5 éves a Veszíts el könyvet! Az évfordulóhoz kapcsolódóan ma 15 órától közös olvasást és könyvelhagyást tervez az akció magyarországi elindítója, az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár az Árpád-kertben. Bárki mehet, akinek kedve van a közös olvasáshoz, majd könyvelhagyáshoz. A könyves flashmobokhoz hasonlóan itt is lesz közös, tízpercnyi olvasás (mindenki a saját könyvét persze), majd a könyvet vagy elcserélhetjük mással, vagy elhagyhatjuk egy jól látható helyen. Az akcióhoz nyereményjáték is kapcsolódik, a nagy könyvelhagyó hétvége részletei itt.

Szintén ma nyit az egész évben üzemelő gyopárosfürdői strandkönyvtár is. A strandkönyvtár állományát részben olyan könyvek, újságok alkotják, melyeket a Justh Zsigmond könyvtár már vagy kivont az állományából, de jó állapotban vannak, vagy be sem vételezte, mert már eleve több példányuk is volt a gyűjteményünkben. Mindezek mellé azonban az Antikvárium.hu is felajánlott közel 200 használt, de jó állapotú könyvet, az Alexandra Könyvkiadó pedig egy teljes, új, 22 kötetes Rejtő Jenő sorozatot. A polcokra gyerekkönyvek is kerülnek. A strandkönyvtár önkiszolgáló lesz, azaz a könyveket, újságokat a fürdőzők bármikor leemelhetik a polcokról, és persze ki is kölcsönözhetik, csupán egy nyilvántartási füzetbe kell beírniuk a kölcsönzést.

Így veszíthetsz el egy könyvet

A Veszíts el egy könyvet! játékba bármikor be lehet kapcsolódni. A könyvelhagyás első lépéseként regisztrálni kell a Könyvtárportál oldalán, ahol ki kell tölteni egy űrlapot, amelyen segítségként leírható az is, egy településen belül konkrétan hol veszett el a könyv, vagy hogy milyen személyes élmények kötődnek az adott regényhez. Az űrlap kitöltése után nyomtatható ki az elvesztési nyilatkozat. Ezt kell beleragasztani az elvesztésre szánt könyvbe. A megtaláló ez alapján tudja majd jelezni a játék oldalán, hogy megtalálta az adott kötetet. És ha elolvasta, újra elhagyhatja.

A könyv összekapcsol

A BookCrossing nevű könyvelvesztő mozgalom ötlete 2001-ben született meg Ron Hornbaker és felesége, Kaori fejében, amikor látták, milyen népszerű a WhereGeorges.com nevű jópofa site, amelyen amerikai bankjegyek útját lehet követni, vagy a PhotoTag.org, ahol meg eldobható fényképezőgépeket. Elkezdtek gondolkozni azon, hogy mi az, ami hasonlóképpen vándorolhat kézről kézre, és az emberek örömmel követik figyelemmel, hogy egy-egy darabja merre jár a világban. A 2001-ben elindított könyvelhagyó-könyvkövető mozgalom nagyon gyorsan sikeres lett. Csupán három év kellett hozzá, hogy a "bookcrossing" közkeletű kifejezéssé váljon, és az Oxford szótárába is bekerüljön. A mozgalom magyar változatát 2008 tavaszán indította el az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár, az első évben hétszáz könyvet veszítettek el, most már több mint ötezer könyv bolyong az országban.