Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Farmerreklám lett az Amerikai Psycho híres jelenetéből



A Denham farmercég megbízásából készült reklámban az Amerikai Psycho híres névjegykártyás jelenetét használta fel a Flickering Wall ügynökség. A névjegyeket farmerek, az öltönyös yuppie-kat pedig szakállas hipszerek helyettesítik benne.

Videó a folytatásban!

Tovább
0

Lettek ezrei költöztették át a nemzeti könyvtárat



Szombaton Lettország fővárosában a mínusz 14 fokos hideg ellenére közel tizenötezren formáltak élőláncot, hogy nemzeti könyvtáruk régi épületéből az újba juttassanak 2000 könyvet. Az élőlánccal Riga Európa Kulturális Fővárosa címét ünnepelték.

Tovább
0

Minden, amit a színtévesztésről tudni akarsz



"Egy általad választott dologról mondj el mindent, amit csak tudni lehet, és tedd nyilvánossá magazin vagy könyv formájában vagy digitális felületen" - így hangzott az International Society of Typoghraphic Desginers felhívása, melyhez Dominic Tunstall egy, a színtévesztés titkait felderítő, csodaszép kiadványt készített.

Tovább
0

Busók a gonosz megavállalat ellen



A magyar történelem, mondavilág, kultúra remek táptalajt biztosít hazai képregénygyártás számára. Elég a még el sem készült Nyugat+Zombik körüli hájpra gondolni, ami pár hónapja tombolt az interneten. A 90-es évek Donald kacsa magazinjának olvasói már felnőttek, a 5Panels alkotócsapat pedig belevágott a lehetetlenbe, és színvonalas, eredeti, megfizethető füzetet kísérelt meg összerakni. Sikerrel.

Tovább
0

Gillian Anderson regényfolyamot ír



Az X-akták befejezése óta már több mint tíz év eltelt, és tavaly is két olyan sorozatban szerepelt, mint a Hannibal és a Fall, de a világ számára Gillian Anderson még mindig egyet jelent Scully ügynökkel. Ez azért Andersonnak sincs annyira ellenére, sőt most, hogy regényírásra adta a fejét, arról nyilatkozik, hogy az X-akták során belé rögzült tudást és ritmust használja írás közben.

Anderson nem egy regénnyel, hanem egyenesen egy regénysorozattal jelentkezik, az EarthEnd Saga (Világvége Saga) pedig a Simon&Schuster kiadóóriás új címkéjén, a Simon 451-en jelenik meg.

Tovább
0

Itt az Alíz Csodaországban Lewis Carrol eredeti rajzaival



Copyright © The British Library Board

A Brit Nemzeti Könyvtár interneten is elérhetővé tette Lewis Carrol eredeti, 1864-es művét, mely még Alice's Adventures Under Ground címet viselte. Ide kattintva lehet átlapozni az egészet.

Tovább
0

Jo Nesbo újraírja a Macbethet



A norvég krimiszerző új könyvében kísérletet tesz Shakespeare klasszikusának, a Macbethnek az újramesélésére. A komor, viharos, noirszerű környezet, az őrült emberi elme, és az erős karakterű, de érzelmileg gyenge főhős egyáltalán nem áll távol Nesbo művészetétől. "A Macbeth közel áll hozzám, hiszen pontosan azokat a témákat boncolgatja, amik engem is foglalkoztatnak, mióta csak elkezdtem írni. Egyszerűen fogom azokat a részeket az eredeti műből, amiket fontosnak találok, és megírom a saját sztorimat. És igen, lesz merszem Macbethnek hívni" - mondta Nesbo a készülő műről.

Tovább
0

Visszafelé olvassuk Franzent



Jonathan Franzenről két dolgot biztosan elmondhatunk. Az egyik, hogy vastag, nagy könyveket ír, a másik, hogy az a típusú író, aki folyamatosan ugyanazt a regényt írja. Az író eredetileg 1992-ben, magyar fordításban tavaly év végén megjelent Erős rengés című regényében ugyanúgy több szálon folyik a történet, mint a későbbi nagy sikerekben, a Javításokban és a Szabadságban, és sok későbbi téma, motívum is megjelenik benne. Hogy helyezzünk el könyvet az életműben, ha visszafelé olvasunk?

Tovább
0

Ahol az őrület uralkodik, ott mondani kell



Liu Hsziao-po (fotó: sueddeutsche.de)

Három éve több mint hetven író ült kínai börtönben, ez a szám azóta negyvenre csökkent. Jelenti-e ez azt, hogy enyhült az elnyomás? A bebörtönzéssel járó nyílt ellenállás vagy a párttagság és a belső bomlasztás gyengíti jobban a rendszert? Ellenállás-e a külföldre szökés és a fekete humor? Három írón keresztül mutatjuk be a kínai diktatúra és az ellenzéki irodalom kapcsolatát.

