Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

47 alternatív befejezés egy Hemingway regényhez



Ernest Hemingway a Búcsú a fegyverektől című regényéhez negyvenhét különböző befejezést írt meg, ezek közül választotta ki a véglegeset: „But after I had got them out and shut the door and turned off the light it wasn’t any good. It was like saying good-by to a statue. After a while I went out and left the hospital and walked back to the hotel in the rain.” (Örkény István fordításában: „De amikor a nővéreket kitessékeltem, és becsuktam utánuk az ajtót, és eloltottam a villanyt, az nem ért semmit. Mintha egy szobortól akartam volna elbúcsúzni. Egy idő múlva kimentem a szobából, elhagytam a kórházat, és gyalog indultam haza a szállodába, a szakadó esőben.”) Hemingway kiadója, a Scribner ezen a héten jelentette meg a regény új kiadását – mind a negyvenhét alternatív befejezéssel, például azzal, amelyet F. Scott Fitzgerald javasolt. Az utolsó mondatok különféleképpen írják le Henry hadnagy érzéseit, gondolatait Catherine halálával kapcsolatban.

Tovább
0

Itt az első közösségi könyvcserélő oldal!



Éjfélkor startolt az első magyar közösségi könyvcserélő oldal, a rukkola.hu, ahol a felajánlott könyveket csereberélhetik egymás között a felhasználók. A szabály: ha valaki a honlapra felrak (azaz rukkol) mások által elvihető (azaz happolható) könyvet, akkor választhat magának a többiek által feltett könyvek közül. A csereberélők felveszik egymással a kapcsolatot, így új ismeretségek is születhetnek.

Tovább
0

Képregény Andy Warhol és Frida Kahlo életéről



A Bluewater egy művészettörténeti témájú képregényalbum-sorozat kiadásába kezd: a The Milestones of Art ('A művészet mérföldkövei') első hat része Andy Warhol, Pablo Picasso, Vincent Van Gogh, Salvador Dalí, Keith Haring és Frida Kahlo életét és munkáját dolgozza fel. Willi Blöß német képregényíró és -rajzoló készíti az életrajzi albumokat, amelyek igyekeznek megidézni az adott művész egyéni stílusát is. A borítók már sejtetik, nagyjából mire számíthatnak az olvasók, érdekes kísérletnek ígérkezik.

Tovább
0

Internetes hibakódot ihletett Ray Bradbury regénye



A pár hete elhunyt kultikus író, Ray Bradbury lehet, nemcsak a könyveiben él tovább, hanem egy internetes hibaüzenetben is. Ha egy oldal nem elérhető, vagy a hozzáférés tiltott, a "404 Not Found" vagy a "403 Forbidden" kóddal találkozhatnak a felhasználók. Tim Bray szoftverfejlesztő ezek mintájára, a Fahrenheit 451 című regénytől inspirálva javasolja bevezetni a 451-es hibakódot azokra az oldalakra, amelyeket a kormányzati cenzúra miatt nem lehet elérni.

Tovább
0

Bulgakov hőseivel figyelmeztet a moszkvai közlekedési tábla



Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című regényének szereplői - Woland, Korovjov és Behemót - szerepelnek azon a moszkvai közlekedési táblán, amelyet ismeretlenek állítottak a könyv első fejezetének helyszínén, a Patriarsije Prudi parkban.

Tovább
1

Háború a magyar gyerekirodalomban?



Wittmann Ildikó Könyvmutáns címmel írt kritikát Bartos Erika Bogyó és Babóca könyveiről a Magyar Gyermekirodalmi Intézetnek. A kemény hangú, szókimondó írás éles vitát váltott ki, amibe még Berg Judit, a Bartos Erika népszerűségével vetekedő gyerekkönyvíró is beszállt: "Mint a magyar gyerekirodalom egyik alkotója, szeretném a leghatározottabban kikérni magamnak a fenti kritika stílusát és szellemiségét. A fröcsögő, vagdalkozó, gyűlölettől sistergő eszmefuttatások még a magánjellegű blogbejegyzésekben is viszolyogtatók, de irodalomkritikának álcázva, a Magyar Gyermekirodalmi Intézet oldalán egyszerűen elfogadhatatlanok."

