Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Soha ennyi magyar kiadó a bolognai gyerekkönyves vásáron



Ötvenedik alkalommal nyílik meg a magyar gyerekkönyvek számára is legfontosabb nemzetközi fórum, a Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyv- és Illusztrációs Vásár hétfőn. Az idei díszvendég Svédország. Magyarországot 17 kiadó képviseli.

Tovább
0

Könyvtárba csábít a metró



A plakátok virtuális polcain elhelyezett könyvek első tíz oldalát lehet elolvasni az okostelefonok segítségével a New York-i metrón. Az Underground Library-t a világhírű, vezető reklámiskola, a Miami Ad School három hallgatója tervezte, a cél, hogy ösztönözzék az utasokat, hogy keressék fel a New York-i Közkönyvtárat. Miután azok az utasok, akik használták az Underground Library-t, elhagyják a metrót, felugrik egy térkép a telefonjukon, amely a legközelebbi tagkönyvtárhoz navigál, ahol megszerezhető az olvasott könyv teljes, nyomtatott változata.

Tovább
0

Olvass ingyen e-könyvet a héten!



Kanadai kezdeményezésre március 3. és 9. között tart az Olvass egy e-könyvet! hét, amelyhez az Egyesülés az E-könyvért tagjai közül többen is csatlakoztak. Az akció lényege, hogy ezen a héten néhány e-könyv ingyenesen tölthető le valamennyi forgalmazónál.

Tovább
0

Hagyom az álszerénységet, kellenek a húrok!



Az Európa kiadó Vámos Miklós-sorozatában a Könyvfesztiválra érkezik az újabb kötet, amely két korábbi, a boltokban már nehezen megtalálható könyvet tartalmaz. A Teniszezz velem! és a Ha én Bródy volnék az alkalomból új, közös előszót (Nekifutás, 2012. december) és utószót (Levezető futás, 2013. január) kapott. A Levezető futás egy részletét és a borítót nálunk láthatjátok először.

Tovább
0

Bret Easton Ellis megtört a sivatagban



Bret Easton Ellis új könyvön dolgozik - tudhatták meg a rajongók még 2012 decemberében az író Twitteréről. Ez valószínűleg nem teljesen fedte az igazságot. Bár most úgy tűnik, tényleg újra egy könyvön dolgozik, de az elhatározás csak januárban született meg Ellisben, mikor egy hétre elutazott a sivatagi Palm Springsbe, és hazafelé éppen egy dugóban állt a hollywoodi bevezetőúton - legalábbis ezt állítja tegnapi posztjában.

Tovább
0

50 új Kipling-vers került elő



Ötven eddig ismeretlen versét találták meg Rudyard Kipling (1865-1936) Nobel-díjas angol írónak, költőnek, A dzsungel könyve szerzőjének. Thomas Pinney amerikai irodalomtörténész fedezte fel a kéziratokat, amelyek a Cunard Line korábbi vezetőjének iratai közül és egy manhattani ház felújítasa során kerültek elő. Az egyik nyolcsoros, 4 éves gyereknek írt költeményt Kipling keresztgyerekének lánya őrizte meg. Az ötven eddig ismeretlen vers márciusban jelenik meg az eddigi legteljesebb Kipling-versgyűjteményben.

Tovább
0

Új borítót kap a 15 éves Harry Potter



J. K. Rowling varázslótörténeteinek amerikai kiadója, a Scholastic szerdán bemutatta az első új Harry Potter-borítót a hétből. Az új dizájn a szeptemberben boltokba kerülő puhafedeles amerikai díszkiadáshoz készült. Kazu Kibuishi illusztrátor munkái egy-egy emlékezetes pillanatot emelnek ki az adott részből, az első, bemutatott borítón például az látható, ahogyan Harry először sétál végig a varázslóvilág boltsorán, az Abszol úton Hagrid társaságában.

Tovább
0

Könyvboxok helyettesítik a könyvtárakat



A Sandy hurrikán óta még mindig több olyan könyvtár van New Yorkban, ami nem tudott újra kinyitni. Hogy azok se maradjanak könyv nélkül, akik környezetében egyelőre zárva tart a könyvtár, a Urban Librarians Unite (ULU) mobil, ingyenes minikönyvtárakat helyezett el. A narancssárga, újságboxokra emlékeztető szekrények a hurrikán pusztítása miatt zárva tartó brooklyni és queensi közkönyvtárak előtt találhatók. A dobozok egyszerre kb. száz kötetet tartalmaznak, amelyek akár örökre "kikölcsönözhetők", ugyanis nem kell visszavinni őket.

Tovább
1

Ősszel jön az új Bridget Jones



Helen Fielding új Bridget Jones-regényen dolgozik. A könyv címét egyelőre nem tudni, de a kicsit szerencsétlen londoni hősnő újabb története novemberben érkezik a Knopf kiadónál, első körben 250 ezer példányban - írja a Publishers Weekly.

