Ujjlenyomatvétellel és hazugságvizsgálattal indul útjára a hagyományteremtő céllal megrendezett Krimifalók napja a Gerbeaud-ban, miközben francia bűntörténetekből vett ínyenc fogásokat kóstolhatunk végig a Francia Intézetben - két izgalmas esemény is várja a következő hetekben a krimirajongókat a fővárosban.
Február 10-12. között a Francia Intézetbe divatos mai francia krimiszerzők érkeznek a "Konyha a krimiben" programsorozatra, ahol ezúttal a világhírű francia konyhaművészet fényében láthatjuk a krimi műfaját. Az eseményre érkező francia szerzők (Jean-Bernard Pouy, Patrick Raynal, Arlette Raynal-Lauterbach és Chantal Pelletier) itt mutatják be a Série Noire ételei és italai című könyvet, amely csaknem 600 olyan étel- és italreceptet gyűjt össze, amelyek fontos szerepet kaptak valamelyik Série Noire regényben. (A Série Noire egy 1945-ben indult, óriási népszerűségnek örvendő krimisorozat, az amerikai "hardboiled" krimik mintájára íródott francia regényekkel.) A könyvbemutató mellett lesz filmvetítés, beszélgetés, előadás, kóstolás, koktélkeverő műhely. A rendezvények a kóstolás kivételével ingyenesek. Bővebb program itt.
Két héttel később pedig, február 26-án 15.00-tól a Vörösmarty téri Gerbeaud cukrászda ad otthont az első alkalommal megrendezett Krimifalók Napja nevű krimifesztiválnak, amit a Krimiestek.hu krimiklub szervez. A rendezvényen Leslie L. Lawrence, Nemere István, valamint kriminológusok, pszichológusok tartanak előadást, emellett interaktív programokkal - többek között helyszíneléssel, ujjlenyomat-vizsgálattal, hazugságvizsgálattal, könyvbörzével - várják az érdeklődőket. A részvétel ingyenes. Részletes program itt.