Ötven eddig ismeretlen versét találták meg Rudyard Kipling (1865–1936) Nobel-díjas angol írónak, költőnek, A dzsungel könyve szerzőjének. Thomas Pinney amerikai irodalomtörténész fedezte fel a kéziratokat, amelyek a Cunard Line korábbi vezetőjének iratai közül és egy manhattani ház felújítasa során kerültek elő. Az egyik nyolcsoros, 4 éves gyereknek írt költeményt Kipling keresztgyerekének lánya őrizte meg. Az ötven eddig ismeretlen vers márciusban jelenik meg az eddigi legteljesebb Kipling-versgyűjteményben.

Kipling kitörésekor még támogatta az I. világháborút, és 17 éves fiát, akit gyenge látása miatt nem akartak besorozni, bejuttatta az Ír Nemzeti Gárdába. A háború elején született lelkes verseket is találni a most előkerült kötegben. Miután fia életét vesztette 1915-ben a loosi csatában, Kipling magát okolta, az apa fájdalmáról szól a most megtalált költemények közül egy rövidebb vers és egy töredék is.

Egy másik szintén most felfedezett darab, a The Press a médiát kritizálja, annak erőszakossága, a magánéletet nem tisztelő hozzáállása miatt (a teljes vers itt elolvasható angolul). De találtak verses karácsonyi üdvözletet is, amelyet Kipling New York-i barátainak írt nem sokkal azután, hogy nászútjáról visszatérve letelepedett Vermontban, és tele volt lelkesedéssel az amerikai élet iránt.

Valószínűleg politikai okai is vannak annak, hogy Kipling az irodalomtudományi érdeklődés hátterébe szorult – véli a versek megtalálója, a Kaliforniai Egyetem professor emeritusa, Pinney. Annak ellenére, hogy 1907-ben elnyerte a Nobel-díjat, sokan támadták a brit imperializmus támogatása miatt, George Orwell például negatív előjellel a „brit imperializmus prófétájának” nevezte. Az életművet így eddig nem vizsgálták megfelelően, de Pinney szerint ma már érezhető a pozitív változás. A visszafogott tudományos érdeklődés a Kipling-versek poétikai egyszerűségének is betudható. Valószínűleg több ismeretlen, publikálatlan kézirat vár még a felfedezésre, Pinney szerint ez az időszak különösen izgalmas lehet Kipling kutatóinak és rajongóinak – utóbbiak pedig szép számmal vannak, Kipling If (Ha...) című költeményét (1895) a britek kedvenc versüknek választották 1995-ben.

A most megtalált ötven vers, valamint ötszáz korábban nem összegyűjtött költemény is bekerült az eddigi legteljesebb Kipling-kötetbe. Az 1300 költeményt tartalmazó Poems of Rudyard Kipling március 7-én jelenik meg a Cambridge University Pressnél.