Agatha Christie születésnapján Poirot megszemélyesítőinek nyomába eredtünk. Kié a legpöndörebb bajusz? A legszebb tojásfej? Melyik volt a legelbaltázottabb regényadaptáció? És mi közük van a japánoknak a tojásfejű belgához? Mindenre fény derül.

5. Tony Randall

A nyurga Tony Randall Az ABC-gyilkosságok (1965) filmfeldolgozásában alakította Poirot-t, a hatvanas évek sztárja azonban inkább hasonlított Clouseau felügyelőre, mint a mesterdetektívre. A forgatókönyvírók az eredeti sztoriból egy nevetséges komédiát csináltak, melyben a belga fejenállással őrzi meg egészségét, lovagol és szaunázik, Hastings pedig feltűnően túlsúlyos. Az egyetlen, amit szerettünk ebből a filmből, talán csak az a jelenet volt, melyben Poirot és a kurrens Miss Marple (Margaret Rutherford) véletlenségből egymásba botlik.

4. Alfred Molina

Alfred Molina Randall-hez hasonlóan az alkotók hülyeségének esett áldozatul. A 2001-es Gyilkosság az Orient Expresszen főszereplője ugyan messze nem álmaim Poirot-ja, de még esélyt sem kapott a bizonyításra. A moderneskedő rendezés annyira illúzióromboló, hogy Molina egyébként fair játéka is gyorsan elvérzik. Christie történeteit nem lehet elválasztani a korabeli környezettől: ha Poirot laptoppal nyomoz és szerelmi viszonyt ápol, az biztosan nem fog működni. Talán nem véletlen, hogy még egy ideillő YouTube-videót sem lehetett róla találni.

3. Peter Ustinov

Ustinov nagy harcban csípte el a dobogó harmadik fokát. Az általa megformált Poirot-t valahogy nem lehet komolyan venni: kinézetre inkább hasonlít egy borvirágos öregúrra, urambocsá egy nagytermetű medveapóra. És úgy tűnik, hogy még a bajuszát sem hagyta feketére festeni. Semmiképpen sem testhezálló szerep ez a számára, ettől függetlenül néha remekül elkapja a belga egy-két manírját. Az 1985-ös Lord Edgware rejtélyes halála pedig mindenképpen kultúrtörténeti jelentőséggel bír, ugyanis Ustinov főszereplése mellett egy kedves ismerősünk, a fiatalka David Suchet alakítja a folyamatosan zabáló Japp felügyelőt.

2. Albert Finney

Finney ugyan csak egy filmben bújt Poirot öltönyébe, mégis túlszárnyalta Ustinovot, aki pedig hatszor is próbálkozhatott. Az ő értelmezésében a detektív kicsit katonás, félelmetes, de ezzel együtt is magával ragadó karakter. Maga az 1974-es Orient expressz pedig remek filmadaptáció, köszönhető ez a kiváló színészgárdának (szerepelt benne többek között Sean Connery, Vanessa Redgrave, Michael York, Lauren Bacall és Ingrid Bergman is), na meg a rendezőnek (Sidney Lumet). Finney Oscar-díj jelölést kapott az alakításáért, sőt, ezzel a feldolgozással még a kényes ízlésű Dame Agatha is majdnem elégedett volt.

1. David Suchet

David Suchet mára már eggyé vált Poirot-val, így az emberiségnek tett jó cselekedetei miatt megbocsájtjuk az olyan kilengéseit is, mint hogy például részt vett az Apósok akcióban című borzalmas filmben. Külcsín és belbecs nála végre szinkronba kerül: a tökéletes tojásfej, a mértani pontossággal befésült a bajusz, a kerekded idomok mellett színészileg is könyvhű megjelenítését kapjuk Poirot-nak. Nincs mit mondani, ő a legjobb.

 

+1 Ráadásnak jöjjön egy kis rajzfilm: ez lett Poirot-ból Japánban.