Miss Marple sem marad ki összeállításaink sorából. Összesen nyolc színésznő vállalkozott rá, hogy vásznon életre kelti Agatha Cristie kedves öreg hölgyét, aki miközben buzgón csattogtatja kötőtűit, passzióból még megold néhány bűnügyet. Hogy ki hozta legjobban az ártatlannak tűnő, ámde veszélyes nénikét? Jöjjenek kedvenc Marple-színésznőink.

5. Margaret Rutherford

Margaret Rutherford ránézésre nem az a törékeny és bátortalan Miss Marple, akit Agatha Christie megálmodott. A harsány komikát elég nehezen tudom elképzelni úgy, mint aki otthon ülve a bolyhos kardigánjában kötöget. Ennek ellenére persze igen szórakoztató karakter, a nagy probléma itt a film készítőivel van. Az elkészült műveket ugyanis csak igen nagy jóindulattal lehet Christie-feldolgozásoknak nevezni: lépten-nyomon megvariálták a történeteket, sőt, még egy teljesen új Marple-sztorit is írtak (Gyilkosság a láthatáron), amely egy tengeralattjárón játszódik... Érdekesség, hogy a színésznő ragaszkodott ahhoz, hogy saját ruháit viselje a nyomozó vénkisasszony szerepében, valamint, hogy a férje is szerepeljen a filmekben. Színészi érdemei elismeréseképpen pedig nemesi rangot is kapott. Maga az írónő nem szerette: azt mondta róla: "Túl sok Margaret, kevés Marple".

4. Angela Lansbury

Angela Lansbury az 1978-as Halál a Níluson-ban még Salome Otterbourne, az alkoholista ponyvaregény-írónő szerepében tündökölt, két évvel később viszont már Miss Marple-ként tűnt fel A kristálytükör meghasadt-ban. Az éles váltáshoz mindenekelőtt egy jó adag sminkre volt szükség, hiszen a körülbelül 75 évesnek saccolható vénkisasszonyhoz képest a színésznő csak egy zsenge ötvenes volt. Ha a neves színésznő ebben a filmben nem is alkotott maradandót, de hasonló szerepkörben igen sikeres lett a Gyilkos sorok Jessica Fletcher-jeként.

3. Geraldine McEwan

Geraldine McEwan a Joan Hickson által hátrahagyott űr betöltésére volt hivatott. A hálátlan feladatot az már csak tetézte, hogy őt is olyan álmodern környezetbe kényszerítették, mint szegény Alfred Molina-t a 2001-es Gyilkosság az Orient Expresszen-ben. Így kerülhetett bele például az egyik feldolgozásba egy leszbikus szál is, ami nem éppen autentikus Christie-fogás. McEwan néhol idegesítő negédessége nem igazán passzol a képzeletemben élő kedves Miss Marple-höz. Egy kicsit sok belőle, túl hektikusan, kapkodóan hozza a nyugodt kisvárosi hölgy figuráját.

2. Julia MacKenzie

McEwan kvázi bukása után a legfrissebb verziókban Julia MacKenzie próbál újat mondani a szerepben. Mindenképpen szerencsés, hogy legalább a készítők magukba szálltak, lemondtak az idétlen kosztümökről, és kezdenek visszatérni a színvonalas adaptációkhoz. MacKenzie eddig nyolc tévéfilmben bizonyíthatott. Az biztos, hogy alázatosan áll hozzá a dologhoz, szolidan próbálkozik valami új ízt csempészni a karakterbe. Reméljük, hogy sikerrel jár. Sorozatban jönnek az új részek, biztosan fogjuk még őt látni a szerepben.

1. Joan Hickson

Az egy dolog, hogy a többség már a nyitózenét is együtt dúdolássza a televízióval, de a Joan Hickson-féle Marple-sorozat minden más tekintetben is verhetetlen. A színésznő hibátlanul játssza a törékeny, ámde nyílegyenes tartású vénkisasszonyt, aki látszólag teljesen tehetetlen, de közben mindenkit lazán leköröz. Ahogy táskáját szorongatva vidáman trécsel, senki sem gondolja, hogy a következő pillanatban ő maga lehet az igazságosztó Nemezisz. Abszolút tökéletes választás! A fáma úgy tartja, maga az írónó szúrta őt ki Gyilkosság, szólt a hölgy forgatásán (amelyikben Margaret Rutherford szerepelt) 1961-ben. Azt mondta: "Egy nap te leszel az én Miss Marple-em." Valóban, 22 év múlva ő lett, az összes Miss Marple-regényt vászonra vitték a szereplésével, és mind klasszikus. Egyetlen baj van csak, hogy a színésznő 1998-ban elhunyt. Mint látjuk, még egyetlen utódja sem tudta őt utolérni tökéletességben.