Tovább
2

Az Ulysses alapján kalauzol végig Dublinon egy új alkalmazás



Az irodalom és a modern technológia találkozásából megszületett különleges mobiltelefon-alkalmazással rukkoltak elő a Boston College diákjai: az új fejlesztés James Joyce Ulysses című regényére támaszkodva kalauzolja végig a felhasználókat a századforduló Dublinján.

Tovább
0

Elhunyt a legendás tanár, Géher István



Hétfőn délután, 72 éves korában váratlanul elhunyt Géher István Shakespeare-kutató, költő, műfordító, az ELTE Bölcsészettudományi Karának professor emeritusa - olvasható az egyetem honlapján.

Tovább
0

80 éve kivett könyvet vittek vissza



Nyolcvan éves késéssel került vissza egy kötet az írországi Navan könyvtárába. Előző hétvégén egy rejtélyes kölcsönző csúsztatta be a példányt a könyvtár postaládájába. 1932 óta várták vissza a könyvet, becslések szerint 4160 euró (1,2 millió forint) késedelmi díjat számolhatnának fel érte. (Az 1930-as években érvényes díjakkal számolva, amikor hetente egy pennyvel nőtt a bírság összege.) A könyvtár "jó keresztényként" viszont úgy döntött, elengedi a díjat, ha a kölcsönző felfedi kilétét - a kölcsönzési adatokat ugyanis csak 1994 óta tárolja a számítógépes rendszer, így sejtésük sincs arról, ki vehette ki a most előkerült kötetet. A nyolcvan éve kikölcsönzött példány arról juthatott a rejtélyes visszaszolgáltató eszébe, hogy a következő hetekben tartják az 50. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust Dublinban, ugyanis a könyv egy képes album a 31. kongresszusról - írta a BBC.

Tovább
0

Hat hét alatt tízmillió eladott példány: júniusban magyarul is olvasható az Ötven árnyalat



E. L. James Ötven árnyalat-trilógiája nemcsak hetek óta vezeti a New York Times puhakötésű, e-könyves, és összesített bestsellerlistáját, de a könyves hírek egyik hálás anyaga is. Legutóbb több amerikai könyvtárban betiltották, mert túl pornográfnak tartották. Az eladási adatok alapján pedig a modern könyvkiadás egyik legnagyobb kasszasikere lett: hat hét alatt több mint tízmillió példány kelt el az Egyesült Államokban – jelentette be a héten Anthony Chirico, a Knopf Doubleday Publishing Group vezetője. A kiadócsoporthoz tartozó Vintage Booksnál megjelent trilógia eladása pedig továbbra is nő, Chirico szerint ez a gyorsaság példátlannak számít, és még csak most jön a nyári könyvvásárlási szezon – valószínűleg a legoptimistább becsléseket is meg fogja haladni az Ötven árnyalat sikere. A megfilmesítés joga már márciusban elkelt, a kiadási jogokat 37 országban vásárolták meg – nálunk az Ulpius-ház adja ki, az első kötet, A szürke ötven árnyalata júniusban érkezik magyarul.

Tovább
0

Így néz ki a kívül-belül megújult Ulysses - olvasd el az utószót!



Az Európa Könyvkiadó gondozásában új fordításban, új külsővel jelenik meg az irodalomtörténet egyik legkiemelkedőbb, legfontosabb műve, James Joyce Ulysses című regénye. Az 1918 és 1920 között folytatásban, majd teljes egészében 1922-ben megjelent mű magyar fordítására ez immár a negyedik kísérlet: először Gáspár Endre fordította le 1947-ben, ezt követte Szentkuthy Miklós 1974-es munkája, amelyet 1986-ban Bartos Tibor dolgozott át. A legfrissebb változathoz Szentkuthy Miklós fordítását használták fel a Magyar James Joyce Műhely tagjai: Gula Marianna, Kappanyos András, Kiss Gábor Zoltán és Szolláth Dávid. Az utószót Kappanyos András írta - az Európa Kiadó jóvoltából pedig nálunk olvasható először.