Tovább
0

Őrült patriotizmus



Prilepin regénye különös könyv, aktuálpolitika és irodalom szoros elegye, ami meglehetősen szokatlan mifelénk. Olyan, mintha egy hazai pályás szélsőjobb vagy szélsőbal politikus egyébként igen tehetséges regényt írt volna pártja eszméiről. De ilyesmit nem nagyon szoktak, vagy olyan rosszat, hogy ők maguk sem tudják elolvasni. Sem megírni. Oroszországban azonban természetesen minden másképp történik, a politikai vagy politikailag is értelmezhető irányregény műfajának szép hagyománya van. Prilepin könyve az orosz nemzeti bolsevizmus Mit tegyünk?-je (Csernisevszkij).

Tovább
0

Kinyomtatták az első 3D-s könyvborító-borítót



Január 7-től elérhető az első könyv, melynek borítója hajszálpontosan illeszkedik a könyvet magába foglaló 3D nyomtatással készült tokba. Az, hogy a technika lehetővé teszi, hogy a könyv borítóján szereplő betűk kiemelkedjenek a megszokottan sík felületből, a kötet dizájnere, Helen Yentus szerint rengeteg új lehetőséget nyit meg a borítótervezés területén.

Tovább
0

Itt a Marvel muszlim szuperhősnője



16 éves, lány, muszlim és szuperhős. A Marvel Comics a tavalyi év végén jelentette be, hogy február 5-én bemutatnak egy eddig ismeretlen szuperhőst: Kamala Khant, azaz Ms. Marvelt. A Wired magazinnál láthatók róla az első képek.

Tovább
0

Az eredeti Sherlock tudta, ha alkoholistával van dolga



Miután Sherlock Holmes köztulajdonná vált Nagy-Britannia után az Egyesült Államokban is, és a detektívet a 21. századi Londonba helyező Sherlock című BBC-sorozat főszereplője is visszatért végre a halálból, ideje megtudnunk, hogy ki ihlette Arthur Conan Doyle-t világhíres detektívfigurájának megteremtésére.

Tovább
0

Digitalizálták Kassák Lajos folyóiratának Bécsben szerkesztett számait



Az Osztrák Nemzeti Könyvtár digitalizálta Kassák Lajos Ma című lapjának 1920 és 1925 között Bécsben szerkesztett számait. Kassák korábbi folyóirata, a leginkább antimilitarizmusa miatt betiltott Tett után 1916-ban alapította meg a némileg óvatosabb hangvételű t, de mindkét folyóirat a magyar avantgárd fontos fejezeteit jelenti.

1919-ben aztán a minden oldalról bírált t is betiltották, a tanácsköztársaság kormányában helyettes népbiztosként dolgozó Kassák pedig a bukás után börtönbe is került. Végül sikerült Bécsbe emigrálnia, itt született újjá a Ma, és lett a nemzetközi avantgárd fontos kiadványa. A Bécsben szerkesztett számokat mostantól az Osztrák Nemzeti Könyvtár honlapján lehet olvasni.

Tovább
0

Lejárt Rejtő Jenő műveinek szerzői joga



2014 január 1-jével közkinccsé váltak Rejtő Jenő művei, amelyek innentől szabadon felhasználhatók, azaz a jogutódok engedélye nélkül lehet a könyveket kiadni, sokszorosítani, megfilmesíteni. "Egy dolog marad továbbra is sérthetetlen: a szerző névjoga. Ez azt jelenti, hogy továbbra sem állíthatja senki, hogy ő írta volna Senki Alfonz vagy Fülig Jimmy kalandjait" - írja az Artisjus.

A szerzői jog a szerző halála után 70 évig védi az alkotásokat, az oltalom minden esetben december 31-ig tart. 2013-ban azon alkotók művei mentesültek a védettség alól, akik 1943-ban hunytak el, Rejtő Jenő mellett például Bálint György író, Harsányi Zsolt író, dalszövegíró, Hegedüs Gyula író vagy Huber Gyula nótaszerző.

Néhány műve tehát már most olvasható online, például itt.

via MTI

Tovább
0

A magyar brigantyk sem tökölnek



A Budapest Noir-ciklus után első könyvét jelentette meg 2013 végén Kondor Vilmos. Az író eddigi legnagyobb szabású műve, A másik szárnysegéd feszes cselekményével és pontos korrajzával izgalmas kalandregény, apróbb hibái ellenére is.

Tovább
2

A karikatúra a hatalom ellenőrzése



Kaján Tibor

Fotók: Tuba Zoltán, Origo

Kaján Tibor szerint a karikatúra kötelessége, hogy olyasmit fejezzen ki, amit a politikában nem mondanak ki egyenesen. A Ludas Matyi egyik alapítója márciusban lesz 93 éves. Három éve nem publikál, mert nem tartja illendőnek, ugyanakkor olyan érzése van, mintha a karikatúrától megint félni kellene. Internetet azonban nem néz. Meglátogattuk otthonában, ahol arról beszélt, hogyan védte saját szépségét a hatalom, illetve miért tartja teljesnek az életét annak ellenére, hogy úgy érzi, se rá, se kollégáira nem fognak emlékezni.

Tovább
1

Felrótták neki a nyegle stílust



Szerb Antal a huszadik század első felének egyik legismertebb magyar írója, népszerűsége azóta töretlen, ennek ellenére a magyar irodalom egyik legrejtélyesebb alakja is. Szinte minden műve hozzáférhető, életéről, illetve művei hátteréről azonban jóval kevesebbet tudunk. Ezt a hiányt pótolná a napokban megjelent monográfia, amelyben csupa olyan dolog derül ki róla, amit a könyveiből nem tudunk meg. Elfojtott zsidóságáról, a Kádár-kor által ráerőltetett mártíromságról, az őt ért korabeli elmarasztaló kritikákról olvashatunk Havasréti József könyvében, illetve arról, hogy azután vette el első feleségét, hogy a testvérénél kudarcot vallott.

Tovább
0

Utáltam a Micimackót



Részlet Tóth Krisztina A londoni mackók című könyvéből

Tóth Krisztina tíz éve elindított valamit A londoni mackók című - most átdolgozva újra megjelent - verseskötetével: az olvasók azóta hozzászokhattak, hogy jelentős kortárs szerzők fordulnak a gyerekirodalom felé. Mi a legfontosabb egy gyerekversben, miért vonzódik minden gyerek a giccshez, érdemes-e a szülőknek küzdeniük ez ellen, és miért kell az írónak ma már szépnek is lennie? Interjú.

Tovább
14

Figyelmeztettek, hogy nem vádiratot írok



Fotók: Pályi Zsófia (Origo)

Ki akarna 3000 oldalt elolvasni egy nem író embertől? Vásáry Tamás Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész-karmesternek megjelent életrajzi regénye, az Üzenet. Pontosabban ez az 1243 oldal csak a regény első része, a folytatás kiadását jövőre tervezik. A könyvben hihetetlen pontossággal elevenedik meg a szemünk előtt minden, ami Vásáry életében történt a születésének pillanataitól kezdve az egész világot átívelő utazásokig. A szerzővel gellérthegyi lakásában beszélgettünk a zenélés, a majális és az onalizálás kapcsolatáról, arról, hogy a diktátorok sem hiszik magukat rossznak, illetve arról, hogyan ment el a kedve a zongorázástól csodagyerekként, és hogyan adott aztán neki erőt családja kitelepítése.

Tovább
0

Megtört az e-könyvek lendülete, a könyvek megvannak



A fenti infografikát tanulmányozva a papíralapú könyvek létéért aggódók ideiglenesen megnyugodhatnak, ugyanis a Bookpatrol kutatásai alapján a digitális könyvek nem képesek kifúrni a nyomtatott kiadásokat. Legalábbis jelen állás szerint nem, és főként Amerikában nem.

Tovább
0

A teljes Ulysses harmincnyolc farúdon



James Joyce 1921. október 30-án fejezte be az Ulyssest. Kilencven évvel később, 2011. október 30-án Charlene Matthews, Los Angeles-i művész elkezdett dolgozni a könyv egy nem szokványos kiadásán. Két évvel később el is készült vele.

Tovább
1

Nádas Péter kapta a német Würth-díjat



A kétévente odaítélt elismerést 2014 tavaszán Stuttgartban adják majd át.

Nádas Pétert a díjra jelölő nemzetközi zsűri a legnagyobb európai írók egyikeként jellemezte - tájékoztatta az MTI-t pénteken a Würth Alapítvány. A zsűriben az irodalmi élet és más művészeti ágak képviselői kaptak helyet, például Anna Maria Carpi olasz író, Lars Gustafsson svéd költő-író, Harald Hartung író, Sigrid Löffler kritikus vagy Jürgen Wertheimer irodalmár-író.

Tovább
0

A selfie a múlté, itt a shelfie!



Csak idő kérdése volt, hogy az őrülten tomboló selfie-láz mikor terjeszkedik át az élet más, a saját arcunkhoz persze nem mérhető fontosságú területeire. Miért ne mutathatnánk meg magunkat a személyes tárgyainkon, például könyveinken, könyvespolcainkon (shelf) keresztül? A Guardian szerkesztőiben fogalmazódott meg az ötlet, ami már csak azért is jó, mert hangzásban és leírva a shelfie nem sokban különbözik az év szavától, a selfie-től. Ezen az oldalon bárki beküldheti a saját könyvespolcát.

A hajtás után még több kép!

Tovább
1

Ha erőszakos, ha halszagú



Forgách András 12 nő voltam című novelláskötetében meglehetősen sok a játék, az azonban nem mondható, hogy ezek a trükkök sokak számára fel is tűnhetnek. Egyrészt azért, mert egyáltalán nem biztos bennük a tudatosság, másrészt pedig több esetben is fölróható a kötetnek némi felszínesség. Félreértés azonban ne essék: néhol kifejezetten ügyes, szórakoztató olvasmányról van szó.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS