Ötvenkilenc esztendős korában rákbetegségben elhunyt Iain Banks skót író, számos népszerű regény, köztük A darázsgyár szerzője. Az író halálhírét családja közölte - írta vasárnap a BBC hírportálja.

Banks áprilisban jelentette be, hogy végső stádiumú epehólyagrákot diagnosztizáltak nála, és tisztában volt azzal is, hogy már csak hónapjai vannak hátra.

Mikor az író tudomást szerzett állapotáról, megkérte kiadóját, hogy hozza előre új regénye, a The Quarry megjelenését, hogy még életében láthassa a polcán a könyvet. A június 20-án a boltokba kerülő kötet egy rákban szenvedő, negyvenes éveiben járó férfi utolsó heteiről szól.

A kötet kiadója, a Little, Brown Book Group közleményében "az ország egyik legkedveltebb regényírójaként" méltatta elhunyt szerzőjét. A brit The Times című lap 2008-ban beválogatta őt az 1945 utáni 50 legjelentősebb brit író listájára.

Banks műveit jól ismeri a magyar közönség, szép- és zsánerirodalmi műveit egyaránt kiadták fordításban. Első, és egyből világhírt hozó, 1984-ben megjelent regénye, A darázsgyár 2006 óta érhető el magyar nyelven. A Kultúra nevű, szuperfejlett világot bemutató sci-fi regénysorozata évről-évre jelent meg magyarul.

Banks olyan világot teremtett, amiben a hatalmi centrum nem kínált kihívásokat, ám a periféria, a további birodalmak bonyolult kérdéseket vetett fel. Írásaiban egy nyugodt, liberális értékrendű szuperhatalom kalandkereső tagjai keresik meg maguknak azt a közeget, amelyben képesek tenni valamit a galaxisért. Banks egyike volt azoknak a valóban modern sci-fi szerzőknek, akik eltalálták a magyar olvasók ízlését.

Kép: Murdo Macleod