A második legősibb mesterségről, a besúgókról szól Tabajdi Gábor a könyvfesztiválra megjelent, szerdán bemutatott könyve, A III/III krónikája. A könyvvel együtt mutatta be a tavalyi év egyik bestselleréből, a Budapest a diktatúrák árnyékában című történelmi útikalauzból készült mobilalkalmazást is a Jaffa Kiadó és az MTA SZTAKI.

Tabajdi 1962-től, a III/III-as csoportfőnökség megalakulásától 1989-ig veszi végig kronologikusan a Kádár-korszak belső elhárítását végző szervezet történetét.  A téma iránt érdeklődő olvasó – a könyv célja az ismeretterjesztés, könnyen fogyasztható – a kádárizmus egy sajátos tükrét kapja. A történeti kutatások eredményeiből összeállított reprezentatív válogatás a politikai okokból megrendelt elnyomás fontosabb eseményeiből áll össze, fókuszában nem az egyes ügynökök, hanem a szervezet története áll. A kötet eddig publikálatlan adatokat, gazdag fotóanyagot is tartalmaz – a szerző személyes kedvence az a kép, amelyen a belügyminiszternél köszöntik a hatvanadik születésnapján Harangozó Szilvesztert. Az olvasóközönség számára korábban nehezen hozzáférhető fényképek betekintést engednek egy letűnt, mindig is zárt világba.

A III/III krónikájával együtt mutatták be Tabajdi Gábor és Ungváry Krisztián közös kötetének (Budapest a diktatúrák árnyékában) okostelefonra és táblagépre készült feldolgozását is. Ottlik Géza Hajnali háztetők című kisregényéhez hasonlóan (erről az alkalmazásról itt írtunk) most is egy interaktív sétaútvonalat tervezett meg az MTA SZTAKI.

A Budapest a diktatúrák árnyékában rendhagyó útikalauzként jelent meg, amely a 20. század traumatikus történelmi eseményei mentén vezet át a városnak a múlt homályába vesző, nehezen megtalálható emlékhelyein keresztül (itt teszteltük). A Jaffa Kiadó kezdeményezésére most egy 3,8 km-es szakaszt könyv nélkül is bejárhatunk. Ehhez telepíteni kell a készülékünkre a GUIDE@HAND Budapest alkalmazását (belépve célszerű letölteni a  a Budapest térképet offline is), majd a sétalistából kiválasztható lesz a Budapest a diktatúrák árnyékában című útvonal is, amely a Jászai Mari tér Marx és Engels szobrától több helyszín érintésével a Belügyminisztérium épületéig kalauzolja a felhasználót. A séta során olvashatunk az adott helyszínek történetéről, jegyzetelhetünk, fotózhatunk. Az ingyenes alkalmazás megszerezhető az App Store-ból vagy a Google Play-ből, de a diktatúrákon átvezető séta fizetős (kb. 800 Ft).

Akárcsak a Budapest a diktatúrák árnyékában kötet, úgy A III/III krónikája is folyamatosan frissülő honlapot kapott (www.iii-iii-kronika.hu). Ezen többek között már olvasható A nap krónikája rovat, ahová az adott naptári naphoz tartozó eseményekből tesznek fel válogatás. Az oldalra fognak felkerülni Tabajdi Gábor a témát érintő további eredményei is.

A budapesti könyvfesztiválon április 21-én, vasárnap Tabajdi Gábor és Ungváry Krisztián mutatják be A III/III krónikáját 14.30-tól a Hess András teremben. A könyvfesztivál teljes, jól követhetően feldolgozott programja megtalálható az ingyenes GUIDE@HAND Budapest alkalmazás Barangolás – Események menüpontja alatt.