A nagyszerű borítót Gerhes Gábor tervezte, vele itt készítettünk korábban interjút.

Tovább
0

Elhunyt Carlos Fuentes mexikói író



Nyolcvanhárom éves korában, május 15-én meghalt Carlos Fuentes mexikói író. A fiatal korában újságíróként, majd diplomataként dolgozó Fuentes 1959-ben kezdett el komolyabban írni, legismerteb művei az Artemio Cruz halála és a Gringo Viejo ('Az öreg gringó'). A hetvenes években nagykövetként képviselte hazáját Franciaországban (1972-78), de lemondott, amikor Gustavo Díaz Ordaz mexikói nagykövet lett Spanyolországban. 1990 óta Európában élt.

Tovább
0

García Márquez nem halt meg



"García Márquez halálának hírét testvére, Aida és a kiadók néhány órán belül hivatalosan bejelentik" - twittelte az UmbertoEcoOffic felhasználó tegnap délelőtt. A hír persze őrült gyorsan körbeért a Twitteren, és már terjed a Facebookon is, hogy a híres, Nobel-díjas kolumbiai író május 14-én elhunyt.

Tovább
1

Íme Kerouac Útonjának eredeti tekercse



A párizsi La Musée des Lettres et Manuscrits kéziratmúzeumban megtekinthető Jack Kerouac Útonjának eredeti 36 méteres kézirattekercse, egy az íróra hatást gyakorló szerzőket, könyveket is bemutató kiállítás részeként. A tekercs a cannes-i filmfesztivál nyitó napjától, május 16-tól három hónapon át nézhető meg a tárlaton. (A filmfesztivál versenyprogramjában Walter Salles Úton-adaptációja is szerepel.)

Tovább
0

Elárverezik A kis herceg korai piszkozatát



Árverésre bocsátják május közepén Párizsban Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regénye egy korai piszkozatának két oldalát, amelyet két hónapja fedeztek fel egy párizsi gyűjtőnél.

Tovább
0

Megjelent olaszul a Kincskereső kisködmön



Elsők között a római iskolások olvashatják Móra Ferenc Kincskereső kisködmön című regényének olasz fordítását. A könyv első ötszáz példányát az olasz oktatási intézményekben osztják szét.

Tovább
0

Irodalmi drogprevenciós körút indul Kubiszyn Viktorral



Ma startol Győrben Kubiszyn Viktor Drognapló című önéletrajzi-dokumentumregényének országos irodalmi és drogprevenciós körútja. A cél, hogy a regényen keresztül, annak ürügyén minél nyíltabban és minél gyakrabban essen szó a szenvedélybetegség problémájáról, a rászokásról, a függőségről és az újjászületésről.

Tovább
0

Toni Morrison elnyerte a legrangosabb amerikai kitüntetést



Toni Morrison Nobel- és Pulitzer-díjas amerikai írót az Egyesült Államok legmagasabb rangú polgári elismerésével, az Elnöki Szabadság-éremmel tüntette ki Barack Obama - derül ki a Fehér Ház közleményéből.

Tovább
0

Elkészült az utolsó Gordon Zsigmond-krimi



Kondor Vilmos új regénye, a Budapest novemberben a napokban elkészült: ez a könyv lesz a Gordon Zsigmond-sorozat ötödik és egyben befejező része.

Tovább
0

Gyerekeknek készítenek könyvet Tolkien és Dickens leszármazottai



Gyerekeknek szánt fantasy könyveken dolgozik együtt J. R. R. Tolkien (1892-1973) legidősebb fiúunokája és Charles Dickens (1812-1870) ükunokája - írja az MTI. A hobbit című világhírű regény szerzőjének unokája, a költő Michael Tolkien két regényt fog írni azon történetek alapján, amelyeket még gyermekként hallott a nagyapjától. Gerald Dickens, a viktoriánus kor egyik legnagyobb írójaként számon tartott Charles Dickens ükunokája pedig a regényekből készülő hangoskönyveknek lesz a narrátora.

