A texasi egyetem könyvtárában Dashiell Hammett 15 eddig ismeretlen novellájának kéziratára bukkant egy krimimagazin szerkesztője - adta hírül a Guardian. Néhány novella jócskán eltér a megszokottól.

Egy novella már most megjelenik a The Strand krimimagazinban, a többit egy kötetben szeretné kiadni a megtaláló Andrew Gulli, aki szerint a szövegek között vannak nagyon jók, sőt olyanok is akadnak, amelyek felülírhatják a Hammettről kialakult képet. Gulli szerint a lelet azt bizonyítja, hogy Hammett sokoldalúbb író, mint gondoltuk.

A kéziratokon nincs feltüntetve dátum, ezért egyelőre rejtély, mikor születtek, és hogyan kerültek Texasba. Dashiel Hammettet az ún. hardboiled krimi atyjának tartják, legismertebb műve A máltai sólyom, amelyből Humphrey Bogart főszereplésével film is készült. Hammett - akárcsak hőse, Sam Spade - maga is dolgozott detektívirodában 1915 és 1922 között, csak ezután kezdett el írni. 1961-ben hunyt el tüdőrákban. Detektívtörténeteit magyarul az Agave adja ki. 

Olvasnivaló: A krimiszakértő Gulli ebben a cikkben azt magyarázza, ha nincs Hammett, sem Simenon, sem Sue Grafton nem lett volna.