Az éhezők viadala trilógia szerzője, Suzanne Collins önéletrajzi ihletettségű gyerekkönyve, a Year of the Jungle (kb. ’A dzsungel éve’) jövő szeptemberben jelenik meg a legnagyobb amerikai gyerekkönyvkiadónál, a Scholasticnál. A negyven oldalas, négy éves kortól ajánlott képeskönyv alapja Collins apjának egyéves vietnámi szolgálata az 1960-as évek végén, amikor az író első osztályos volt.

Collins nyilatkozata alapján több évig állt egy kis fonott kosár az írószéke mellett, amiben édesapja Vietnámból küldött képeslapjai és annak az évnek a fényképei voltak, de valahogy nem találta azt a formát és módot, amiben megírhatta volna a történetet úgy, hogy ijesztő helyett rokonszenves legyen, olyan, ami a gyerekeknek szól. Collins egy napon együtt ebédelt James Proimos képeskönyvszerzővel és illusztrátorral, aki fantasztikusnak találta az ötletet, és olyan inspirálóan hatott Collinsra, hogy már aznap délután, a vonaton hazafelé látta maga előtt a könyvet, ami Proimos illusztrációival most el is készült.

A Year of the Jungle főhőse egy kislány, Suzy, aki próbál megbirkózni az érzéseivel, amelyeket az apja távolléte vált ki: milyen lehet a dzsungel, biztonságban van-e az apja, mikor tér vissza. A hónapok múlását a családi ünnepek és az apa képeslapjai is jelölik. Az apa alakja egyre távolabbinak tűnik, és amikor visszatér, Suzynak meg kell tanulnia, hogy bár a háború megváltoztatta az apját, az ugyanúgy szereti, mint előtte.

Collins különböző szempontból írt már a háborúról: ötkötetes sorozata, a 8-12 éveseknek szóló Underland Chronicles hősét, Gregort háborús környezetbe helyezi, téma a biológiai hadviselés, a népirtás és a katonai hírszerzés is. A 13 éves kortól ajánlott, disztópikus Az éhezők viadala-kötetekben gyerekek vívnak élethalálharcot Észak-Amerika romjain.  

Kép: hungergamestrilogy.net