Tovább
0

Szeptember 27-én kerül a boltokba Rowling felnőtteknek írt könyve



J. K. Rowling még februárban jelentette be, hogy hamarosan megjelenik első felnőtteknek szóló regénye. Most már címe is van: The Casual Vacancy (kb. 'Átmeneti üresedés'). Szeptember 27-én jelenik meg világszerte keménykötésben, e-könyvben, letölthető és CD-n megvásárolható hangoskönyvként. A történet középpontjában Barry Fairweather váratlan halála áll, ami sokkolja egy Pagford nevű falu lakosait. A regény kiadója, a Little, Brown szerint az angol idillt idéző Pagford kövezett piacterével, régi apátságával valójában egy háborúban álló falut rejt, a történetet Rowling fekete humorral, meglepő fordulatokkal, elgondolkodtatóan ábrázolja.

Tovább
0

Grass Izraelt bíráló verse fontos vitának adhat lendületet



Hibásan érvel Günter Grass az Izraelt bíráló versében, az alkotás azonban fontos vitának adhat lendületet, hiszen felveti azt a kérdést, hogy miként kellene Németországnak viszonyulnia a mindenkori izraeli kormány politikájához - fejtette ki Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Der Spiegel című német hetilap internetes kiadásában, a Spiegel Online csütörtökön megjelent interjújában.

Tovább
3

Utálják Az éhezők viadalát az amerikaiak



Az Amerikai Könyvtárak Szövetsége (ALA) minden évben közzéteszi azoknak a könyveknek a tízes listáját, amelyeknek közkönyvtárakból való kitiltását a legtöbb amerikai állampolgár követeli. A listára - akárcsak tavaly - felkerült Aldous Huxley Szép új világa és Suzanne Collins bestsellere, Az éhezők viadala is. Az éhezők viadala trilógia tavalyhoz képest két helyet "rontott": 2011 során már ez volt a harmadik leginkább utált könyv családellenessége, érzéketlensége, erőszakossága miatt, de panaszt tettek rá okkultizmusa miatt is.

Tovább
1

Váratlanul hunyt el Hazai Attila



Tragikus hirtelenséggel elhunyt Hazai Attila író - közölte a Litera.hu irodalmi portál. Hazai a kortárs magyar próza kiemelkedő szerzője volt, művein az amerikai minimalizmus, főként Raymond Carver és Bret Easton Ellis hatása érződik. Már első regényével, a Feri: cukor kékséggel (1992) berobbant az irodalmi köztudatba, bár mindig is megosztotta a kritikusokat. Legfontosabb regénye az 1997-ben megjelent Budapesti Skizo, melynek jelentőségét mutatja az is, hogy a megjelenést követően neves kritikusok, Angyalosi Gergely, Farkas Zsolt, Margócsy István, Németh Gábor, Szilasi László vitatkoztak róla egy pódiumbeszélgetésen, Kálmán C. György moderálása mellett. (A pódiumbeszélgetés átirata itt elolvasható.)

Tovább
0

Kívül-belül megújul a Szépirodalmi Figyelő



A tíz éves Szépirodalmi Figyelő arculatváltással és tartalmi megújulással ünnepli a kerek évfordulót. 2002-es indulásakor a Szépirodalmi Figyelő egyfajta közvetítő szerepet vállalt fel: az irodalmi folyóirat-paletta szemlézése mellett a magyar könyvpiac termésének legjavát mutatta be ajánló-ismertető jelleggel a szélesebb olvasóközönség számára. Máig az átfogó folyóiratszemle jelenti a lap specifikumát, bár a rovatstruktúra az elmúlt években többször változott.

Tovább
3

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS