deutsch mit comics

Működhet-e egy nyelvkönyv, amelyik a megboldogult Kretén magazint jelöli ki példaképeként? Szalay Kristóf ötéves kora óta képregényrajongó, gimnazista korában képregényekből tanult meg három nyelvet, húsz éve tanít német nyelvet, jelenleg egy gimnáziumban. Nem elégedett meg a szépen illusztrált nyelvkönyvekkel, úgy érezte, viccekkel eredményesebb lesz, úgyhogy írt egy sajátot.

„Eddig azt csináltam, hogy vicces dolgokkal feldobtam az unalmas tankönyveket. Aztán írtam inkább egy vicces tankönyvet” – kezd bele a legviccesebb német nyelvkönyv, a Deutsch mit Comics történetébe Szalay Kristóf. Azután merem kijelenteni, hogy nincs ennél viccesebb tankönyv, mert német két tannyelvű gimnáziumba, majd német szakra jártam, és éveken át magánórákat adtam németből. 

Miután Szalay elvégezte az ELTE-n a német szakot, tanítani kezdett. Innentől kezdve húsz éven át idegesítette, hogy nem talál olyan nyelvkönyvet, amely képregényeken és karikatúrákon keresztül adná át a tananyagot. Egészen tavalyig reménykedett benne, hogy megtörik a jég, de miután alaposan feltúrta a netet, és még a Frankfurti Könyvvásárra is elutazott, lemondott róla. Annyira felbosszantotta a helyzet, hogy húsz év után úgy döntött, inkább megcsinálja maga.

Tavaly januárban elkezdett dolgozni a könyvén, a nyarat otthon töltötte, napi 12 órában írt és ötletelt. Szeptembertől már kinyomtatva tesztelte az óráin az egyes témaköröket. A könyv novemberre készült el, nyomtatásban pedig idén áprilisban jelent meg. 

A sokféle rajz több gyereket szólít meg


De elég-e egy hagyományos tankönyv, benne szép rajzokkal, egy-két képregénycsíkkal? „Nem mindegy, hogy egy rajzról vagy egy vicces rajzról beszélünk. A képregényekben az a jó, hogy a leghasznosabbakat tartalmazzák: a beszélt nyelvet és az aktuális szókincset” – magyarázza Szalay.

Deutsch mit Comics

Őszi Zoltán rajzaiA sztorikat és a képregények szövegeit ő írta és találta ki, a rajzolók között Sajdik Ferenc mellett az egykori Kretén és Lúdas Matyi munkatársai is megtalálhatók, néhány név az impresszumból: Marabu, Weisz Béla, Őszi Zoltán, Palázs-Piri Balázs, Göndöcs Gergő, Zsoldos Péter, Varga Zerge. A harminc rajzoló egy részét már korábbról ismerte, tíz évvel ezelőtt ugyanis ő írta a Humorlexikonba a humorista szócikket. (Itt tud belenézni a könyvbe).

A hivatásosak mellett három tanítványa is rajzolt a könyvbe; ők voltak a legfiatalabbak, míg a legidősebb szerző a 94 éves Kaján Tibor. A sok különböző rajzoló sokféle stílust jelent, így sokkal több gyereket tud megszólítani. Jól megfér egymás mellett a manga, a Lúdas Matyi és a Kretén magazin esztétikája. Szerinte egyébként a 14 évesektől a felnőttekig bárkinek élvezetes lehet a könyve, és  valóban: harmincasként többször nevettem fel hangosan, miközben olvastam.

Kevesebb a nyelvtan, több a beszéd

Németóráin a memoriterek is konkrét viccek, és azt, hogy ez eredményes-e a nyelvtanulásban, jelzi, hogy tanítványai az ún. viccdogákon érik el a legjobb eredményeket. Ilyenkor a megtanult vicceket kell hibátlanul leírni.

A könyvben egyébként a megszokottnál kevesebb a nyelvtani feladat, de sok feladat épül beszédre, és sok a memoriter is. Országismereti képregényeket viszont nem látni, mert Szalay olyan tankönyvet akart készíteni, amely más nyelvekre is lefordítható. A jelenlegi szabályok szerint a Deutsch mit Comics kiegészítő tankönyvként használható egy standard tankönyv mellett.

Deutsch mit Comics
A legidősebb szerző a 94 éves Kaján Tibor, egy képe a könyvből

Ennek a legfőbb oka az, hogy még nincs akkreditálva a könyve, melynek kiadója a Centrál Holding (egy barátja segítette a kiadást), az akkreditálás pedig további félmillióval növelte volna a büdzsét. Egy éven belül viszont szeretné megszerezni az akkreditációt, de nyelviskolák, alapítványi és alternatív iskolák addig is használhatják. Már tervezi a második részt, amihez pályázatot írt ki iskolásoknak. 

Nyelvtanítási újításai mellett egyébként 2004-ben Nomen est Omen, avagy Reszkess Szabó János! című nagyon szolid büdzséből készült filmjével megnyerte a Budapesti Független Filmszemlén a legjobb filmnek járó díjat. A film Szabó János metróvezetőről szól, aki legyilkolja névrokonait. Még számtalan forgatókönyv terve hever a fiókjában.