Rejtő Jenő legendás pincére kerül a budapesti Mika Tivadar Ház tűzfalára. A Színes Város Csoport összefogásában szervezett internetes szavazáson a pincér végül Nikola Teslát és Füttyös Gyurit előzte meg. Több mint 23 ezer voks érkezett szeptember vége óta: Rejtő csaknem 11 ezer, Tesla és Füttyös pedig 6-6 ezer szavazatot kapott. A kampány célkitűzése, hogy egy pesti legendát jelenítsen meg egy pesti tűzfalon.

A szavazáson három látványterv és a hozzá kapcsolódó, a VII. kerülethez valamilyen módon köthető legenda mérkőzött meg egymással. Rejtő Jenő Erzsébetvárosban született, Füttyös Gyuri errefelé is sétálgatott, és Teslának is át kellett mennie a kerületen, amikor munka után a Városligetbe ment magyar barátjával, Szigeti Antallal – mondta el Marinov Iván, az Urbanlegends.hu blog szerkesztője.

A legenda szerint a Japán Kávéház névtelen pincérének Rejtő kéziratokkal fizetett, a pincér pedig azonnal rohant is a pénzéért a szemközti kiadóba, ahol már türelmetlenül várták a folytatást. A festmény megvalósítása az időjárás változékonysága miatt tavasszal indul el, és Rejtő Jenő születésének március 29-ei évfordulójára tervezik az átadását – mondta Flór Péter, a Színes Város főtitkára.

Mika Tivadar vas- és rézárugyáros 1909-ben, szecessziós stílusban építtette a budapesti belvárosi épületet. Ez volt a gyár és a részvénytársaság központja is egyben. A Kazinczy utcában található ház az eredeti műemlékjelleget meghagyva újult meg sok év után, és nemrég megnyitotta kapuit a közönség előtt.

(MTI)