87 esztendős korában elhunyt Elmore Leonard. Az író-forgatókönyvíró július végén agyvérzést kapott, kórházba került, és bár az állapotáról szóló hírek bizakodóak voltak, augusztus 20-án, detroiti idő szerint reggel szerettei körében meghalt – írta meg az elmoreleonard.com.

Elmore Leonard 1925-ben született, a középiskola után, 1943-ban csatlakozott a haditengerészethez, három év szolgálat után beiratkozott a ditroiti egyetemre, ahol angol irodalmat és filozófiát tanult. Az ötvenes évek óta rendszeresen jelennek meg könyvei, amelyek mára az amerikai populáris irodalom meghatározó veterán írójáva tették. Rajongói általában is az amerikai irodalom jelentős alakjának tartották. A detroiti Dickensként is emlegetett Leonard összesen 45 regényt írt, többet megfilmesítettek. A legismertebbek a Mint a kámfor (Out of Sight), a Szóljatok a köpcösnek (Get Shorty) filmváltozatai, és persze a Rum Punch című könyv Tarantino-adaptációja, a Jackie Brown.

Film és irodalom szorosan összekapcsolódott Leonard életében. Regényeiben jellemzően forgatókönyves megoldásokkal élt: pergő, élettel teli dialógusokkal, rövid jelenetekből felépülő fejezetekkel, kevés leíró résszel és rengeteg akcióval. Legutóbbi magyar nyelvel megjelent könyve a Raylan (itt írtunk róla).

Vajon inkább forgatókönyvíró vagy inkább író volt? Valószínűleg hosszú, parázs vitát lehetne folytatni a kérdésről. Tény, hogy a regényeiből születő filmek nem ritkán az adott zsáner kiemelkedő alkotásai lettek. Például a vadnyugati történeteit feldolgozó A hallgatag ember (Hombre, 1967), valamint a Ben Wade és a farmer (3:10 to Yuma, 1957) a legjobb amerikai westernek közé sorolhatók. A 20. századi western nem bővelkedik a kultikus szerzőkben, de Elmore Leonard kétségtelenül bizonyította, hogy lehet nagyot alkotni ebbe a poros, lőporszagú miliőben. Már pályája elején, az 1953-as első regénye, a The Bounty Hunters (’Fejvadászok’) és az 1970-es Valdez Is Coming (’Valdez közeledik’) közti két évtizedben lerakta a modern western alapjait, rengeteg követője, tisztelője van a mai napig, például a Testvérlövészek írója, Patcick DeWitt.

Ironikus, karcos hangvételű történeteinek hősei rendszerint kívülállók, rosszul behegedt sebekkel. Nem meglepő, hogy Tarantino gyerekkorában bálványozta az írót, és később dolgozott is vele. Népszerűsége mellett Leonardot  a kritika is elismerte. 2012-ben „az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásért” neki ítélték a rangos Nemzeti Könyvdíj (National Book Award) tízezer dollárral járó életműdíját. A díjat korábban Toni Morrison, John Updike, Arthur Miller, Philip Roth, Norman Mailer, a populáris kultúra területéről Oprah Winfrey és Stephen King is átvehette.

Elmore Leonard, a populáris irodalom egyik legmeghatározóbb alakja július 29-én sztrókot kapott, egy detroiti otthonához közeli kórházban ápolták. Még 87 évesen is keményen dolgozott, negyvenhatodik regényén. Egy befejezetlen történet és hatalmas kultusz, időtálló klasszikusok maradnak utána.

Kép: Taro Yamasaki