Tovább
0

Február 14.: olvass és ajándékozz könyvet!



A nemzetközi könyvajándék nap (International Book Giving Day) új, önkéntes olvasásnépszerűsítő kezdeményezés, elsősorban gyerekeknek. A 2012-ben indult akció keretében minden február 14-én különböző programokba futhatnak bele a gyerekek és a felnőttek. A résztvevők új vagy jó állapotú könyvet ajándékoznak másoknak. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, a lehetőségek végtelenek: ajándékozhat csak úgy, hagyhat könyvet nyilvános helyen, hogy valaki rátaláljon, adományozhat köteteket kórházaknak, könyvtáraknak, jótékonysági szervezeteknek. Budapesten két program is lesz a Book Giving Day keretében.

Tovább
0

Hilary Mantel ismét történelmet írt: két rangos díj egy évben



A Costa Book Awards január elején odaítélt regényírói trófeája után Hilary Mantel a brit irodalmi elismerés nagydíját is elnyerte Bring Up the Bodies (magyarul: Holtaknak menete, Cartaphilus, 2012) című történelmi munkájával.

Tovább
0

Teret neveztek el Márairól Kassán



Renáta Lenártová főpolgármester-helyettes beszédet mond
a Márai Sándor tér avatásán
az író, költő, újságíró szobra mellett Kassán

Teret neveztek el Márai Sándorról szülővárosában, Kassa óvárosában, az Európa Kulturális Fővárosa 2013 programsorozat keretén belül. Január 19-én reggeltől január 20-án késő éjjelig tart Kassán az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2013 projekt megnyitója, amely több tucat helyszínen, több mint másfélszáz programmal várja a látogatókat.

Tovább
0

Jön a könyv nélküli könyvtár



A BiblioTech látványterve

Valahol félelmetes, de ez a pillanat is eljött: ősszel megnyílik az első nyomtatott könyv nélküli közkönyvtár, a BiblioTech az Egyesült Államokban. Az ötlet Bexar megye (Texas) bírójának fejében született meg, miközben Steve Jobs életrajzát olvasta Walter Isaacsontól (a könyvről itt írtunk). A jövő könyvtárának prototípusa állítólag az Apple Store-okra fog hasonlítani.

Tovább
0

Ilyen lesz az új Hammett



Február 7-én jelenik meg Dashiell Hammett novelláskötete, A tizedik nyom. Az Agavénál érkező könyv hét történetet tartalmaz a Kontinentális Detektívügynökség felgöngyölített eseteiből, melyek az 1920-1940-es évek között nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Hammett bekerülhessen a kemény krimik legjobb szerzői közé. A borító nálunk látható először.

Tovább
0

Valódi füvet vetettek egy egyetemi könyvtárba



Valódi gyepszőnyeget fektettek le a New York-i Cornell University könyvtárának belterében, amivel a vizsgaidőszakban fellépő stressz csökkentését tűzte ki az egyetem.

Tovább
0

Thomas Pynchon új könyvön dolgozik



Az ötvenes évek óta nem került elő róla fénykép, nem szerepel tévében, nincs ott a díjátadókon, fenntartásai vannak az e-könyvekkel, mégis gyakran pletykálják róla, hogy a Nobelre legesélyesebb amerikai írók között van. A legnagyobb posztmodern írók közé sorolt Pynchon új könyvön dolgozik - jelentette be pénteken kiadója, a Penguin Press. A The Bleeding Edge (kb. "Vérző perem") megjelenésének időpontját azonban nem közölték.

Tovább
0

Elveszett kutyája megtalálójáról nevezi el szereplőjét Dennis Lehane



Úgy hangzik, mintha csak egy izgalmas krimi része lenne, de sajnos nem az: Dennis Lehane (Kenzie-Gennaro-sorozat, Vihar-sziget, Titokzatos folyó) nőstény beagle kutyája, Tessa szenteste óta nincs meg. A krimiíró jutalmat ígért a nyomravezetőnek: készülő új regényében egy szereplőt nevez el róla.

Tovább
0

Radnóti-díjat kapott Radnóti Miklós özvegye, Gyarmati Fanni



Radnóti Miklósról elnevezett díjat kapott Gyarmati Fanni, a költő özvegye és irodalmi emlékének gondozója. A Radnóti Miklós Emlékbizottság és Irodalmi Társaság elismerését a legfiatalabb Radnóti-díjas, Lutter Imre előadóművész, médiaszakember és Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, ugyancsak Radnóti-díjas rendező adta át Budapesten december 23-án.

Tovább
0

Úgy úsztam a kéjben, mint hal a vízben



A brit Literary Review magazin idén huszadik alkalommal adta át a Bad Sex in Fiction díjat. A győztes ezúttal Nancy Huston Infrared ('Infravörös') című regénye. A főhős fényképész, aki aktuális partnereit fotózza szex közben. A sztori olyan mondatok miatt győzte meg a zsűrit, mint például ez: "Kamal and I are totally immersed in flesh, that archaic kingdom that brings forth tears and terrors, nightmares, babies and bedazzlements." (kb. 'Kamal és én teljesen elmerültünk a testben, ebben az ősi birodalomban, ami könnyeket és rettegést, rémálmot, gyermekeket és káprázatot szül.') Vagy: "my sex swimming in joy like a fish in water"(kb. 'úgy úsztam a kéjben, mint hal a vízben').

Tovább
0

Háborús képeskönyvet írt Suzanne Collins



Az éhezők viadala trilógia szerzője, Suzanne Collins önéletrajzi ihletettségű gyerekkönyve, a Year of the Jungle (kb. 'A dzsungel éve') jövő szeptemberben jelenik meg a legnagyobb amerikai gyerekkönyvkiadónál, a Scholasticnál. A negyven oldalas, négy éves kortól ajánlott képeskönyv alapja Collins apjának egyéves vietnámi szolgálata az 1960-as évek végén, amikor az író első osztályos volt.

Tovább
0

Használtkönyv-automatát az antikváriumba!



Toronto egyik jellegzetes antikváriuma a hét éve nyílt Monkey's Paw, ahol most novemberben üzembe helyeztek egy használtkönyv-automatát. A Biblio-Mat két dollárért véletlenszerűen köp ki egy könyvet. A Biblio-Mat ötlete horgászat közben vetődött fel a bolt tulajdonosában, az eredeti elképzelés szerint az egyik eladót rejtette volna a gép (ami egy festett hűtőszekrénydobozból készült volna), és ő adta volna ki a könyvet egy bedobott érméért cserében. Végül egy automata készült el, aminek apró hibái azért akadnak még. A nosztalgiát ébresztő külső egy fém öltözőszekrényt takar, aminek az ajtaja néz a fal felé.

A kétdolláros könyvek értékes, érdekes kötetek, amiket azonban nagyon nehezen lehet eladni és nem éri meg őrizni a boltban - tulajdonképpen a Biblio-Mat vicces alternatíva a filléres, bolt elé ládában, dobozban kitett használt könyvek árusítására.

Tovább
0

Kertész Imre nem ír többet



Kertész Imre lezárta irodalmi munkásságát, nem kíván többet írni. A Berlinben élő Nobel-díjas magyar író erről a Der Spiegel című német hetilapnak nyilatkozott abból az alkalomból, hogy csütörtökön Berlinben megnyitják a Kertész Imre-archívumot. Betegsége mellett még tudna is írni, de lezártnak tekinti szerinte főként a holokauszthoz kötődő munkásságát.

Tovább
0

Karácsonyra jön Jonathan Franzen nagy regénye, a Javítások



Jonathan Franzen a kortárs amerikai irodalom egyik legnagyobb sztárja és fenegyereke. December elején Bart István fordításában jelenik meg az Európa Könyvkiadónál 2001-es regénye, a The Corrections (Javítások), amellyel a kritikusok és az olvasók elismerését is kiváltotta. Sikerkönyv lett, elnyerte többek között az amerikai irodalmi díjat, a National Book Awardot, és ott volt a legjelentősebb díjak nagy esélyesei között. A Javítások néhány hónappal 9/11 előtt jelent meg, a sztereotípiák szerint totálisan jellegtelennek gondolt közép-nyugati középosztálybeli család évtizedeit kíséri végig. A magyar borító a Kötve-fűzvén látható először.

Tovább
1

Rejtő legendás pincére a pesti tűzfalon



Rejtő Jenő legendás pincére kerül a budapesti Mika Tivadar Ház tűzfalára. A Színes Város Csoport összefogásában szervezett internetes szavazáson a pincér végül Nikola Teslát és Füttyös Gyurit előzte meg. Több mint 23 ezer voks érkezett szeptember vége óta: Rejtő csaknem 11 ezer, Tesla és Füttyös pedig 6-6 ezer szavazatot kapott. A kampány célkitűzése, hogy egy pesti legendát jelenítsen meg egy pesti tűzfalon.

Tovább
0

Az áruló vallomása



A közvélekedés szerint John le Carré (1931) kémregényeket ír. Ez persze tévedés: le Carré (David John Moore Cornwell) emberekről ír: gyarló, esendő, kitartó, megbízhatatlan, okos, ügyetlen, lojális, tehetséges emberekről, akik történetesen kémek. Vagy beszippantotta őket a hírszerzés manipulációval és árulással terhelt, szürke és zavaros világa, hogy most annak perifériáján vergődjenek. Miközben se remény, se megváltás, se igaz ügy. Az persze egyáltalán nem baj, hogy le Carré könyveiben a hírszerzés adja a történetek keretét, mert a kémek élete mégis érdekesebb, mint a bútorkereskedőké.

Tovább
1

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS