Kezdetben vala a könyv. Később jövén a kétrészes társa. Hogy a manapság oly divatos trilógiákat már nem is említsük. Azonban a legújabb, Németországban nagy sikert aratott izgi tinikrimi-sorozat lehet, hogy tíz résznél is tovább fog tartani - és állítólag mindegyik részre jut olyan akció, ami le tudja kötni a tinédzserlányokat. Krystyna Kuhn jóképű vámpírok helyett holttestekkel és sötét titkokkal nyomasztja a kamaszokat, évadonként négyszer. Mädchenthriller-ként, azaz kifejezetten tinilányoknak tálalt borzongatós kötetként reklámozzák német földön Krystyna Kuhn monumentális sorozatát, melynek első része, A játék nemrég jelent meg magyarul. Az alaptörténet szerint Julia és Robert, a testvérpár a szinte a világ végén, a Sziklás-hegység egyik eldugott zugában levő, kifejezetten az elitgyerekeknek szánt főiskolájába kerülnek, felejteni és új életet kezdeni. Jól sejtjük: valami borzalmas történhetett a családjukkal. De annyi információt nem kapunk, hogy tudjuk, mit tettek tavaly nyáron, így holttesteken, gyanús tekinteteken és nyálasan csöpögős részeken kell átverekednünk magunkat ahhoz, hogy megtudjuk a múltban történt Rémségeket, Amik Borzasztóak Lehettek.

Érdemes már az elején tisztázni a dolgokat - kezdjük egy kis számolással. A sorozat első évadjának a neve A völgy, és ennek az első része A játék. Ugyanis mint a filmsorozatoknál szokás, egy évad több részt ölel magába. A hírek szerint mindegyik évadban négy rész lesz és háromhavonta kaphatjuk kézhez a következő részt; mindegyik évad pedig egy tanévet fog felölelni a főiskola életéből. Bár Németországban még csak februárban jelent meg az első évad negyedik része, ha jól számolom, legalább tizenhat részre kell számítani. Ugyanis Amerikában egy átlagos főiskola négy évből, azaz a kötetek esetében négy évadból fog állni. Enyhén szólva félelmetesen hangzik, ha így belegondolunk.

No de az első részben, A játékban még nagyon az elején járunk a történetnek: a főszereplő, Julia még nem tudja eldönteni, melyik ismerősében bízzon, és kinek árulja el a spekulációit. Ugyanis az elsőéveseknek szervezett illegális bulin az öccse, Robert elmondása szerint látott egy kék hajú lányt beleugorni a jéghideg vízbe. Csakhogy senki sem hisz neki - azzal szemben, hogy a baráti társaságban egy kopasz és egy narancssárga melíros lány is van, ráadásul mindenki tudja, hogy a völgyben gonosz dolgok is történtek. Ez az első logikai hiba, mert akad még bőven. Például hogy láthatta a kivilágítatlan területen, sötét, felhős éjszaka még a lány fürdőruhájának színét is? És hol volt a helikopterrel az iskolához kivonuló rendőrség akkor, amikor a baráti társaság rábukkant az iskolatársuk tetemére?

De ha résnyire nyitott szemmel átsiklunk az amúgy gerendanagyságú logikai bakik fölött, kézhez kapunk egy Izgalmasnak és Kiszámíthatatlannak szánt, amúgy túlspilázott és egyszerű tinihorrort. Julia az első oldaltól kezdve, még az egymás mellett álló fenyőfákban is csak az ijesztőt látja, és hiába nevezi magát mindenki kedvencének, az idő javarészében titkolózik és bizalmatlan a többiekkel szemben. Amúgy a többi szereplővel sem lehet azonosulni, főleg miután folyamatosan hangsúlyozzák felsőbbrendűségüket. Ez az érzés köszön vissza a fordításban is, ugyanis sok helyen nincs is magyarra lefordítva a college és a valley és elszórva találkozhatunk yeah-ekkel és hi-okkal is. A neveken kívül azért ezeket illett volna lefordítani magyarra.

Az egyetlen piros pontot a sorozat külföldi marketingese kapja, aki nem átallott az iskolának honlapot, a főbb szereplőknek pedig twitter-oldalt csinálni. De ha a többi rész sem kerül szerkesztő kezébe, pont olyan lesz, mint egy kiszámítható tinihorror, csak sikoltozás és baltás gyilkos nélkül. Előre várom, hogy az egyfolytában együtt lógó nem-is-baráti társaságból melyik kölyök fog meghalni leghamarabb. Nyáháhá.

Krystyna Kuhn: A völgy-sorozat (1. évad), 1. rész: A játék, eMentor Kiadó, 2010, 255 oldal, 3490 Ft (ford. Budai Zita)