Közeledik az idei Man Booker-díj átadása, és ennek apropóján a Guardian utánajárt, hogy a díjra jelölt regények milyen helyszíneken játszódnak. A legrangosabb angol irodalmi díj idei jelöltjei között például az a meglepetés, hogy az egyik sem játszódik Londonban, pedig az eddigi 267 jelölt könyvből 38-ban is a főváros a cselekmény helyszíne.

Az 1969 óta nyertes regények helyszíneit egy térképen is vizsgálhatjuk, további részletek mellett ezt is megmutatjuk a folytatásban.

A fenti képre kattintva juthattok el a Book Globe-ra, ahol a világtérképen kutathatjuk a Man Booker-díjas regények helyszíneit. Kattintásra pesze felugrik a könyvek borítója és rövid leírása is. A készítőknek meggyűlt a bajuk azokkal a történetekkel, amelyek nem valós helyszínekkel dolgoztak, de próbáltak mindent elhelyezni a térképen, mind például a 9 és 3/4-ik vágányt a Harry Potterből.

Néhány érdekesség

A díjat csak Nagy-Britannia, Írország és a (Brit) Nemzetközösség állampolgárai nyerhetik el, és a szóba jöhető országok közül csak Észak-Írország nem szerepel, mint valamelyik győztes regény helyszíne.

Három regény (köztük egy győztes) játszódik a tengerparton, pont ugyanannyi, mint Walesben.

Tizennyolc regény (hét nyertes)  helyszíne India.

Az Anglia középső és déli részén játszódó regények 14%-a nyerte el a díjat, Észak-Angliában ugyanez az arány 33%-os.

via The Guardian