Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Vészjósló völgy rántja be a kamaszokat



Kezdetben vala a könyv. Később jövén a kétrészes társa. Hogy a manapság oly divatos trilógiákat már nem is említsük. Azonban a legújabb, Németországban nagy sikert aratott izgi tinikrimi-sorozat lehet, hogy tíz résznél is tovább fog tartani - és állítólag mindegyik részre jut olyan akció, ami le tudja kötni a tinédzserlányokat. Krystyna Kuhn jóképű vámpírok helyett holttestekkel és sötét titkokkal nyomasztja a kamaszokat, évadonként négyszer.

Tovább
0

Barokk szellem Tandori nyelvén nyomoz



Hogyan lehet nyugodt a lelkiismerete annak, aki gyerekeinek kezébe egy túlvilágról érkezett, párbajban elhunyt szellemről szóló könyveket ad? A barátságos, de elcukisodott Casperhez képest Alexandra Fischer-Hunold kísértete, Sódervári Sherlock báró mellett izgalmas, néhol ijesztő élményben lehet része a fiatal olvasóknak. Csak merjék végigolvasni, ugyanis a földalatti alagutak és a nyikorgó padlódeszkák könnyen lehet, hogy rémálmok okozói lesznek. A német gyerekkrimit Tandori Dezső ültette át magyarra.

Tovább
0

Lawrence Block-krimi az Ódry Színpadon



Máté Gábor rendezésében most mutatták be a Színművészeti Egyetem negyedévesei a népszerű amerikai krimiíró, Lawrence Block A penge élén című regényének dramatizált változatát PENGEél címmel az Ódry Színpadon.

Tovább
0

Újratemették Raymond Chandlert



Forrás: AFP

Több mint ötven évvel halála után temették újra Raymond Chandler amerikai krimiírót. A hosszú álom szerzője most már neje mellett nyugszik.

Tovább
0

Krimifesztivál és francia bűnkonyha



Ujjlenyomatvétellel és hazugságvizsgálattal indul útjára a hagyományteremtő céllal megrendezett Krimifalók napja a Gerbeaud-ban, miközben francia bűntörténetekből vett ínyenc fogásokat kóstolhatunk végig a Francia Intézetben - két izgalmas esemény is várja a következő hetekben a krimirajongókat a fővárosban.

Tovább
0

Ismeretlen Dashiel Hammett-novellákra bukkantak



A texasi egyetem könyvtárában Dashiell Hammett 15 eddig ismeretlen novellájának kéziratára bukkant egy krimimagazin szerkesztője - adta hírül a Guardian. Néhány novella jócskán eltér a megszokottól.

Egy novella már most megjelenik a The Strand krimimagazinban, a többit egy kötetben szeretné kiadni a megtaláló Andrew Gulli, aki szerint a szövegek között vannak nagyon jók, sőt olyanok is akadnak, amelyek felülírhatják a Hammettről kialakult képet. Gulli szerint a lelet azt bizonyítja, hogy Hammett sokoldalúbb író, mint gondoltuk.

A kéziratokon nincs feltüntetve dátum, ezért egyelőre rejtély, mikor születtek, és hogyan kerültek Texasba. Dashiel Hammettet az ún. hardboiled krimi atyjának tartják, legismertebb műve A máltai sólyom, amelyből Humphrey Bogart főszereplésével film is készült. Hammett - akárcsak hőse, Sam Spade - maga is dolgozott detektívirodában 1915 és 1922 között, csak ezután kezdett el írni. 1961-ben hunyt el tüdőrákban. Detektívtörténeteit magyarul az Agave adja ki. 

Olvasnivaló: A krimiszakértő Gulli ebben a cikkben azt magyarázza, ha nincs Hammett, sem Simenon, sem Sue Grafton nem lett volna.

Tovább
0

John Grisham vérprofi kamaszkrimit írt



John Grisham a jogi krimik első számú szerzője. Nem véletlenül ért hozzá: a jogászi pályát hagyta ott az írásért. Olvasóként csak örülni lehet a döntésnek, könyvei izgalmasak és letisztultak, Grisham követhetően, közérthetően és szórakoztatóan ír jogi témákról. És most megmutatta, hogy a kamaszokhoz is ért.

