94 éves korában elhunyt Doris Lessing, A fű dalol, Az arany jegyzetfüzet és Az ötödik gyerek szerzője, 2007 irodalmi Nobel-díjasa.

Lessing Iránban született angol szülők gyermekeként 1919-ben, később az akkor még angol gyarmat Dél-Rodéziában, a mai Zimbabwében élt, majd élete legnagyobb részét Londonban töltötte.

Lessing 2007-ben, amikor megtudja, hogy ő nyerte a Nobelt:

2007-ben Dömötör Ági írt portrét Lessingről, ez itt olvasható teljes egészében, de mutatunk belőle két bekezdést.

"Doris Lessing feminista ikon, az ötvenes évektől kezdve rengeteget írt a nők problémáiról, ehhez járul, hogy számos műve egykori afrikai brit gyarmatokon játszódik, így egyszerre két periférikus nézőpont irodalmi képviselője. Legismertebb művét, Az arany jegyzetfüzetet 1962-ben írta, a könyv azóta feminista klasszikussá vált. Egyik főszereplőjének, Anna Wulf írónőnek az alakja tisztelgés az angolszász feminista irodalom legfontosabb előfutárának tartott Virginia Woolf előtt. E könyv kapcsán már többször emlegették Lessinget a Nobel-esélyesek között, de az írónő későbbi science-fiction sorozata (The Canopus Series) miatt többen úgy vélték, a műfajt komolytalannak tartó Nobel-bizottság már nem fogja Lessingnek ítélni a díjat. Most - Doris Lessing 88. születésnapja előtt 11 nappal - mégis megtette."

"Annak ellenére, hogy az írónőt regényeinek erős, ambíciózus, magukat megvalósító nőalakjai miatt feminista szerzőnek tartják, ő maga többször elhatárolódott a mozgalomtól: már az említett Az arany jegyetfüzet előszavában megjegyzi, hogy bár támogatja a nők egyenjogúságát, a feminista mozgalommal nem azonosul, sőt nem szeretné, hogyha írásait a feministák érveik megerősítésére használnák."

A kép forrása: The Guardian