Február 7-én jelenik meg Dashiell Hammett novelláskötete, A tizedik nyom. Az Agavénál érkező könyv hét történetet tartalmaz a Kontinentális Detektívügynökség felgöngyölített eseteiből, melyek az 1920-1940-es évek között nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Hammett bekerülhessen a kemény krimik legjobb szerzői közé. A borító nálunk látható először.

A névtelen detektív, aki nem éppen megnyerő

Dashiell Hammett életműve az írások mennyiségét tekintve – öt regény, egy kisregény és több tucatnyi novella – talán nem olyan méretes, hatásában viszont annál jelentősebb: igazi, radikális szemléletváltást hozott a krimibe, személye egybeforrt a kemény krimi irányzattal, és alkotók hosszú sorát inspirálta Raymond Chandlertől Ross Macdonaldon át Robert B. Parkerig.

A tizedik nyomban egy kövérkés, alacsony férfi kezd el nyomozni a kicsinyes és pökhendi gyilkosok, féltékeny és agyafúrt nők, piti ékszerrablók, könyörtelen házasságszédelgők ügyében. Ő a Continental Op, azaz a Kontinentális Detektívügynökség névtelen és végletekig eltökélt kopója. Lehet, hogy ez a detektív nem megnyerő, nem kedves és nem sármos, sőt még csak nem is mond jópofákat (ellenben előszeretettel használja az öklét), de kérlelhetetlen logikája és egy angol bulldogot is megszégyenítő kitartása kivétel nélkül mindig meghozza az eredményt: a bűnös nem ússza meg tettét következmények nélkül. Dashiell Hammett első kézből merítette történeteit, ugyanis éveken keresztül dolgozott a Pinkerton Detektívügynökségnek, méghozzá nem egyszer szép sikerrel.

A novellákat Szabó Mihály és Varga Bálint fordították.

Új borítót kap a Fahrenheit 451

Szintén februárban jön az újabb Ray Bradbury-kötet, ami a klasszikus Fahrenheit 451 új kiadása lesz Loránd Imre eredeti fordításában. A kiadvány tartalmazni fog további öt novellát is a tudományos fantasztikum nagymesterétől, melyeket a szerkesztők az R Is For Rocket című gyűjteményéből válogattak ki – íme ennek is a borítója: