A BiblioTech látványterve

Valahol félelmetes, de ez a pillanat is eljött: ősszel megnyílik az első nyomtatott könyv nélküli közkönyvtár, a BiblioTech az Egyesült Államokban. Az ötlet Bexar megye (Texas) bírójának fejében született meg, miközben Steve Jobs életrajzát olvasta Walter Isaacsontól (a könyvről itt írtunk). A jövő könyvtárának prototípusa állítólag az Apple Store-okra fog hasonlítani.

Az amerikai akadémiai könyvtárak már kísérleteznek azzal, mit lehet kezdeni az e-könyvekkel, kínálnak letölthető köteteket, digitális tartalmakat. Az első e-könyvekből álló gyűjtemény mégis egy közkönyvtárban lesz elérhető. A tervek szerint a 2013 őszén San Antonióban nyíló első könyv nélküli könyvtárat, ha népszerű lesz, több is követ majd Bexar megyében. Az ötletgazda egyébként szenvedélyes könyvgyűjtő: Nelson Wolff bíró személyes könyvtárában ezer első kiadású kötetet találni.

Ez az épület ad majd otthont a BiblioTechnek

Wolff szerint a BiblioTech hálózata nem helyettesíti a hagyományos könyvtárakat, csak megerősíti azokat. Nem alkalmazkodni fog a digitális korhoz, hanem egyenesen arra tervezik. A könyv és kártyakatalógus nélküli könyvtárnak legalább 250 ezer dollárra van szüksége, hogy induló állományát, tízezer címet beszerezzen. A számítógépek mellett száz kikölcsönözhető, hazavihető e-könyv olvasó várja majd a látogatókat. A száz dollárt érő olvasók lopása ellen a kölcsönzések nyilvántartása mellett úgy védekeznek, hogy a hazavitt gépek két hét használat után leállnak, így nem lesz érdemes megtartani őket.

A BiblioTech célja, hogy a technika fejlődését kihasználva viszonylag olcsón juttassa el a könyvtári szolgáltatásokat, az olvasás és a tanulás lehetőségét a külső, központoktól távol eső területekre.