Máté Gábor rendezésében most mutatták be a Színművészeti Egyetem negyedévesei a népszerű amerikai krimiíró, Lawrence Block A penge élén című regényének dramatizált változatát PENGEél címmel az Ódry Színpadon.

A több mint 60 könyvet író, 73 éves szerző két krimisorozatával lett híres: a Bernie Rhodenbarr-krimik egy antikváriumot üzemeltető szeretnivaló besurranó tolvaj kalandjai követik nyomon, a másik sorozat főszereplője pedig Matt Scudder, az alkoholista ex-rendőr. A penge élén ez utóbbi széria hetedik darabja, az Agavénál 2009-ben jelent meg, Varga Bálint fordításában.

A zord Matt Scudder ebben a történetben egy eltűnt diáklány nyomába ered, miközben kitartóan harcol saját - és mások - alkoholizmusával. Rendezésében Máté Gábor dzsessz-betétekkel oldja a komor hangulatú sztorit, a főbb szerepekben Rétfalvi Tamás, Tóth Eszter és Simon Zoltán látható. Az előadást játsszák még február 17-én, csütörtökön este hétkor, március 26-án, szombaton délután hárpomkor, és március 29-én, kedden este hétkor. Az előadásról itt kritikát olvashattok.