Tovább
0

Az Agave veszi át a Maigret-sorozat kiadását



A Park kiadó abbahagyja a Maigret-regények kiadását, ezentúl a krimire és sci-fire specializálódott Agave lesz George Simenon életművének magyar gondozója. Az összes regényt kiadják újra, de azokkal kezdik, amelyek még nem jelentek meg magyarul. Viszont nemcsak Maigret-re akarnak koncentrálni, kiadják Simenon kevésbé ismert roman durjeit is.

Tovább
0

Továbbírják Sherlock Holmes történeteit



Sir Arthur Conan Doyle sorozatát Anthony Horowitz, a népszerű brit tinikrimi-szerző folytatja. Az írót Conan Doyle örökösei választották, az új Sherlock Holmes-regény szeptemberben jelenhet meg angolul. Horowitz írta a forgatókönyvét az ITV David Suchet fémjelezte Poirot tévésorozatának, de igazán népszerű kamaszoknak szóló bűnügyi regényeivel lett. Több sorozatot is ír, mindegyiknek a főhőse egy - vagy több - kamaszkorú bűnüldöző. Legnépszerűbb szereplője (Alex Rider) James Bond kamasz reinkarnációja, aki 14 évesen az angol titkosszolgálatnál dolgozik, és a 007-est is megszégyenítő kütyükkel és hányavetiséggel küzd a gonosz ellen (magyarul az Animus adja ki). Bevett módszer, hogy legendás sorozatokat sikerszerzők segítségével támasztanak fel. Ian Fleming James Bond-sztorijait 1964 óta négyen gondolták tovább (a nyolcvanas-kilencvenes években John Gardner például több Bond-regényt írt, mint maga Fleming).

Tovább
0

Gyilkosságból ötös - az év krimijei



Sok jó krimi jelent meg az évben, nem egyszerű kiválasztani az öt legjobbat. A norvég Nesbo-nek két Hole-regénye is kijött idén, folytatódott a magyar krimi felélesztőjének, Kondor Vilmosnak második világháború éveiben játszódó magyar noir-sorozata, új könyve jelent meg a norvég krimikirálynő Karin Fossumnak, és megismerkedhettünk Kurt Wallander fiatalkori kalandjaival. De ha csak ötöt kell mondani közülük, mi ezeket választjuk. A legjobbak.

Tovább
0

Milyen könyvet vegyek karácsonyra?



Még mindig nem találtál jó ajándékot a fa alá? A könyv tuti siker, adunk is rögtön néhány ötletet, melyiket érdemes választani. Divatos vámpír-thriller, beszélgetőskönyv, ínyencreceptek, képregény - az idei karácsony slágerei.

Tovább
0

Jo Nesbo tovább keresi a rendőrmaffia fejeseit



1991-ben megerőszakolnak egy kislányt az Üdvhadsereg nyári táborában. Tizenkét évvel később, karácsony előtt egy héttel a szervezet egyik munkatársát fejen lövik Oslóban. Mi az összefüggés? Jo Nesbo-nek van egy nagy előnye A tetovált lánnyal világszerte ismertté lett Stieg Larssonnal szemben. Még él. És ír. Magyarul most jelent meg a legújabb, negyedik Harry Hole-krimi, ami az előzőeknél is virtuózabb írói csavarokkal meséli el a jó keresztények után loholó horvát bérgyilkos történetét.

Tovább
0

Kisállatok akcióban



Az Agavénál most jelent meg A halállista című regény, amely formabontó felépítése és szokatlan szereplői segítségével rázza fel a hagyományos krimirajongókat. Gyilkosság és nyomozás itt is van - de a detektív egy kitömött medve, aki plüsstársai segítségével jár utána az igazságnak. Erről jutott eszünkbe, hogy van még néhány olyan krimi, amelyben állatok: macska, birka és teddy maci ered a bűn nyomába. Mindegyik sztori máshogy lóg ki a sorból, de az tuti, hogy izgalom nélkül nem maradunk.

Tovább
0

Japán szennyese



A Tokió Vice című könyv szerzője nem mindennapi figura. Jake Adelstein volt az első amerikai riporter Japán legnagyobb példányszámú lapjánál, a Jomiuri Sinbunnál. Oknyomozó újságíróként a szexipar és az emberkereskedelem legpiszkosabb szennyesében turkált, és még a jakuzával is összetűzésbe került. Dokumentumregénye alvilági útmutató a japán erőszak és perverzió világához.

Tovább
0

Nemere István: A cenzúra a fejekben van



Fotó: Hajdú D. András [origo]

Cigányok című új művében mindenkinek odacsap, tíz nap alatt írta meg a szeptember 11-ei terrortámadás történetét, illetve körüllengi a Titkok könyvének, valamint harmincöt évnyi krimi-, fantasztikus és ifjúsági irodalmi életműnek a legendája. Emellett ő Melissa Moretti, valamint Stefan Niemayer, a náci történelem ismerője. Közel hatszáz könyve jelent meg Nemere Istvánnak, csak idén huszonegy. Eddig. Interjúnkban szó esik szocialista kultúrpolitikáról és Kuczka Péterről, Hitlerről és a tankönyvekről, szakmaiságról, idézőjelbe tett hitelességről és az évente eladott háromszázezer Nemeréről. Tisztázzuk a városi legendát, amely szerint Sylvester Stallone lenyúlta az író egyik regényét. Az író meglepő válaszai.

Tovább
0

Krimidíj a női nyomozónak



A Warshawski nevű női detektívhőséről ismert Sara Paretsky chicagói krimiírónő kapja az Amerikai Krimiírók (Mystery Writers of America) rangos életműdíját, az ún. Grand Mastert. Az írónő jövő áprilisban veheti át az elismerést New Yorkban. A szervezet évről évre 22 kategóriában ítéli oda az Edgar Allan Poe krimiszerzőről elnevezett díjait a műfaj könyves, filmes, televíziós és rádiós alkotóinak. A díjak egyik legfontosabbika a Grand Master, mivel az nem csak egy-egy alkotásnak szól, hanem a műfajban nyújtott összteljesítményt és a folyamatos magas színvonalat értékeli. Kapott már ilyen elismerést Agatha Christie, John le Carre, Alfred Hitchcock, Georges Simenon, Ross Macdonald is.

Tovább
0

A gyilkolás is csak egy szakma



Martin Booth 1991-es, A Very Private Gentleman című regényét nálunk csak idén, megfilmesítése alkalmából adták ki, a George Clooney főszereplésével készült film nyomán Az amerikai címmel. Nem kell bedőlni annak, hogy kriminek titulálják: a regény a műfaj kívánalmaival szemben éppen azt bizonyítja, hogy a bűnöző élete is csak olyan, mint bármelyikünké.

Tovább
0

Japán krimi, ahogy azt Móricka elképzeli



A történelmi krimi virágkorát éli, mi most megnéztük, milyen a 11. századi Japán, ahol még nincsenek se gésák, se szamurájok, a közigazgatás és korrupció viszont meglepően fejlett. Fura, mikor egy amerikai nő ír a japán középkorról. I. J. Parker Sárkánytekercse nem rosszabb, mint más detektívsztorik a műfajból, de annyira lecsupaszított, hogy inkább csak kedvet csinál más, Távol-Keleten játszódó bűnregényekhez.

Tovább
0

A világ már sohasem ismeri meg A tetovált lány folytatását?



A tetovált lány következő kötete körüli mizéria folytatódik. A média csüng a sztorin, újabb és újabb információ-morzsák látnak napvilágot a család és az egykori barátnő nyilatkozatháborújában. Most az író apja és öccse állt elő egy újabb hírrel. Állításuk szerint már csak pár napnyi munka hiányzott a Millenium-sorozat újabb kötetének befejezéséhez, mikor írójuk, az 50 éves Stieg Larsson szívrohamban meghalt. Azonban amit a következő, negyedik résznek hittünk, az tulajdonképpen az ötödik, mivel Larsson írás közben ugrott egyet a történetben. Mindezt múlt vasárnap mondták el egy amerikai tévéshownak adott interjúban. Az apa azt is hozzátette, pár másodpercig a kezében fogta az iratot. "Tíz nappal a halála előtt kaptam Stiegtől egy e-mailt, amiben azt írta, a következő regény majdnem kész" - mesélte el Larsson öccse a műsorban. Ennek ellenére úgy néz ki, sohasem fogjuk olvasni a folytatást: a család és Larsson régi barátnője ugyanis képtelen dűlőre jutni.

Tovább
0

Olcsó zsebkönyvsorozat indul Rejtő Jenő és Agatha Christie műveiből



A filléres zsebkönyvek hagyományát akarja feléleszteni közösen az Alexandra Kiadó és a Népszabadság: október 13-án két olcsó könyvsorozatot indítanak útjára Rejtő Jenő és Agatha Christie húsz-húsz válogatott művéből. A borítókat a Kistehén figura kitalálója, Igor Lazin grafikus tervezte, a könyveket zsebbe süllyeszthető méretben, papírkötésben fogják kiadni. Az első kötet bevezető ára 290 Ft lesz, a későbbieket 850 Ft-ért lehet megvásárolni.

Tovább
0

Titánok harca: Bárdos vs Frei



Idén a magyar televíziózás két emblematikus, képernyőről lekerült figurája fogott regényírásba. Bárdos András zűrzavaros utópiába csomagolta hírolvasóként eddig lenyelt véleményét, Frei Tamás az európai olajpolitika közegében játszódó amerikai stílusú thrillerrel próbálkozott. Kinek hogy sikerült a pályamódosítás? Kell-e, hogy kínos legyen, ha egy tévés regényt ír? Mi is meglepődtünk, mert kiderült, nem feltétlenül. Bárdos tavasszal megjelent Ítélet című könyve után most kerül a polcokra Frei Tamás A megmentője. Két kritika.

Tovább
0

Az irodalmi lapokba is belopózott a bűn



Az Élet és Irodalom ma megjelent legújabb számában (2010. szeptember 24.) Cserna-Szabó András és Kerékgyártó István egy-egy - a lap külön felkérésére írt - kriminovelláját olvashatjuk. Cserna-Szabó hőse, Farsang, a dalköltő saját Jobbik Énjét keresteti egy magánnyomozóval. A végkifejlet fokozhatatlan, és közben még Petri György viselt dolgairól is megtudhatunk ezt-azt (itt olvasható). Kerékgyártó írása (itt) a boldog békeidőkbe kalauzol vissza: egy nyugalmazott detektív emlékszik vissza egy Párizsban játszódó bűnesetre, mesélés közben pedig nagy műgonddal oldalast eszik, sörrel öblíti, virslit rendel hozzá pörköltszaftban. Gazdagabbak leszünk a "májusi bor" receptjével, és elámulunk, milyen apróságokon múlik a boldogság.

Az Új Forrás című folyóirat szeptemberi száma is a bűnirodalom köré szerveződik (egyelőre szintén csak könyvesboltokban és néhány újságosnál keressük). "Krimit azért írok, mert szeretem olvasni. Szeretem a jó történeteket. Még izgalmasnak sem feltétlenül kell lenniük" - mondja Kondor Vilmos a vele készült interjúban. A beszélgetés mellé, természetesen, kriminovella is jár - mégpedig izgalmas. Meg tanulmányok Kondor könyveiről.

Tovább
0

Kin áll a legjobban a kötött kardigán?



Miss Marple sem marad ki összeállításaink sorából. Összesen nyolc színésznő vállalkozott rá, hogy vásznon életre kelti Agatha Cristie kedves öreg hölgyét, aki miközben buzgón csattogtatja kötőtűit, passzióból még megold néhány bűnügyet. Hogy ki hozta legjobban az ártatlannak tűnő, ámde veszélyes nénikét? Jöjjenek kedvenc Marple-színésznőink.

Tovább
0

Kié a legtökéletesebb bajusz?



Agatha Christie születésnapján Poirot megszemélyesítőinek nyomába eredtünk. Kié a legpöndörebb bajusz? A legszebb tojásfej? Melyik volt a legelbaltázottabb regényadaptáció? És mi közük van a japánoknak a tojásfejű belgához? Mindenre fény derül.

Tovább
0

Agatha Christie legjei



Kíváncsi vagy, kitől félt legjobban a rettenthetetlen Poirot? Vagy egy halálosan finom angol sütemény receptjére vágysz? Esetleg az írónő műhelytitkaiba szeretnél betekinteni? Jó helyen jársz, ezekről mind szó esik Agatha Christie "leg"-jeit sorba szedő összeállításunkban. Szeptember 15-én lenne 120 éves a krimi nagyasszonya. Van, aki tortarecepttel, mi ünnepi listával adózunk emléke előtt.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS