti mit tennétek, ha egy szemüveges kisfiú egy bagoly társaságában a 9 és 3/4-ik vágányt keresné, és erről jegye is lenne?

Tovább
0

Pálmafa és egy fél mell a kávéscsészében



Gianluca Biscalchin alkotása túlmutat a megszokott irodalom-kávé kapcsolaton: tartalommal tölti meg a kávéscsészéket. Jó reggelt!

Tovább
0

Kokaint találtak a legnépszerűbb könyvtári könyveken



Toxikológiai vizsgálatnak vetették alá a könyvtári könyveket Antwerpenben. A legtöbbet kölcsönzött kötetek mindegyikén kokaint találtak. A szürke ötven árnyalatán herpeszt. Pánikra semmi ok.

Tovább
0

Ne pislogjál állandóan, Fruzsika!



Velem ilyen nem szokott előfordulni, de ezt a recenziót úgy írom, hogy a könyvet nem olvastam végig. Mert rossz. Mert rettenetesen unalmas. Háromszázvalahány oldal után elegem lett a kínlódásból, letettem, és azóta néha elgondolkodom, miként szemléltethetném, mennyire pocsék. De az egyszer sem jutott eszembe, hogy jó lenne folytatni. Mert nem érdekel, mi lesz a vége, nem érdekel, mi történhetett a szereplőkkel.

Tovább
3

Olvasható a Nézd, ki van itt novellapályázat nyertes műve



A Literán olvasható a Nézd, ki van itt novellapályázat győztes műve: Hidas Judit novellája, a Csirke.

Tovább
0

Elhunyt Doris Lessing



94 éves korában elhunyt Doris Lessing, A fű dalol, Az arany jegyzetfüzet és Az ötödik gyerek szerzője, 2007 irodalmi Nobel-díjasa.

Tovább
0

Több vicces rajz, több okosabb gyerek



deutsch mit comics

Működhet-e egy nyelvkönyv, amelyik a megboldogult Kretén magazint jelöli ki példaképeként? Szalay Kristóf ötéves kora óta képregényrajongó, gimnazista korában képregényekből tanult meg három nyelvet, húsz éve tanít német nyelvet, jelenleg egy gimnáziumban. Nem elégedett meg a szépen illusztrált nyelvkönyvekkel, úgy érezte, viccekkel eredményesebb lesz, úgyhogy írt egy sajátot.

Tovább
0

Ha látni szeretnéd, hogy Petőfi Sándor mit oszt meg ismerőseivel



Vajda Éva tanárnő tizenegyedikes, a magyart emelt szinten tanuló diákjaival tagadhatatlanul sikeres projektet hozott létre: 19 századi költők Facebook-profilját készítették el, így ma már semmi akadálya nincs annak, hogy Petőfi Sándort, Kölcsey Ferencet, Vörösmarty Mihályt vagy Arany Jánost ismerősnek jelölhessük.

A diákok a kommentfolyamok és életesemények színesítése végett létrehozták még Szendrey Júlia és Prielle Kornélia profilját is.

Tovább
0

Fülöp egy kicsit süket



A 2011-es Nyughatatlanok után nemrég megjelent Szécsi Noémi emigránstrilógiájának második része, a Gondolatolvasó. A Nyughatatlanok az 1848-49-es szabadságharc után Európában szétszóródó emigránsok közé vezette az olvasót, és főhősei közül most többen is visszatérnek. Ilyen például Bárdy Rudolf fia, a siket Fülöp, aki már tizenkilencéves, és egyben a Gondolatolvasó narrátora is.

A folytatásban megmutatjuk a Gondolatolvasóhoz készült trailert.

Tovább
0

A Nobel-díjhoz útlevél kellett



Az Ír Nemzeti Könyvtár twittelte ki azt az útlevelet, amit W.B. Yeats és felesége számára állítottak ki 1923-ban, abból a célból, hogy az író elutazhasson átvehetni a Nobel-díjat.

Tovább
0

Ljudmila Ulickaja Budapestre jön



November 28-án 19 órakor Goretity József műfordító beszélget Ljudmila Ulickajával a Corvin moziban, írja a litera.hu.

Tovább
0

A bűnös emberek nagyon hűségesek tudnak lenni



Fotók: Tuba Zoltán, Origo

Azt gondolta, atombombát farigcsál, amit bedob és beszennyez vele mindent. De rá kellett jönnie, hogy Oroszországban már a buta topmodellek is tisztában vannak a valósággal. Dmitry Glukhovsky (ő ragaszkodik neve angolszász írásmódjához) megszállottja a hanyatló társadalmaknak, Orosz népellenes mesék című könyvével a mai orosz létről és korrupcióról próbál írni. Budapesten mutatta be a könyvet és beszélt nekünk arról, hogyan helyettesítette a vallás Oroszországban a szocializmust; hogy minden tanult ember undorodik a Pussy Riottól; hogyan vált a Putyin-ellenes fiatalság sztálinistává; illetve miért a sci-fi beszél a legjobban az orosz jelenről. Budapest egy atomháború utáni Párizs.

Tovább
0

Zuckerberg hatalmat adott Nyáry Krisztián kezébe



Tegye fel a kezét, aki tudta, hogy Reviczky Gyula mindössze egy pecsétnyomót és pár tégely bajuszfestéket örökölt az apjától! Vagy hogy Örkény István kis híján véget vetett egy kémhistóriának, csak épp pisztoly helyett medvesajt lapult a pisztolytáskájában! Vagy hogy Kisfaludy Károly hadifogsága idején ismerkedett meg a francia költészettel egy művelt polgárlány segítségével! Aki tudta mind a hármat, az leülhet, csillagos ötös, a többiek pedig nyissák ki az Így szerettek ők 2-t és olvassák el benne a vonatkozó fejezeteket. Már ha elhiszik, amit olvasnak. Különösen figyeljenek az utolsó fejezetnél, amelyben Nyáry nem "állítja", de sugallja, hogy Kölcsey homoszexuális volt.

Tovább
0

A teákat is az irodalommal adják el



A körömlakkoktól a cukrászsüteményekig sokmindent megpróbálnak eladni az irodalommal, de a legtöbb portéka említésre sem méltó. Kevés bennük a fantázia, unalmasak, vagy egyszerűen csak bénák (nem úgy a Burt's Bees tégelyei). A Flora Chan designer által tervezett Prologue teakollekció nem ilyen, mutatjuk is a folytatásban.

Tovább
0

Majd pótolja a jámbor keresztény humor



Vallások alapjául szolgáló szentkönyvből képregényt csinálni szentségtörés is lehet, az pedig nagyon izgalmas dolog. Ezért is voltam különösen kíváncsi az Action Bible-re, de már az első néhány oldal után elég durván csalódnom kellett. A képregénylét kimerül abban, hogy vannak rajzok meg szövegbuborékok, egy egyébként 760 oldalas monstre bibliamesekönyben. Jobb túlesni rajta.

Tovább
10

Margaret Atwood kifogyott a jelzőkből



Nem ajánlja többet más szerzők könyveit Margaret Atwood, aki már csak halott írók könyveinek borítójára fogalmaz meg méltató gondolatokat. A szolgálólány meséje és a Guvat és Gazella írója bőségesen indokolja, hogy miért döntött így: már túl öreg, annyi megkeresést kap, hogy nem győzi őket teljesíteni, és a melléknevekből is kifogyott.

A folytatásban azt láthatjátok, hogy milyen költői választ kap az a kiadó, ami mégis felkérést intéz Atwoodhoz.

Tovább
0

Képregény lett Mary Shelley Frankensteinjéből



Mary Shelley tizenkilenc évesen írta meg a horror műfajának egyik legmeghatározóbb művét, a Frankensteint és névtelenül publikálta. Csupán az öt évvel későbbi, második kiadáson tűnik fel szerzőként.

A szörny-teremtmény életét bemutató regényhez az a Gris Grimley készített képregényt, aki a magyar közönség számára még onnan is ismerős lehet, hogy az ő nevéhez kötődik a The Moog zenekar You Raised A Vampire című kislemezének borítója. Illetve az ő alkotása a 2006-ban magyarul is megjelent Edgar Allan Poe - Rémtörténetek című kötet is.

Tovább
0

Napilapban közli új regényét Douglas Coupland



November 4. és 29. között, a Metro újság kanadai kiadásának hasábjain közli új munkáját Douglas Coupland. A Temp című történet főhőse egy fiatal lány, aki csak átmeneti irodai munkákat talál, miközben a bizonytalan és gyorsan változó világban keresi a helyét.

Tovább
0

Elszenvedi, megszokja, megszereti az erőszakot



Czapáry Veronika regénye olyan, mint egy görög sorstragédia, kérlelhetetlenül halad az elkerülhetetlen vég felé. Vég azonban nincs, illetve folyamatosan van, az történik meg és ismétlődik végtelenül. A Megszámolt babák tényleg olyan, mint amit a fülszövegében ígér, sokkoló olvasmány, amely olyasmiről próbál beszélni, illetve elbeszélni, amiről nem szokás, amiről eddig nem sok irodalmi (és nem irodalmi) szó esett: a családon belüli, gyerekkel szembeni erőszakról, az incesztusról.

Tovább
0

Magyarország egy gangos ház



Talán sehol máshol nem tudják annyira kudarcként fogadni az ezüstérmeket, mint Magyarországon. Ami máshol elismert siker, az itt tragédia. A magyar sporttörténet legfájóbb ezüstérme pedig egyértelműen az 1954-es vb döntő elvesztése.

Meglehetősen ismeretlen epizódja a magyar történelemnek, hogy a vereség estéjén és az azt követő napokban tüntetések zajlottak Budapest utcáin. Az eseményeknek a korabeli sajtóban nyoma sincs, és azóta sem beszélnek róluk. Focialista forradalom című regényében Benedek Szabolcs ezt a történetet dolgozza fel.

Tovább
0

A korrupció mögött mitológiai lények állnak



China Miéville írt már epikus fantasyt, bizarr tengeri kalandregényt, westernt, noir detektívregényt és sci-fit is. Ez a sokszínűség új regényén, a Krakenen belül sem marad kiaknázatlanul. Miéville könnyedén gyúrja egybe a krimi műfaját az urban fantasyvel, a pogány mitológiákat a bibliai történetekkel. Párbeszédei hol magasröptűek, hol a legalantasabb szlengben zajlanak; karakterei egyszerre egyszerű, mindennapi emberek, illetve csodálatos, emberfeletti lények, esetenként mindkettők egyszerre.

Tovább
0

Miért kell olvasnunk a kisgyerekeknek?



A Bookpatrolon megjelent infografika a gyerekeknek való felolvasás fontosságát mutatja be apró tényekkel, számokkal és rajzokkal.

Tovább
0

Nem tudom, olvastok-e könyveket, talán filmeket néztek



Az ausztrál QBD könyvesbolt hálózat Alex, a könyvhipszter könyvekkel kapcsolatos videóvallomásaival mutat rá az olvasás nyújtotta kalandra, szerethetőségére és kúlságára. Nekünk elsőre egy sima könyvmoly jutott eszünkbe a könyvek illatáról, birtoklásáról és tapogatásáról kissé akadozva beszélő, félénk fiúról.

Tovább
0

Igen, tudom, de ezt inkább figyelmen kívül hagytam



Idén ősszel két sokak által olvasott és valósággal körülrajongott regény folytatása is piacra került, jó pár évvel az előzményük után. Szeptemberben kijött a Doctor Sleep, Stephen King A ragyogás című regényének folytatása, októberben pedig Helen Fielding immár megözvegyült szinglijének, Bridget Jonesnak a legújabb új naplója.

Olyan könyvek közül válogattunk, amelyeknél hosszú évek, évtizedek, sőt évszázadok teltek el folytatásuk megjelenése előtt. Még a szerzőhöz sem ragaszkodtunk.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS